More

  SUĐENJE MILUTINU JELIČIĆU ZBOG SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA MARIJE LUKIĆ: VOJISLAV ŠEŠELJ DOŠAO KAO JELIČIĆEV PRAVNI SAVETNIK

  • Na današnjem suđenju predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću- Jutki za seksualno uznemiravanje Marije Lukić, održanom u Osnovnom sudu u Kruševcu, saslušani su svedoci odbrane
  • Vojislava Šešelja, lidera SRS, poslanika i osuđenog ratnog zločinca, koji je prisustvovao suđenju, ispred suda su dočekale pristalice, od kojih su neki nosili majice “Pravda za Jutku“
  • Ispred suda su bile i aktivistkinje “Mreže žena protiv nasilja”, koje su u znak podrške Mariji Lukić danas organizovale proteste i u  Beogradu, Nišu i Smederevskoj Palanci, dok je protest u Užicu otkazan, na zahtev policije
  • Tužilaštvo je protiv Jeličića podiglo optužnicu za krivično delo nedozvoljene polne radnje koje je izvršio tako što je od Lukićke,  koja je bila njegova sekretarica, u više navrata tražio da s njim stupi u seksualni odnos, a tokom dve godine joj poslao 15 hiljada sms- poruka lascivne sadržine
  • Na prošlom ročištu Jeličić je kazao da su njegov službeni telefon, kako je rekao, koristili i drugi zaposleni u lokalnoj upravi Brusa, a da je telefon punio u obližnjem kafiću, gde je, kako je kazao, bio dostupan većem broju ljudi
  • Marija Lukić je kazala da poseduje telefone sa svim porukama i ponovila da se plaši za svoju bezbednost  

  Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću, poznatijem kao Jutka, za seksualno uznemiravanje Marije Lukić nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Kruševcu, a suđenju je prisustvovao i Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke (SRS), poslanik i osuđeni ratni zločinac.

  Šešelj se u sudnici predstavio kao Jeličićev “pravni savetnik”, ali zbog toga što nije imao potpisano ovlašćenje, proces je pratio kao publika. On se na taj način priključio pravnom timu odbrane koji ima pet advokata.

  Šešelja je ispred zgrade suda, do koje je došao u pratnji pristalica, dočekala još jedna grupa pristalica, koja je skandirala “Vojo, Vojo”, a neki od njih nosili su majice “Pravda za Jutku“.

  U isto vreme ispred suda su se okupile i aktivistkinje “Mreže žena protiv nasilja”, koje su negodovale zbog skandiranja Šešeljevih pristalica. One su nosile transparente „Pravda za Mariju Lukić“, „Solidarnost za žrtvama nasilja“ i „Nasilje nema opravdanje“.

  Prema najavama na prethodnom ročištu, sud danas saslušava svedoke odbrane- funkcionere ili radnike opštine i lokalnih institucija u Brusu.

  Iskaze su danas, na trećem po redu ročištu, trebalo da daju Nenad Milenković, direktor Sportskog centra, Dragoljub Marković, direktor Turističke organizacije, Zoran Radenković, pomoćnik predsednika opštine, Andrija Nestorović, opštinski pravobranilac, Goran Živković odbornik sa Jutkine liste i Nataša Jeličić, Jutkina rođaka i direktorka biblioteke u Brusu.

  foto: m.k.

  Lukićka, koja je inače radila kao sekretarica u Opštini Brus, svoju tužbu za nedozvoljene polne radnje, koje su optužnicom stavljenje na teret Jeličiću, “potkrepila” je sa oko 15.000 sms- poruka lascivne prirode koje joj je, kako je navela, tokom dve godine on slao.

  – Izvini što sam te malo ljubio danas nasilno, mimo tvoje želje i volje. Neću više, glupo je što ovo radim jednostrano- stoji u jednoj od tih poruka.

  Prema navodima u optužnici, Jeličić je u više navrata tražio od Lukićke da s njim stupi u seksualni odnos.

  Na glavnom pretresu ove jeseni iskaze su dali optuženi i oštećena koji su dopunili iskaze ranije date pred Osnovnim sudom u Brusu.

  Jeličić je ponovio tvrdnju da nije kriv i izneo da su, kako je rekao, njegov službeni telefon koristili i drugi radnici lokalne uprave, a da je, kako je rekao, telefon neretko punio u kafani, gde je mnogima mogao biti na raspolaganju.

  Oštećena Marija Lukić je kazala da poseduje telefone sa svim spornim porukama i da nije primala poruke drugih funkcionera, ponovivši da se oseća ugroženom zbog pretnji koje dobija i naletanja automobila na nju.

  Suđenje Jeličiću za krivično delo nedozvoljene polne radnje premešteno je u julu ove godine iz Brusa u Osnovni sud u Kruševcu na osnovu odluke Vrhovnog kasacionog suda, koji je to obrazložio činjenicom da su se ispred suda u Brusu okupljale suprotstavljene pristalice Lukićke i Jeličića između kojih bi moglo doći do fizičkog obračuna.

  Jeličića je, inače, za seksualno uznemiravanje prijavilo još sedam žena, ali je tužilaštvo samo u slučaju Marije Lukić podiglo optužnicu, ocenjujući da za druge slučajeve “nema dovoljno dokaza”.


  PROTESTI U ZNAM PODRĐKE MARIJI LUKIĆ: DRŽAVA MORA DA SE SUPROTSTAVI NASILJU NAD ŽENAMA PROMENOM ZAKONA I SVESTI

  Protesti u organizaciji “Mreže žena protiv nasilja”, u znak podrške Mariji Lukić, održani su danas, osim u Kruševcu, i u Beogradu, Nišu i Smederevskoj Palanci.

  Protest u Užicu je otkazan, na zahtev policije.

  Aktivistkinje “Mreže žena protiv nasilja” koje su se okupile ispred Ministarstva pravde nosile su transparente „Zahtevam da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja“, „Tražimo pravdu za Mariju Lukić i za sve žene sa iskustvom seksualnog nasilja“, „Nisi sama“ i „Verujem ti“.

  Rukovodilac službe za žrtve Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić je na konferenciji za novinare rekla da je skup podrške namenjen i svim žrtvama seksualnog nasilja i pozvala žene koje su imale takav problem da se obrate nekoj od 29 organizacija za zaštitu prava žena u Srbiji.

  – Ženske organizacije su se okupile da skrenu pažnju javnosti na sve češće slučajeve seksualnog nasilja i uznemiravanja i da pruže podršku ženama koje su imale ovo iskustvo i koje su progovorile ili koje nisu progovorile. Tu smo da im pokažemo da nisu same i da ženama koje su javno progovorile čestitamo na hrabrosti- kazala je Nikolić.

  Ona je rekla da mali broj žena prijavljuje seksualno uznemiravanje ili nasilje i zbog straha i pretnji.

  foto: m.k.

  Građanke na protestu u Nišu tražile su da se sudski proces ne odugovlači, kao i da se celo društvo uključi u borbu protiv diskriminacije žena i nasilje prema ženama, u koje spada i seksualno uznemiravanje.

  One su ispred Osnovnog suda u Nišu nosile transparente „Pravda za Mariju Lukić“, „Otkaz nasilnicima, ne žrtvama seksualnog uznemiravanja“,“Stop seksualnom uznemiravanju“,  „Za ženska ljudska prava“, „Reaguj na nasilje“ i “Nasilje je zločin”. 

  Silvija Mihajlović iz niškog Centra za devojke kazala je da je skup na neki način i protest protiv odugovlačenja sa ovim procesom.

  – Mi smo htele da joj pružimo podršku iz Niša, jer nismo tamo sa njom. Protiv nasilja nad ženama mora da se govori glasno i da se na njega reaguje- rekla je ona.

  Natalija Žunić iz niškog Ženskog istraživačkog centra je rekla da je seksualno uznemiravanje globalni problem, ali da je posebno prisutno u tradicionalnim i patrijarhalnim društvima kakvo je naše, te da zato treba celo društvo da reaguje.

  – Nasilje nad ženama, u koje spada i seksualno uznemiravanje, najrasprostranjeniji je oblik diskriminacije žena. Pretpostavljam da je svaka od nas u jednom trenutku svog života to mogla da oseti i na svojoj koži- kazala je Žunić.

  Ona je dodala da se društvo može i mora boriti protiv nasilja nad ženama i seksualnog uznemiravanja kroz promenu zakona, promenu svesti i sistematsko suprotstavljanje disksiminaciji žena.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi