More

  SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NIŠLIJAMA

  Niš je proteklih dana postao grad u kojem se duh neofašizma povampirio. U gradu na Nišavi student Uroš Janjić  izboden je nožem jer se drznuo da nosi majicu sa natpisom “ Antifašista”.

  I kad je mala grupa Nišlija, predvođena opozicionim odbornikom Srđanom Nonićem, iz protesta zbog narastujućeg  fašizma u gradu prošetala Nišavskim kejom, tu su je dočekali mladići koji su podizali ruke u nacistički pozdrav i skandirali “ Živeo Nedić, živeo Ljotić”.

  Sramotno je što se tog 27. juna na Nišavskom keju nije pojavilo na hiljade Nišlija, na čelu sa gradonačelnikom  Darko Bulatovićem, da pokažu da Niš nije fašistički grad. Naravno, za većinu je mnogo lakše i ugodnije biti antifašista na društvenim mrežama.

  Na Nonićeve zahteve da se sa Nišavskog keja uklone svi nacistički simboli, kao i da Skupština grada osudi fašižam, gradonačelnik i predsednik Skuštine grada Rade Rajković  ostali su nemi.

  Policija je uhapsila napadače na Janjića, pa ih pustila na slobodu, ali krivična prijava protiv njih dugo putuje do Tužilaštva.

  Nonić je Osnovnom javnom tužilaštvu prijavio  grupu mladića koja je na Keju podizala ruke u nacistički pozdrav, zahtevajući da budu procesuirani po Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

  Umesto da se ti golobradi neofašisti  nađu iza rešetaka, neki od njih su posle druge antifašističke šetnje, preko Fejsbuka pretili Noniću ” da će mu razbiti glavu i sačekati ga ispred Skupštine grada”.

   Nonić je i te pretnje prijavio Tužilaštvu, ali za sada nema nikakve reakcije. Kao da u Tužilaštvu za visokotehnički kriminal ne rade profesionalci koji za veoma kratko vreme mogu da utvrde ko je uputio pretnje Noniću.

  Iz Niša su ružne slike otišle u svet. To bi moralo da zabrine sve koji vole ovaj grad  i da ih upozori da je veličanje fašizma ogromno zlo. 

  Ako žele da žive u demokratskom gradu, Nišlije moraju da se izbore sa fašizmom. Da se više više nikada ne ponovi da neko bude izboden jer je antifašista, dok u isto vreme neki drugi  “salutiraju  Hitleru” I crtaju kukaste krstove.

  SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NIŠLIJAMA

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi