More

  Strašno ćutanje o “pomoru” u Gerontološkom centru u Nišu

  Od prve informacija 13. aprila da je koronavirus “ušao” u Gerontološki centar u Nišu, bilo je jasno da sledi crni scenario.

  Ne tako davno bili smo svedoci šta je taj virus uradio starijim ljudima u geronto centrima u Italiji, Španiji…

  Ređale su se potresne slike naših starijih sugrađana koji su ambulantnim vozilima prevoženi do Kliničkog centra. U toku jednog dana hospitalizovano je više od 150 korisnika tog staračkog doma.

  Iako se vlast hvalila da je nova zgrada KC u Nišu spremno prihvatila geronto pacijente, članovi porodica pojedinih nepokretnih i teško pokretnih pacijenata javno su ukazivali da KC nije pravovremeno organizovao negovatelje koji bi pomogli u njihovom hranjenju. Staša Milutinović Salbeck, Nišlijka koja živi u Nemačkoj, kazala je novinarima da je njena nepokretna majka “umrla od gladi jer nije jela pet dana”. Ona je prethodno na društvenim mrežama upozorila da su ovakvi pacijenti bili “u polusvesnom stanju” jer su zdravstveni radnici u zaštitnim odelima danima samo ulazili u sobe i ostavljali sendviče, koje oni ili nisu mogli sami da uzmu, ili nisu mogli da jedu, pošto koriste kašastu hranu.

  Direktor KC Niš Zoran Radovanović je kazao da je bilo problema ove vrste, ali da oni, kako je rekao, nisu imali posledice po pacijente, već su rešavani obezbeđivanjem 30-ak negovateljica iz drugih ustanova. On je za ovakav problem u KC indirektno optužio 50 negovateljica iz privatnih i državnih gerontoloških centara u Nišu koje su dale otkaz kada je infekcija ušla u socijalne ustanove, zbog čega ih nije bilo lako obezbediti. KC Niš, inače, ima 2.274 zdravstvenih radnika, među kojima je 1.480 medicinskih sestara i tehničara.

  Danima su predstavnici zdravstvenih i državnih vlasti ćutali i skrivali istinite brojke o broju umrlih starijih građana hospitalizovanih u Kliničkom centru u Nišu, koji se, prema njihovim rečima, kretao od pet do devet, iako su zdravstveni radnici Kliničkog centra tvrdili da je broj preminulih geronto pacijenata navodno oko 40.

  I onda je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je u Nišu “ pomor” korisnika Gerontološkog centra. Vučić je prošle subote rekao da je da u ovom centru “mrtvih ima svakoga dana, po jedan, dva, tri, četiri”, a da će to “nažalost biti slučaj i u danima koji dolaze”.

  Čak ni posle Vučićevih izjava struka” u liku epidemiologa Darije Kisić Tepavčević nije želela da potvrdi predsednikove reči, objasnivši da je tog dana od ukupno sedmoro preminulih, četvoro iz niškog državnog doma. Naravno, nije bila upućena u ukupan broj umrlih.

  Nekakvo malo čudo se desilo na redovnoj konfenciji za novinare u Palati Srbija u nedelju. Epidemiolog Predrag Kon prvo nije znao koliko je umrlo korisnika Gerontološkog centra, a onda je usred konferencije dobio podatke.

  -Do sada je ukupno umrlo 37 korisnika, a kod 33 je potvrđeno prisustvo koronavirusa-rekao je Kon.

  Kisić Tepavčević  danas je saopštila da je još četvoro umrlo iz staračkog doma u Nišu.

  Do sada, zvanično, ukupno 41… Nažalost, gotovo je sigurno da to nije konačan broj.

  Da li je samo Milan Stevanović, uhapšeni direktor Gerontološkog centra u Nišu, kriv za to što je više od 180 korisnika ustanove na čijem je čelu zaraženo koronavirusom?

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi