More

  SNS VLAST TVRDI DA MOŽE SAMA SEBE DA KONTROLIŠE, OPOZICIJA SMATRA DA JE TO UVOĐENJE JEDNOUMLJA

  • Skupština grada Niša izabrala članove nadzornih odbora 18 gradskih javnih ustanova u ovom gradu, u kojima su isključivo predstavnici vladajuće koalicije(SNS, SPS i SRS)
  • U  Nišu se više od dve decenije poštovao demokratski standard da se u nadzornim odborima javnih ustanova biraju i predstavnici opozicije.
  • Mi smo vlast koja ume sama sebe da kontoliše, a to smo već i dokazali, rekao je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.
  • Odbornik odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović kazao  je da je „najnoviiji potez vlasti naprednjaka pokazao da je ovo je ponovno uvođenje jednoumlja“.
  • Ovim potezom onemogućena je kontrola vlasti, ocenio je šef odborničke grupe „ Niška incijativa Srđan Nonić.
  • Niška opozicija navodi da je za članove nadzornih odbora predložila kvalitnije ljude od „potpuno nekompetetnih predloga vladajuće većine“.

  foto: Vesna Torović

  Prvi put posle 20 godina opozicione stranke u Nišu neće imati predstavnike u nadzornim odborima 18 gradskih javnih ustanova pošto je Skupština grada prekjuče izabrala članove ovih nadzornih tela samo iz partija vladajuće koalicije(SNS, SPS i SRS) u ovom gradu.

  Inače, u Nišu se više od dve decenije poštovao demokratski standart da se u nadzornim odborima javnih ustanova biraju i predstavnici opozicije.

  Predstavnici SNS-a smatraju da je ovim potezom nije narušen demokratski princip vlasti jer je „ovo prva vlast koja ume samu sebe da kontoliše“. Međutim, opozicija navodi  da se radi o  „jednoumlju“ i „povratku u devedesete“.

  foto: facebook profil

  -Ne postoji zakonska obaveza skupštinske većine da u Nadzorne odbore uključi predstavnike opozicije. Ovo je prva vlast koja ume samu sebe da kontroliše, što smo i dokazali- rekao je nakon skupštinske sednice zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

  On je rekao je „ za razliku od perioda od 2000. do 2012. godine kada ni jedan predstavnik izvršne vlasti nije odgovarao, niti je protiv bilo koga bio pokrenut bilo kakav postupak, od 2012. godine vlast je protiv mnogih svojih predstavnika za koje se sumnja da su počinili krivična ili druga dela pokrenula postupak“.

  -Opozicija se nije kvalifikovala za članstvo u NO jer nije konstruktivna pošto njeni predstavnici u maratonskim nastupima tokom skupštinskih zasedanja samo odvlače pažnju sa bitnih tema. Odbornici opozicije na sednicama Skupštine i na druge načine mogu da kontrolišu rad javnih ustanova-kazao je Banđur.

  Odbornik odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović rekao  je da je „najnoviiji potez vlasti naprednjaka pokazao da je ovo je ponovno uvođenje jednoumlja“.

  -Vladujaća koalicija tvrdi da je dovoljna sama sebi i da njenu vlast ne treba niko da kontroliše. Posle lokalnih izbora 1996. godine smo ustanovili  standard da opozicija ima svog predstavnika u nadzornim telima gradskih institucija kako bi kontrolisali trošenje sredstava u javnim gradskim ustanovama-naglasio je on.

  Jovanović je konstatovao da se aktulna vlast u Nišu bavi  „prekomponovanjem“ i utapa opozicine predstavnike i stranke u svoje stranačke redove.

  -Nama iz opozicije se ne dozvoljava da govorimo, oduzima reč za svaku sitnicu i ne možemo da postavimo ni odborničko pitanje na sednicama Skupštine grada, a sada po prvi put gradonačelnik Niša govori po šest sati., bio prvi predsednik gradske vlade koga su kandidovale takozvane demokratske stranke.

  Šef odborničke grupe „ Niška inicijativa“ Srđan Nonić ocenio je da je „ovim potezom onemogućena kontrola vlasti“.

  – Sportski centar „Čair“,Dom zdravlja i skoro sve ustanove su imale članove iz redova opozicije što je bilo jako dobro jer je to bila malo bolja kontrola vlasti. To je sve jednim potezom vladajuće koalicije obrisano,rekao je Nonić.

  Predsednik skupštinskog Odbora za imenovanje Ivan Jovanović rekao je da opozicija na vreme dala predloge za nadzorne odbore.

  -Opozicija nije usaglasila predloge tako da za neke ustanove postoji više predloga a za neke nijedan, iako su za usaglašavanje imali više od godinu dana-kazao je on.

  Nonić je to demantovao tvrdeći da „nije bilo razgovora o predlozima za članove nadzornih odbora, niti im dat nikakav rok“.

  Niška opozicija je navela  da su njeni predlozi za članove nadzornih odbora neuporedivo kvalitetniji jer je vladajuća koalicija  predložila „potpuno nekompetentne kandidate“.


  ČLAN NADZORNOG  ODBORA APOTEKARSKE USTANOVE SERVISER MOBILNIH TELEFONA

  Opozicioni odbornici su na sednici Skupštine grada upozorili da je vlast za članove nadzornih odbora  gradskih javnih ustanova predložila i veći broj nekompetentnih kandidata. Oni su naveli da je za člana Nadzornog odbora Apotekarske ustanove Niš predložena osoba  koja je duže od decenije  „držala radnju za servisiranje i popravku mobilnih telefona“, a Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika osoba koja je vodila hipermarket. Opozicija je dodala da je referent odrane u gradskom vodovodu „Naisus predložen za člana Nadzornog odbora „Zavoda za plučne bolesti“, a Sportskom centru „Čair“ kandidovan je penzioner.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi