More

  SUD NIŠKE ŽANDARME PROGLASIO KRIVIM ZA NAPAD NA VUČIĆEVOG BRATA I POVEĆAO IM KAZNU

  • Zbog prebijanja braće sadašnjeg predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojice vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014, sedmorica niških žandarma osuđeni na po osam meseci uslovne kazne, sa rokom provere od tri godine
  • Viši sud u Beogradu u ponovljenom postupku povećao je žandarmima kaznu za dva meseca u odnosu na prethodnu presudu
  • Krivi su za napad na vojno lice u vršenju vojne službe u saizvršilaštvu, u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, takođe u saizvršilaštvu, naveo je sud
  • Sudija je rekla da je tužilaštvo dokazalo da su vojna lica bila na vojnoj dužnosti, da su se uredno i oni i civili predstavili žandarmima, ali da su ih oni, uprkos tome, sprečili da prođu kroz formaciju koju su pravili
  • Branioci niških žandarma pokušavali su da pokažu da vojna lica nisu bila na vojnoj dužnosti, već da su obavljali privatan posao, ali ih je sudija prekidala i nije im dozvoljavala da govore o tome
  • Da nijedna ličnost, nijedan procesni učesnik nije bio poznat javnosti mislim da bismo imali realno veće šanse da već u prvom stepenu imamo oslobađajuću presudu, rekao je advokat odbrane Vladimir Vučinić
  foto: Televizija N1

  Sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije, optuženi da su pretukli braću sadašnjeg predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014, u ponovljenom postupku proglašeni su krivim i osuđeni na uslovne kazne od po osam meseci, s rokom provere od tri godine.

  Žandarmima Predragu Mitroviću, Slavku Stojanoviću, Draganu Saviću, Daliboru Đorđeviću, Zlatku Gigiću, Bobanu Lekiću i Mitru Milosavljeviću povećana je kazna u odnosu na prethodni postupak, pošto ih je Viši sud u Beogradu krajem 2017. godine zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje osudio na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine.

  -Krivi su za napad na vojno lice u vršenju vojne službe u saizvršilaštvu, u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, takođe u saizvršilaštvu, i osuđeni na uslovne kazne od po osam meseci, s rokom provere od tri godine, naveo je sud.

  Sudija nije posebno obrazlagala zašto je donela ovakvu presudu i koji su dokazi bili ključni.

  Ipak, ona je rekla da je tužilaštvo dokazalo da su vojna lica bila na vojnoj dužnosti, da su se uredno i oni i civili predstavili žandarmima, ali da su ih oni, uprkos tome, sprečili da prođu kroz formaciju koju su pravili.

  Sudija je utvrdila da su vojni policajci, Vučić i Mali pretučeni, da su trpeli jake bolove, u prilog tome navodeći izveštaj veštaka u kom stoji da su imali po tri do četiri podliva.

  Sudija je više puta prekidala advokate u toku iznošenja završnih reči i dodeljivala im opomene zbog stvari koje su pričali, a za koje je smatrala da nemaju veze sa samim događajem.

  Branioci niških žandarma pokušavali su da pokažu da vojna lica nisu bila na vojnoj dužnosti, već da su obavljali privatan posao. Međutim, sudija im nije dozvoljavala da govore o tome.

  Presuda je saopštena samo sat vremena nakon što su svi preostali izneli završne reči.

  -Da nijedna ličnost, nijedan procesni učesnik nije bio poznat javnosti, da niko tu nikome nije rod, da nije bilo tu svih tih komentara koji su se godinama negativno odražavali i na okrivljene i na njihove porodice, ali i na ovaj sud i tužilaštvo- mislim da bismo imali realno veće šanse da već u prvom stepenu imamo oslobađajuću presudu, rekao je advokat odbrane Vladimir Vučinić.

  Advokat Vladimir Domazet kazao je da pomislio, kad je saopšteno da će samo sat vremena posle kraja završne reči objaviti presudu, da će presuda biti slična ovoj koja je danas izrečena,

  Ranije danas su preostali advokati i optuženi žandarmi izneli završne reči. Tužilaštvo i deo odbrane izneli su završne reči u ponedeljak.

  Advokatima je dat produžen rok od 15 dana za podnošenje žalbi, i o tome će odlučivati Apelacioni sud koji više nema pravo na vraćanje postupka osnovnom sudu, već će morati da donese konačnu odluku.

  Podsetimo, Apelacioni sud 26. juna 2018. godine ukinuo je prvostepenu presudu niškim žandarmima za prebijanje  Andreja Vučića i Predraga Malog.

  Taj sud je potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandamerijskog voda.


  APELACIONI SUD UKINUO PRVOSTEPENU PRESUDU ZBOG “BITNE POVREDE ODREDABA KRIVIČNOG POSTUPKA”

  Apelacioni sud je naveo da je prvostepena presuda ukinuta jer je Viši sud učinio „bitne povrede odredaba krivičnog postupka“ i „nepotpuno utvrdio činjenično stanje“.-Jedna od bitnih povreda je da su u presudi Višeg suda nejasni razlozi zbog kojih su žandarmi hteli da „zastraše i nezakonito kazne“ Vučića i Malog, kako je u njoj zaključeno. Druga bitna povreda je što Viši sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe kojom je sedmorici okrivljenih stavljeno na teret i krivično delo napad na vojno lice u vršenju službe, jer je samo jednog žandarma oglasio krivim za to delo, dok za ostalu šestoricu uopšte nije odlučivao-navodi se u obrazloženju presude koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi