More

  Slučaj navodnog kupca Megatrenda: od pompeznih najava o investiranju 200 miliona evra do hapšenja

  • Biznismen Dejan Đorđević, koga je doskorašnji osnivač i rektor Megatrenda Mića Jovanović nedavno predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet, biće sutra saslušan u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu nakon što je priveden zbog lažnog prijavljivanja da je pretučen i opljačkan
  • Jovanović je samo desetak dana pre Đorđevićevog hapšenja na konferenciji za novinare potvrdio da je 100 odsto vlasništva Megatrenda preneo na nemački konzorcijum, koji je dužan da na ime kupovine uplati 56,1 milion evra, te da investira još 150 miliona evra
  • Jovanović je, međutim, nedelju dana po potpisivanju kupoprodajnog ugovora saopštio da je “prevaren” i da će zatražiti da se ugovor raskine, navodeći da su mu pojedini mediji “otvorili oči”
  • Mediji su izvestili da se Đorđevićem bavi Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije, koje ispituje sumnje u zloupotrebe službenog položaja i prevare
  • Prema njihovom pisanju, i diploma navodnog kupca Megatrenda sa Medicinskog fakulteta u Prištini je najverovatnije lažna, jer Đorđevića nema u elektronskoj arhivi prištinskog univerziteta, dok rektor tog univerziteta Radivoje Papović tvrdi da je njegov potpis na diplomi- falsifikat
  foto: Vesna Torović

  Biznismen Dejan Đorđević, koga je doskorašnji osnivač i rektor Megatrenda Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet, biće sutra saslušan u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu nakon što je priveden zbog lažnog prijavljivanja.

  Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Đorđević je uhapšen zbog sumnje da je prošlog petka policiji lažno prijavio da su dve nepoznate osobe navodno upale u stan koji koristi, pretukle ga i opljačkale, čime je nad njim izvršeno krivično delo razbojništva.

  Određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati.

  Kako se saznaje, policija je utvrdila da se radi o vlasniku stana i njegovom sinu, koji su pisanim putem najavili svoj dolazak zato što Đorđević “više meseci ne plaća kiriju i komunalne račune”.

  Mića Jovanović je samo desetak dana pre Đorđevićevog hapšenja, 28. novembra, na konferenciji za novinare saopštio da je 100 odsto vlasništva Megatrenda preneo na nemački konzorcijum, koji je dužan da na ime kupovine uplati 56,1 milion evra, te da investira još 150 miliona evra.

  Jovanović tvrdi da je prevaren, Đorđević mu kaže da ide na odmor i ne smeta

  Jovanović je, međutim, samo nedelju dana kasnije, 5. decembra, saopštio da je “prevaren” i da će zatražiti da se kupoprodajni ugovor raskine, jer odustaje od prodaje univerziteta.

  On je za dnevni list Danas kazao da će ugovor biti raskinut ukoliko Đorđević do sutra u 16 časova “ne dođe sa 10 miliona evra ili bankarskom garancijom na taj iznos”, dodajući da od njega do sada “nije dobio ni evro”.

  – Ispao sam naivan- kazao je on za Televiziju N1, dodajući da je pravu sliku o Đorđeviću stekao tek kada su mediji počeli da objavljuju podatke o njemu, a “profesionalci, po njegovom nalogu, proverili takve podatke u Đorđevićevom rodnom Leskovcu, Beogradu i Berlinu”.

  Đorđević je, pak, u saopštenju naveo da, kako je kazao, “pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da na njegovu adresu nije upućen zahtev, predlog ili ponuda koja u sebi sadrži nameru raskida ugovora”, a da je o tome saznao iz obraćanja Jovanovića medijima.

  Prema njegovim rečima, pregovori o preuzimanju Univerziteta trajali su skoro dve godine, uz učešće Jovanovićevog pravnog tima.

  On je “upozorio” da “olaka upotreba reči ‘prevara’ može prouzrokovati ozbiljne pravne posledice po gospodina Jovanovića“ i preporučio mu da “ode na odmor na jugu Francuske, a sve u cilju dalje uspešne realizacije ugovora”.

  Pojedini mediji “bruje” o Đorđevićevim dugovima, zloupotrebama, prevarama

  Kako saznaje Televizija N1, protiv Đorđevića je u toku više krivičnih postupaka- zbog zloupotrebe službenog položaja i prevare, pa i izbegavanja alimentacije. Njegovim slučajem bavi se Specijalno odeljenje za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu.

  Internet portal JuGmedia je objavio da postoje indicije da je Đorđević navodno prevario “mnoge Leskovčane, i u zemlji i u inostranstvu”, pozivajući se na sagovornike koji su želeli da ostanu anonimni.

  Oni su naveli da je nakon srednje škole navodni kupac Megatrenda otišao u Nemačku, a onda se vratio u Lekovac, gde je 2003. i 2004. godine sa svojim bratom držao brzu hranu i mesaru pod nazivom ’Laburger’, kao i restoran.

  Iz tog perioda ostao je “jednom Leskovčaninu dužan ukupno oko 19.000 evra, na koliko glasi izvršna presuda Osnovnog suda u Leskovcu od 13.marta 2008.godine”, u koju je ovaj portal imao uvid, ali se onda “opet izgubio iz Srbije”.

  Sagovornici JuGmedie su kazali da je Đorđević bio loš đak i da ih čudi da je navodni vlasnik fakultetskih diploma.

  Dnevni list Danas je objavio da je Đorđević pri ulasku u Konzervativnu reformističku stranku (KRST), u kojoj je u aprilu prošle godine izabran za predsednika, saopštio da ima tri diplome- medicinskog, ekonomskog i pravnog fakulteta.

  Na veb sajtu ove stranke bilo je objavljeno da ima dve diplome- Medicinskog fakulteta u Prištini i Pravnog fakuklteta u Beogradu, ali su ovi podaci nedavno uklonjeni.

  U postupku koji je inicirao pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, u nameri da funkcionere KRST-a tuži za uvredu zbog ocena koje su izneli na Skupštini stranke, tvrdeći između ostalog da Đorđević “nema nijednu fakultetsku diplomu”, on je priložio jednu- Medicinskog fakulteta u Prištini.

  Međutim, prema pisanju Danasa, u elektronskoj arhivi Univerziteta u Prištini ne postoji podatak da je Đorđević 1998. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu tog univerziteta, kako je navedemo u diplomi, u čiju je fotokopiju list imao uvid.

  Istraživanje lista pokazalo je i da je potpis rektora Univerziteta u Prištini Radivoja Papovića na diplomi- falsifikat.

  – To je falsifikat. Slobodno možete da napišete da potpis na diplomi nema veze sa mojim- rekao je Papović, nakon što mu je Danas poslao fotokopiju diplome, a on toj redakciji svoj potpis koji se i na prvi pogled razlikuje od onog na diplomi.

  Đorđević smenjen na Skupštini stranke, ali njene funkcionere tužio za “povredu časti, ugleda i dostojanstva ličnosti”

  Prema saznanjima Medijske kutije, Đorđević je zbog sumnji u njegov moralni integritet, iznetih  na vanrednoj Skupštini KRST-a, koja je održana u novembru prošle godine u Nišu, odlučio da podneo tužbe zbog krivičnog dela uvrede pred niškim Osnovnim sudom i beogradskim Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

  Niški sud je u aprilu ove godine obustavio postupak protiv dvojice funkcionera KRST-a jer se Đorđević i njegov advokat- uopšte nisu pojavili na glavnom pretresu, iako su uredno pozvani, što Zakon o krivičnom postupku smatra odustajanjem tužioca od tužbe.

  Beogradski sud se, pak, prošlog meseca proglasio nenadležnim.

  – Povreda časti, ugleda i dostojanstva ličnosti tužioca je i u tome što se on nalazi na javnoj društvenoj funkciji predsednika političke stranke sa ođrenim nivoom društvenog uvažavanja, a uvredljive izjave su direktno uperene na rušenje postojećih običaja, moralnih i etičkih normi društva i porodice- navodi se u jednoj od tužbi Đorđevića, koji  je tražio naknadu štete zbog  ovakve „povrede”.

  Prema zapisniku sa vanredne sednice Skupštine stranke, u koji smo imali uvid, pojedini funkcioneri stranke su kazali da se Đorđević „lažno predstavljao“ kao doktor medicine i diplomirani pravnik, jer, kako je rečeno, „nema niti jednu fakultetsku diplomu“.

  Zamereno mu je i što račun stranke nije odblokiran ni pola godine po njegovom dolasku na funkciju predsednika, iako je obećao da će investirati u nju. Naši izvori iz stranke su kazali da je on nakon toga “izrazio želju da ostane predsednik stranke, ali da ništa ne ulaže u nju”, iz čega su oni zaključili da on “nema para”.

  Na Skupštini se čulo i da Đorđević pokazuje nebrigu za članstvo, između ostalog i zbog toga što je, kako je rečeno, “otvorio fiktivnu centralnu kancelariju stranke u Beogradu, u koju niko ne može da uđe jer je neophodna stanarska šifra”.

  Zamereno mu je i što “navodno stalno odsustvuje iz Srbije, zbog izbegavanja sudskih poziva po postojećim krivičnim prijavama“. Od kada je predsednik “nije sazvao nijedan sastanak Predsedništva i drugih organa stranke”.

  Jedna od tački dnevnog reda bila je i glasanje o Đorđevićevom opozivu, kao i preimenovanje stranke u Reformističku stranku (RF), što je njen prvobitni naziv.

  Od 127 prisutnih članova Skupštine za njegov opoziv glasalo je njih 118.

  U junu ove godine je ponovo održana sednica Skupštine KRST-a, na kojoj je potvrđena odluka o opozivu Đorđevića i preimenovanju stranke.

  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, međutim, već pet meseci nije odlučilo o zahtevu da se upiše Đorđevićevo  razrešenje, a stranka preimenuje.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi