More

  Srbija izručuje SAD jednog programera iz Niša zbog internet prevare

  • Viši sud u Beogradu odlučio je da Americi izruči jednog od 11 programera iz Niša optuženih za digitalnu prevaru
  • A.S. biti izručen Americi, jer je ga je 30. septembra sudija za prethodni postupak Višeg suda saslušao, i on je u prisustvu izabranih branilaca izjavio da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj procedure
  • SAD zbog internet prevare, zavere zbog pranja novca i formiranja lažnih investicionih fondova, pri čemu su američki investitori navodno oštećeni za oko 70 miliona dolara traži izručenje 11 programera
  • Sud nije naveo  šta će biti sa ostalih desetoro uhapšenih, među kojima je i jedna trudnica filipinskog porekla

  Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odlučilo je da  Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) izruči  jednog od 11 programera iz Niša zbog vođenja postupka u Okružnom sudu u Severnom okrugu u Teksasu u vezi sa navodnom internet prevarom, u kojoj su američki investitori oštećeni za oko 70 miliona dolara.

  U saopštenju suda se navodi da će A.S. biti izručen Americi, jer je ga je 30. septembra sudija za prethodni postupak Višeg suda saslušao, i on je u prisustvu izabranih branilaca izjavio da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

  -Postupak će se voditi po krivičnom predmetu Sjedinjene Američke Države protiv K. K. i drugih zbog zavere u izvršenju prevare. Prevara uključuje elektronsku komunikaciju iz prekršaja Glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1349 i 1343 tačka 1 i zbog zavere u pranju novca iz prekršaja glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1956 (h) tačka 2 – precizira se u saopštenju Suda.

  Pred Višim sudom u Beogradu 30. septembra su saslušani IT-jevci iz Niša, čije izručenje traže SAD zbog internet prevare, zavere zbog pranja novca i formiranja lažnih investicionih fondova.

  Svih 11 građana Srbije, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula u Nišu, gde svi imaju stvarno ili formalno prebivalište, a u akciji pripadnika MUP-a Srbije izvedenoj u saradnji sa sa američkim FBI. Oni se od 24. jula nalaze u pritvoru.

  Prema pisanju medija, oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, među kojima “većini iz SAD”, prodavali fiktivne akcije preduzeća a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu, protivpravno zaradivši “najmanje 70 miliona dolara”.

  Navodno su komunicirali sa investitorima preko interneta ili video konferencijiskih poziva, koristili “lažne identitete i lažne titule” kako bi ostavili utisak da su brokeri i finansijski stručnjaci,  te “izdavali lažna dokumenta o kupovini akcija i potvrde o transferu novca”.

  Sud nije naveo  šta će biti sa ostalih desetoro uhapšenih, među kojima je i jedna trudnica filipinskog porekla. Njihovi advokati su na saslušanju 30. septembra osporili zamolnicu za izručenje koja je stigla iz Amerike.

  Advokati su naveli da zamolnica ne sadrži propisanu formu, niti elemente i podatke koje svaki akt o izručenju mora da sadrži.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi