More

  Stručnjaci: Neophodno je pooštriti sudsko kažnjavanje i stručni nadzor osoba kao što je otmičar devojčice iz Niša

  • Neophodno je pooštriti sudsko kažnjavanje i stručni nadzor nad osobama kao što je Ninoslav Jovanović, višestruki osuđeni silovatelj i pedofil, koji se sumnjiči da je u petak 20. decembra ujutru oteo devojčicu Moniku Karimanović (12) iz Niša, ocenjuje deo  stručnjaka
  • Oni kažu da bi trebalo izmeniti i postojeće zakone, ukoliko je to potrebno, mada su “Tijanin” i “Marijin” zakon, usvojeni ove i 2013. godine, znatno pooštrili sankcionisanje i evidentiranje osuđenih seksualnih zlostavljača dece
  • “Marijin zakon” predviđa niz mera prema ovakvim osobama koje mogu trajati i 20 godina i formiranje Registra pedofila, a “Tijanin zakon” propisuje kaznu doživotnog zatvora  za počinice silovanja i obljube nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.
  • Policija je saopštila da sumnjiči Jovanovića isključivo za otmicu Monike, a ne i za neko drugo krivično delo, ali je on ranije bio osuđen za silovanje jedne devojčice i jedne žene, kao i pokušaj silovanja još jedne devojčice, zbog čega je proveo u zatvoru više od 20 godina
  • Otetu devojčicu je 29. decembra, desetog dana opsežne policijske potrage, pronašao Nišlija Emil Živić, kada je slučajno obilazio svoju vikendicu u selu Pasjača kod Niša, a otmičar Jovanović je tom prilikom pobegao, i za njim se traga i danas, 14.og dana od otmice
  foto: MUP

  Neophodno je pooštriti sudsko kažnjavanje i stručni nadzor nad osobama kao što je Ninoslav Jovanović (47), višestruki osuđeni silovatelj i pedofil, koji se sumnjiči da je u petak 20. decembra ujutru oteo devojčicu Moniku Karimanović (12) iz Niša, ocenjuju stručnjaci. 

  Oni kažu da bi trebalo izmeniti i postojeće zakone, ukoliko je to potrebno, mada su “Tijanin” i “Marijin” zakon, usvojeni ove i 2013. godine, znatno pooštrili sankcionisanje i evidentiranje osuđenih seksualnih zlostavljača dece.

  Otetu devojčicu je 29. decembra, desetog dana opsežne policijske potrage, pronašao Nišlija Emil Živić, kada je slučajno obilazio svoju vikendicu u selu Pasjača kod Niša, a otmičar Jovanović je tom prilikom pobegao, i za njim se traga i danas, 14.og dana od otmice.

  Policija je saopštila da sumnjiči Jovanovića isključivo za otmicu, a ne i za neko drugo krivično delo, ali je on ranije bio osuđen za silovanje jedne devojčice i jedne žene, kao i pokušaj silovanja još jedne devojčice, zbog čega je proveo u zatvoru više od 20 godina.

  Prema navodima medija, Jovanović je najpre 1996. godine bio osuđen na deset godina zatvora zbog silovanje jedne žene i jedne devojčice, kao i za prevaru, a u zatvoru je proveo 9,5 godina. Sudski veštaci su tada ocenili da je on u trenutku silovanja bio uračunljiv, ali i da ima “psihopatsku strukturu ličnosti” i “poremečaj ponašanja”, te da je “velika verovatnoća da će ponoviti isto krivično delo”.

  Samo dva meseca nakon što je izašao iz zatvora, 2005. godine, Jovanović je oteo dve devojčice, od kojih je jednu silovao, za šta je osuđen na 15 godina.

  Vrhovni kasacioni sud je, međutim, tu kaznu, izrečenu zbog obljube i protivprirodnog bluda, smanjio na 12 godina, uzimajući u obzir da je “od izvršenja predhodnog krivičnog dela (silovanja, p.a.) prošlo više od osam godina”, iako on to vreme nije proveo na slobodi već u zatvoru.

  Sa “ublažene” kazne pušten je u januaru prošle godine, a u oktobru je ponovo uhapšen zbog opskurnih i “jezivih” poruka ženama na svom feksbuk profilu, vezanih za šišanje ženske kose, što on, inače, čini svojim žrtvama pre silovanja, zbog čega ga deo medija naziva Malčanskim berberinom. Nakon izdržane petomesečne kazne zatvora, na slobodu je pušten u martu ove godine.

  – Verujem da bi bilo dobro izmeniti zakon, kako bi se za ovakve izvršioce krivičnih dela predvidela mera obaveznog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, koja može trajati doživotno, što je neki vid doživotnog zatvora. Sada se, međutim, mera obaveznog lečenja izriče isključivo psihijatrijskim bolesnicima, a ukoliko nije izrečena samostalno traje samo koliko i zatvorska kazna-  kaže advokat Danilo Nikolić, inače bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde i predsednik Okružnog suda u Nišu.

  On dodaje da bi ovakve ljude trebalo skloniti iz društva, po koje su opasni. 

  Direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici Milan Stanojković dodaje da mera obaveznog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi često traje do kraja života, ali da se, prema sadašnjem Krivičnom zakoniku, izriče isključivo osobama koje imaju duševnu bolest, privremenu duševnu poremećenost, zaostalost  u duševnom razvoju ili drugi teži mentalni poremećaj zbog kojeg u trenutku izvršenja krivičnog dela nisu bili svesni značaja svojih postupaka i nisu mogli da upravljaju njima.

  – Ona se, po sadašnjem zakonu, ne može izreći osobama sa poremećajem ličnosti, odnosno psihopatskom strukturom ličnosti, jer takvi poremećaji ne spadaju u duševna oboljenja i mentalne poremećaje. Očigledno je, međutim, da bi takve ljude trebalo ozbiljnije stručno i na druge načine nadzirati- kaže Stanojković.

  Prema Zakonu o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznatijem kao “Marijin zakon”, osobama koje izvrđe ovakva krivična dela mogu se izreći mere obaveznog javljanja policiji, zabrane posećivanja mesta na kojima se okupljaju deca, obaveznog posećivanja profesionalnih savetovališta i ustanova ili obaveznog obaveštavanja o promeni prebivališta, boravišta i radnog mesta.

  Ovakve mere mogu da važe i do 20 godina posle izdržane kazne.

  Zakonom je ustanovljen i Registar pedofila.

  Imena u Registru pedofila ne objavljuju se javno, već su dostupna nadležnim organima.

  U njemu je za sada evidentirano 306 osoba, a među njima nije i Jovanović, pošto je krivična dela koja tretira “Marijin zakon” počinio pre njegovog usvajanja, a zakoni se ne mogu primenjivati retroaktivno.

  Prema izmenama Krivičnog zakonika koje su nazvane “Tijaninim zakonom” uvedena je doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela, među kojima su i krivična dela silovanje i obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.

  Doživotna kazna za ova krivična dela izriče se u slučaju smrti žrtve silovanja i obljube.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi