More

  Stranke i udruženja građana zahtevaju vraćanje aerodroma Nišu

  • Deset stranaka i udruženja građana potpisalo je u Nišu Aerodromsku deklaraciju u kojoj se zahteva vraćanje Aerodroma „Konstantin Veliki“ Nišu, otpis aerodromskog duga za zemljišta i produžetak ugovora sa niskotarifnim kompanijama
  • Tražimo da saga oko duga mora biti hitno razrešena u korist Nišlija, a dug i kamata moraju biti neodložno otpisani i poništeni jer Niš ne može pokloniti aerodrom, a zauzvrat dobiti Damoklov mač milionskog duga nad glavom, naveli su potpisnici
  • Potpisnici te deklaracije se, pak, obavezuju Nišlijama da će, u momentu kada budu u poziciji odlučivanja Aerodrom vratiti Gradu
  • Oni podsećaju da se „repovi traljavo izvedenog poklanjanja“ vuku za Gradom i brinu Nišlije i Nišlijke jer pitanje duga za zemljište nije rešeno, kamate se zaračunavaju (6.313 evra dnevno), a ugovori sa niskotarifnim aviokompanijama počinju da ističu s jeseni 2021. godine, kao i da postoji bojazan da li će biti produženi
  • Pre tri  godine 22. maja vladajuća većina u Skupštini grada Niša, uprkos višemesečnim brojnim protestima građana, odlučila je da državi pokloni Niški aerodrom

  Foto: Vesna Torović

  Vraćanje Aerodroma „Konstantin Veliki“ Nišu, otpis aerodromskog duga za zemljišta i produžetak ugovora sa niskotarifnim kompanijama zahtevi su „Aerodromske deklaracije 018: Građansko-politička tačka saglasja“ koju je trenutno potpisalo 10 stranaka i nevladinih organizacija.

  -Tražimo da saga oko duga mora biti hitno razrešena u korist Nišlija, a dug i kamata moraju biti neodložno otpisani i poništeni. Niš ne može pokloniti aerodrom, a zauzvrat dobiti Damoklov mač milionskog duga nad glavom. Ugovori sa niskotarifnim kompanijama moraju biti produženi, nijedna kompanija (pa ni srpsko-arapska AirSerbia) ne sme imati monopol nad linijama iz Niša.

  Niški aerodrom mora biti vraćen Nišu-navodi se u toj deklaraciji.

  Potpisnici te deklaracije se, pak, obavezuju Nišlijama da će, u momentu kada budu u poziciji odlučivanja Aerodrom vratiti Gradu.

  Inače, pre tri  godine 22. maja vladajuća većina u Skupštini grada Niša, uprkos višemesečnim brojnim protestima građana, odlučila je da državi pokloni Niški aerodrom. Na glasanju je 44 odbnonika bilo  “za”, dok je pet bilo “protiv”.  Gradsko veća je pre toga predložilo da se  sva osnivačka i vlasnička prava vazdušne luke u Nišu ustupe Republici Srbiji bez naknade.

  -Niški aerodrom poklonjen je državi u ime Nišlija, a da Nišlije niko nije pitao. Ta odluka duboko je ukorenjena u nagonu republičke vlasti ka centralizmu i inferiornom kompleksu lokalne vlasti prema partijskoj i državnoj centrali. Tri godine od odluke donete po naređenju, ovaj posao još nije privršen. Duh nepotrebnog centralizma, ispoljen u odluci Skupštine grada Niša od 22. juna 2018. godine još proizvodi neželjena dejstva-navode potpisnici deklaracije.

  Oni podsećaju da se „repovi traljavo izvedenog poklanjanja“ vuku za Gradom i brinu Nišlije i Nišlijke jer pitanje duga za zemljište nije rešeno, kamate se zaračunavaju (6.313 evra dnevno), a ugovori sa niskotarifnim aviokompanijama počinju da ističu s jeseni 2021. godine, kao i da postoji bojazan da li će biti produženi.

  -Traumu od paternalističkog centralizma građani Niša još osećaju i pitaju se zbog čega je Niški aerodrom morao biti oduzet da bi država (navodno) ulagala u njega. Imajući u vidu da je niški aerodrom ekonomsko, političko, ali i identitetsko pitanje za Niš pozivamo i građanski i politički deo društva, a pre svega proaktivne građane, da se ujedinimo oko ta tri zahteva-ističe se u saopštenju potpisnika Aerodromske deklaracije.


  Potpisici deklaracije zahtevaju da se gradska vlast izvini građanima

  Stranke i udruženja građana, potpisnici Aerodromske deklaracije, zahtevaju izvinjenje od vlasti zbog toga što je Aerodrom “Konstantin Veliki” žrtvovan koncesionim ugovorom Vansi-Srbija.

  -Ne očekujemo, ali bi ono bilo stvar političkog kodeksa i nacionalnog digniteta. Nišlije i južnjaci ne prihvataju tirade o velikim državnim ulaganjima jer ta centralistička mantra podseća na milostinju. Kao integralni deo Srbije i kao ravnopravni građani države samo želimo svoje mesto i ono što nam pripada u decentralizovanoj i ravnomerno razvijenoj Srbiji-naglašavaju potpisnici.

  Deklaracije su potpisali- Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Stranka slobode i pravde Niš, Srpski pokret Dveri Niš, Narodna stranka Niš, Nova stranka Niš, Udruženi pokret slobodnih stanara – Građanski front Niš, Otvorena građanska platforma „Akcija“ Niš, „Niš, moj grad“, Socijaldemokratska stranka Niš i Demokratska stranka Niš.

  Ovo su inicijalni potpisnici deklaracije, pa zato pozivaju sve organizacije, stranke, pokrete i inicijative da se u narednim danima pridruže Aerodromskoj deklaraciji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi