More

  Specijalizanti radiologije u Nišu upozoravaju da su izloženi zračenju, nadležni tvrde da nisu u obavezi da volonterima kupuju dozimetre

  • Grupa specijalizanata radiologije na Medicinskom fakultetu zabrinuta je za svoje zdravlje jer su, kako tvrde, izloženi radioaktivnom zračenju jer nemaju dozimetre
  • Oni kažu da Medicinski fakultet neće da plati 600.000 dinara za 120 specijalizanata, jer godišnje za  očitavanje jednog dozimetra treba 5.000 dinara
  • Ne razumemo zašto je to  puno para za Medicinski fakultet, posebno što specijalizaciju  godišnje plaćamo više od 100.000 dinara-kažu specijalizanti
  • Dekanka Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević i direktor Kliničkog centra(KC)Niš Zoran Radovanović, koji je i prodekan za specijalističke studije, navode da nisu u obavezi da nezaposlenim lekarima nabave dozimetre
  • Lekari mogu da budu izloženi rendgenskom zračenju samo tokom interventnih procedura, ali te procedure izvode samo lekari specijalisti, a lekari na specijalizaciji posmatraju procedure jer one pripadaju domenu subspecijalističkog obrazovanja, kažu oni
  • Bivši dekan Medicinskog fakulteta Milan Višnjić kaže da su periodu od 2000. do 2012. godine svi specijalizanti imali besplatne dozimetre

  Grupa lekara koji  volonterski specijalizaju radiologiju na Medicinskom fakultetu u Nišu tvrde da su izloženi radiaktivnom zračenju jer nemaju zakonom propisane dozimetre, kojima se meri nivo zračenja.

  – Pošto na radiologiji ima 120 specijalizanata, taj trošak očitavanja ide na teret Medicinskog fakulteta i iznosi 5.000 dinara po jednom dozimetru. Pošto bi to bio godisnji trošak od 600.000 dinara, Medicinski fakultet je odlučio da ne očitava dozimetre i tako uštedi 600.000 dinara-navode specijalizanti koji su insistirali na anonimnosti.

  Oni dodaju da je očitavanje dozimetra zakonska obaveza, kao i da je neočitavanje krivično delo.  -Nama je ugroženo zdravlje jer smo izloženi  nekontrolosanom zračenju. Ne razumemo zašto je to  puno para za Medicinski fakultet, posebno što specijalizaciju  godišnje plaćamo više od 100.000 dinara-kažu specijalizanti.

  Međutim, dekanka Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević i direktor Kliničkog centra(KC)Niš Zoran Radovanović, koji je i prodekan za specijalističke studije, navode da nisu u obavezi da nezaposlenim lekarima nabave dozimetre.

  foto. V.T.

  Nijednim pravnim aktom nije regulisano da je Medicinski fakultet, odnosno KC Niš, u obavezi da kupuje zaštitnu opremu za nezaposlene lekare. Prema tome, kako Medicinski fakultet i KC  nisu poslodavci lekarima na volonterskoj specijalizaciji, ne postoji pravni osnov za nabavku dozimetara i druge zaštitne opreme – navodi se u njihovom pisanom odgovoru.

  Dekanka i prodekan, ipak, dodaju da su 2016. godine zajedno sa šefom Katedre za radiologiju Draganom Stojanovim razmatrali “delikatnost ovog problema u pravnom pogledu” i da su nakon toga promenjeni uslovi konkursa za upis nezaposlenih lekara na specijalizacije.

  -U konkursima za upis nezaposlenih lekara na specijalizacije “sa rizikom”, odnosno volontera, bilo je navedeno šta je neophodno za upis i početak obavljanja specijalističkog staža za ovu kategoriju specijalizanata u cilju zaštite zdravlja, a po ugledu na konkurse koje objavljuje Medicinski fakultet u Beogradu – naveli su oni, ali nisu precizirali da li su studenti sami u obavezi da nabave dozimetre.

  Oni tvrde da lekari mogu da budu izloženi rendgenskom zračenju samo tokom interventnih procedura, ali se tada koristi zaštitna oprema kao što su kecelje, naočare i rukavice, koje koriste radiolozi i lekari na specijalizaciji, a to obezbeđuje KC Niš kao nastavna baza Medicinskog fakulteta.

  foto: V.T.

  -Interventne procedure izvode samo lekari specijalisti, a lekari na specijalizaciji posmatraju procedure jer one pripadaju domenu subspecijalističkog obrazovanja. Prema Planu i programu specijalizacije iz radiologije, koja traje četiri godine, staž iz oblasti interventne radiologije traje svega tri meseca –objašnjavaju oni.

  Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu potpuno je drugačija situacija jer svi specijalizanti iz radiologije imaju dozimetre koji im obezbeđuje Klinički centar u tom gradu.


  VIŠNJIĆ: KAD SAM BIO DEKAN SVI SPECIJALIZANTI SU IMALI BESPLATNE DOZIMETRE

  Milan Višnjić, bivši dekan Medicinskog fakulteta, koji je na toj funkciji bio od 2000. do 2012. godine, kaže za Medijsku kutiju da su u tom periodu svi specijalizanti radiologije imali dozimetre koje je nabavljao fakultet.

  -Tada smo se trudili da što više materijalno olakšamo specijalizaciju mladim ljudima koji je sami plaćaju. Čak nisu ni plaćali puni iznos specijalizacije, nego samo određeni procenat. Želili smo da školulemo dobre specijaliste, a ne da zaradimo novac-tvrdi Višnjić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi