More

  Štab za vanredne situacije: Od početka epidemije najoštriji rast broja zaraženih koronavirusom u Nišu

  • Epidemiološka situacija u gradu vanredna sa pretnjom da pređe u katastrofalnu, ocenio je Gradski štab za vanredne situacije u Nišu
  • Niš je juče bio drugi u Srbiji po broju novoobolelih sa 292 nova slučaja, a prošle sedmice je dnevno bilo po stotinak inficiranih koronavirusom
  • Radmilo Janković koordinator kovid bolnica u Nišu ocenio je da  je situacija u tom gradu alarmantna i da taj grad nikada nije bio u težoj situaciji
  • Veći je pritisak nego u novembru i decembru, pa preusmeramo pacijente i u Kruševac, a u Nišu se hospitalizuju jako teški slučajevi, rekao je Janković
  • U kovid bolnicama na jugu Srbije u protekla 24 časa preminulo 10 pacijenata, dvoje u Nišu, petoro u Kruševcu, dvoje u Vranju i jedan u Kruševcu, saopštio je danas UKC

  Štab za vanredne situacije Niša ocenio je da je epidemiološka situacija u gradu vanredna sa pretnjom da pređe u katastrofalnu i da se od početka epidemije beleži najoštriji rast broja zaraženih koronavirusom.

  Niš je juče bio drugi u Srbiji po broju novoobolelih sa 292 nova slučaja, a prošle sedmice je dnevno bilo po stotinak novoinficiranih koronavirusom.

  Radmilo Janković, zamenik direktora niškog Univerzitetskog kliničkog centra(UKC) i koordinator kovid bolnica u Nišu, ocenio je da  je situacija u tom gradu alarmantna i da taj grad nikada nije bio u težoj situaciji.

  -Do skoro smo imali 50-60 obolelih dnevno, sada je ta brojka 200-300. Nikada nismo imali toliki udeo pacijenata iz Niša, njih je dve trećine. Veći je pritisak nego u novembru i decembru. Preusmeramo pacijente i u Kruševac, u Nišu se hospitalizuju jako teški slučajevi-rekao Janković.

  On je konstatovao da je da su skoro svi kapaciteti u Nišu popunjeni, kao i u Vranju, Kruševcu i Aleksincu.

  -Ne znam da li gradski Štab moze da naloži zatvaranje kafića ili će to biti na nivou cele zemlje. Jasno je da se virus veoma brzo širi među mlađom populacijom, onima koji piju kafe, a umiru stariji ljudi. Neka odeljenje u školama su prešla na onlajn nastavu. Svima je svega dosta, ali je trenutak kritičan, nesto se mora preuzeti-kazao je Janković.

  U kovid bolnicama na jugu Srbije u protekla 24 časa preminulo 10 pacijenata, dvoje u Nišu, petoro u Kruševcu, dvoje u Vranju i jedan u Kruševcu, saopštio je danas UKC.

  U kovid objektima UKC Niš hospitalizovano je 208 pacijenata, a kod 156 je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

  U Nišu je šestoro kovid pacijenata priključeno na respiratore, a u Kruševcu 12.

  U kovid bolnici u Kruševcu leči se 120 kovid pacijenata, a među njima je 110 zaraženih virusom korona.

  U dve kovid bolnice u Vranju na lečenju je 160 pacijenata, a kod 149 je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

  U kovid bolnici u Leskovcu hospitalizovano je 70 pacijenata,a među njima je 46 inficirano koronavirusom.


  Zatvorene buvlja i auto pijaca

  Gradski štab za vanredne sitaucije Niša odlučio je da u naredna dva vikenda buvlja i auto pijaca budu zatvorene.

  Nadležnim službama naložena je rigoroznа kontrolа i nadzor u poštovanju propisanih epidemioloških mera – pojačan rad Komunalne milicije i komunalnih inspektora uz asistenciju pripadnika Policijske uprave.

  Naloženo je JKP „Gorica“ da preduzme sve mere epidemiološke zaštite tokom predstojećih Zadušnica – zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom, držanje fizičke distance ili obavezno nošenje maske.

  JKP „Tržnica“ mora da preduzme sve mere poštovanja epidemioloških mera na zelenim pijacama i kvantaškoj pijaci, a Direkciji za javni prevoz preduzimanje rigoroznih mera kontrole i nadzora u poštovanju mera u javnom gradskom saobraćaju.

  1 KOMENTAR

  1. Cinjenica je da smo mi kao narod u potpunosti neodgovorni i da je ovo sto nam se desava rezultat svega. Svim lekarima puna podrska za ono sto rade jer je njima najteze u ovom momentu. Savetujem im kao kolega da se cuvaju, stite koliko mogu, koriste sto vise indijski tamjan, kurkumu kako bi barem sebe zastitili u ovo strasno vreme. Da ste zivi i zdravi svi koji o nama vodite racuna!

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi