Četiri meseca su se u Novom Pazaru  “vagali“ građanski protesti širom Srbije. Iz daljine se  posmatraju  i ćutke podržavaju  oni u šetnji “1 od 5 miliona“ i merka na koju stranu  da se pre krene.

Sadašnjost priziva onu priču iz prošlosti, sa početka prošle decenije kada je rušen režim Slobodana Miloševića. Tada je jedan bošnjački lider rekao da je on sa svojim sunarodnicima rušio tadašnjeg vladara, a DOS pripomogao. Čovek bio i ostao ubeđen u svoj veliki doprinos istoriji novih srbijanskih protesta.

 I, konačno se desilo. Minule subote, grad je video svoju prvu šetnju nezadovoljstva. Ništa posebno. Mnogo se nije ni očekivalo. Ostalo je zabeleženo da je ustao i Novi Pazar. Na čelu protesta bila je, nekada najveća bošnjačka partija, SDA Sandžaka, a u koloni oko dve stotine njenih disciplinovanih pristalica. Njihovo okupljanje i šetnja kroz pešačku zonu, u centru grada, izazvali su samo medijsku pažnju.Vanpartijski građani nisu bili zainteresovani da se svrstaju u te redove.

Konačno se desilo. Novi Pazar je video svoju prvu šetnju nezadovoljstva. Novijeg datuma  je naziv „Za bezbednu budućnost – Sandžak se budi“ i transparenti “1 od 100“ i “1 od 5 miliona“ (tek toliko, zlu ne trebalo, da se upišu u aktuelna zbivanja).

Masovnu protestnu šetnju, u ovom gradu, niko ne očekuje. Ne zato što je u ovom delu Srbije bolje nego u drugim gradovima.  Možda je i gore u bivšoj zlatnoj dolini džinsa. Od 2000,godine ovde nije otvoreno nijedno novo radno mesto, nema direktnih investicija, većina privatizacija je neuspela, privreda je razorena, stopa nezaposlenosti veća je od polovine radno sposobnog stanovništva, nije izgrađen ni milimetar savremenih saobraćajnica koje vode ka ovom gradu.

 Izostanak direktnih investicija, objašnjava se od prilike do prilike. Prešao je put od nestabilne političke situacije do nepostajanja savremenih saobraćajanih komunikacija.  Došlo vreme za staru  priču o čuvena tri A – autonomija, auto put i aerodrom.

 Razlog je jasan, sve tri velike bošnjačke partije (Sandžačka demokratska partija, SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja), na različitim nivoima učestvuju u vlasti i dobro sarađuju sa centralnim vlastima. Tako je bilo ranije, tako je i sada. Bošnjački glasovi su, u minulim vremenima, bili presudni na predsedničkim izborima.

Do prvih protesta došlo se u ritmu dva koraka levo, jedan desno. Dva puta je propadao pokušaj organizovanja protesta građana u Novom Pazaru. Dva puta se najavljivalo i otkazivalo preko Fejsbuk stranica.

Prvo se oglasila Levica Srbije Novi Pazar. Niko nije znao ko stoji iza tog poziva. U ovom gradu ta partija nema svoj odbor i njegovo formiranje je u najavi. Iz centrale partije su demantovali da stoje iza poziva.

Stranica je brzo ugašena, a onda je poziv upućen sa stranice “Stari Dedo“, koji je od organizovanja protesta “u ime svih Srba i Bošnjaka“ i “za naše dobro, jer smo dotakli dno“. U otkaznom “pismu“ “Stari Dedo“ je naveo da dvadesetak mladih i obrazovanih ljudi bilo spremno da učestvuje u organizovanju protesta. Od organizacije su odustali, jer nisu dobili podršku od političkih partija u Sandžaku, “a neke su se i ogradile od protesta“. Izostala je i podrška Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), skoro svih nevladinih organizacija, intelektualaca i studenata.

-Izgleda, da je ljudima suviše dobro ovde, te da nemaju razloga za ove proteste, a koji su bili zamišljeni na malo drugačiji način, od onih koji se održavaju širom Srbije. Hteli smo da ukažemo na sve ono što nam se konstantno obećava a ne ispunjava, na sve probleme sa kojima se susreću i Bošnjaci i Srbi na ovim prostorima, a o kojima se ćuti. Dakle za proteste u Novom Pazaru ne postoji ni volja ni želja – napisao je “Stari Dedo“ u obrazloženju otkazivanja protestne šetnje.

Stiglo se do treće sreće.Nova šetnja nije zakazana. Malo levo, malo desno. Možda, opet, i pripomognu oni što odavno dižu glas protiv vladavine teškog vremena.

(Autorka je novinarka dnevnog lista Danas)

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here