More

  Stabilno stanje četvoro zaraženih od koronovirusa u Nišu, “rizični” građani tvrde da neće da ih testiraju

  • Četvoro inficiranih koronavirusom hospitalizovanih na Infektivnoj klinici u Nišu nalazi se u stabilnom stanju i nijedan od njih nije životno ugrožen
  • Pojedini „ rizični“ građani se žale da ne mogu da se testiraju iako opravdano sumnjaju da su pozitivni na koronavirus jer imaju simptome, bili su u kontaktu sa zaraženima ili dolaze iz zemalja sa većim brojem obolelih
  • Oni sumnjaju da ih epidemiolozi ubeđuju da nema potrebe da se testiraju jer nema dovoljno testova
  • Umesto da mi pomognu jer imam hronični bronhitis i dolazim iz Švajcarske, epidemilog mi je pretio da će da me nabije tri dana na infektivno sa zaraženima, rekla je Mirjana Jovanović
  • Na novi koronavirus nisu testirani ni roditelji ne znaju ni roditelji žene koja živi i radi u Luganu u Švajcarskoj, a za koju se sumnja da je tokom boravka u Nišu zarazila neke od hospitalizovanih pacijenata u Nišu i Beogradu
  • Direktor KC Niš Zoran Radovanović izdao je naredbu o postupanju u vezi sa pojavom koronavirusa u kojoj je “ zabranjeno davati informacije medijima bez konsultacija sa njim”

  Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra(KC) u Nišu nalazi se četvoro pacijenata koji su inficirani koronavirusom, ali nijedan od njih nije životno ugrožen.

  Prema informacijama iz KC, samo jedan pacijent “ima blage, odnosno umerene sumtome uzrokovane virusom” i u stabilnom je stanju, dok ostala tri pacijenta “za sada ne pokazuju simptome”.

  Iako nadležni u KC tvrde da je kod tih građana još juče potvrđeno da su pozitivni na koronavirus, iz Instituta za javno zdravlje u Nišu kažu ih je Institut “Torlak“ testirao tek danas.   

  Pojedini građani Niša zabrinuti su jer nadležni epidemiolozi u Nišu, kako tvrde, neće da ih testiraju na koronavirus iako imaju simptome koji bi mogli ukazivati na Kovid- 19, bili su u kontaktu sa zaraženima ili dolaze iz zemalja sa većim brojem obolelih.

  Te Nišlije kažu da su ih epidemiolozi ubeđivali da za testiranjem „nema potrebe“, zbog čega sumnjaju da postoji manjak testova.

  Jedna od njih, Mirjana Jovanović ispričala je da već sedam dana zahteva da bude testirana jer stigla iz Bazela u Švajcarskoj.

  – Po odluci Vlade Srbije Švajcarska spada u krizne zemlje. Uplašena sam jer imam hronični bronhitis, a od pre više dana i simptome korona virusa, kao što su povremena temperatura, groznica i strašno kašljem. Zvala je niški Institut za javno zdravlje, Kliniku za infektivne bolesti, Klinički centar, ali je sam dobila uvrede umesto testa-rekla je ona.

  Prema njenim rečima, pripravni epidemilog Instituta je tražio da odgovori na neka od pitanja u anketi, a nakon obećanja da će joj se javiti to nije učinio.

  -Na kraju mi je rekao da ne znam koliku navalicu on ima. Takođe mi je zapretio rečima ‘nemoj da vas nabijem tri dana na infektivno, sa zaraženima’. Danas mi se taj epidemilog, izvesni Spasić, izvinio, a onda me prosledio „primarijusu“, koji me je 15 minuta ubeđivao da nema potrebe da se testiram-kazala je ona.

  Jovanović je dodala da je zbog njenog insistiranja, taj doktor, ipak , rekao je da će mi poslati Hitnu pomoć, da stavim masku i da će mi na Klinici za infektivne bolesti uzeti bris.

  -Tražim testiranje ne samo zbog sebe, već zato što sam sve vreme u kontaktu sa unicima, decom, rođacima i prijateljima. Inače, u višednevnim razgovorima sa nekim lekarima iz Instituta i iz KC sam saznala da nijedan pacijent iz Niša nije testiran- rekla je ona.

  Pacijenti, kako ona tvrdi,  više nemaju mogućnost testiranja ni u privatnim laboratorijama, u kojima im je rečeno da je „stigla državna odluka da tu vrstu testova ne smeju da rade“.

  Da li su pozitivni na koronavirus ne znaju ni roditelji žene koja živi i radi u Luganu u Švajcarskoj, a za koju se sumnja da je tokom boravka u Nišu, u koji je stigla krajem februara, zarazila neke od hospitalizovanih pacijenata u Nišu i Beogradu.

  Oni su rekli novinarima da su im epidemiolozi bjasnili da „nema potrebe da budu testirani“, obrazlažući “nedostatak potrebe” rečima da su „sigurno zaraženi, pošto je njihova ćerka bila deset dana u Nišu“. Oni su sada u kućnoj izolaciji od dve sedmice, koju, kako kažu, poštuju.

  Međutim, suprug radnice Pošta Srbije koja je, po nezvaničnim informacijama,  hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti Kućnu izolaciju, ne poštuje kućnu izolaciju.

  Prema rečima upravnice zgrade u kojoj porodica živi, suprug se svuda kreće, stanari su uznemireni, a dezinfekciju zgrade i dvorišta su jedva obavili jer postoji nestašica tih sredstava u apotekama.

  Ona je kazala je da ga je upozorila da bi trebalo da bude u izolaciji, ali joj je on odgovorio da mu to „niko nije savetovao“.

  Pozvala sam Kliniku za infektivne bolesti, nastavila je ona, ali su mi rekli da bolest naše komšinice „još nije potvrđena“.

  Ona se požalila da je stanari zgrade iz ukupno 108 stanova, zovu na pet minuta jer su prilično uznemireni, a da ona  više ne zna kome da se obrati.

  Direktor KC Niš Zoran Radovanović izdao je naredbu o postupanju u vezi sa pojavom koronavirusa, koja je dostavljena direktorima klinika, a između ostalog predviđa da je “ zabranjeno davati informacije medijima bez konsultacija sa direktorom Kliničkog centra”.

  Naredba predviđa i “pojačanje kontrole zabrane poseta”, “ograničenje kretanja pacijenata”, kao i da prioritet pri podeli zaštitne opreme imaju dečije klinike, GAK, Klinika za plućne bolesti, Klinika za infektivne bolesti i Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju.

  Inače, od danas KC Niš o situaciji u vezi sa korona virusom dostavlja informacije ujutru i uveče, preko veb sajta ustanove.


  U Srbiji ukupno 24  inficiranih od koronavirusa

  Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, danas je registrovano  još pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji, pa je ukupan broj zaraženih sada 24.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da je od testiranih 25 slučajeva, pet bilo pozitivno.

  -Svih petorovi su u dobrom stanju, četvoro je u kućnoj izolaciji, a jedan pacijent će ostati na daljem lečenju-rekao  je Lončar.

  Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 25 osoba, od kojih je pet bilo pozitivnih i 20 negativnih na koronavirus.

  Lončar je uputio apel da se više ne objavljuje da je pacijent koji se nalazi na infektivnoj u Novom Sadu preminuo.

  -Taj čovek je živ i nešto je bolje nego što je bio. I dalje je u teškom stanju, ali je živ. Svi ostali pacijenti su u dobrom stanju, niko nije životno ugrožen, jedino je ugrožen pacijent u Novom Sadu koji ima i niz druigih oboljenja-objasnio je Lončar.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi