More

  SLUČAJ BRANISLAVA TRIFUNOVIĆA

  Protiv glumca Branislava Trifunovića podneta je krivična prijava jer je “pocepao zastavu Srbije u pozorišnoj predstavi“.

  Ne, nije lažna vest.  

  Ovo se zaista dogodilo u zemji Srbiji oktobra meseca 2019. godine.

  Sindikat zaposlenih policije zahteva da glumac bude kažnjen jer je počinio krivično delo iz člana 173 Krivičnog zakonika Republike Srbije, odnosno javno je izložio poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu.

  Strašno je što glumac u predstavi „ Pad“ reditelja Kokana Mladenovića uopšte nema scenu u kojoj cepa zastavu, i što je ceo slučaj izmišljen, odnosno dobrodošao je srpskim tabloidima da Trifunovića razapnu kao izdajnika Srbije.

  Još strašnije je što neko u Srbiji smatra da u 21. veku treba da podnosi prijave protiv glumaca za ono što čine u pozorišnim predstavama.

  U Krivičnom zakoniku Srbije se navodi da se ne kažnjavaju dela iz člana 173 „ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio“.

  Gotovo je sigurno da će Više javno tužilaštvo da odbaci krivičnu prijavu protiv Trifunovića jer u predstavi nije cepao nacionalnu zastavu.

  Krivična prijava bi morala da bude odbačena i da je glumac zbog predstave i pocepao zastavu, pošto bi u suprotnom do temelja bila uzdrmana i ovako krhka demokratija u Srbiji.

  Srbija bi onda bila zemlja sa dugačkim spiskom glumaca koji bi mogli da se nađu iza rešetaka zbog onoga što su činili na pozorišnim daskama ili u filmovima.

  Slučaj Branislava Trifunovića opomena je za sve nas u “zemlji seljaka na brdovitom Balkanu“. Ponajviše za samog Trifunovića. U zemlji Srbiji izgleda se ne prašta kad glumac bude na čelu građanskih protesta protiv vlasti, kad mu je rođeni brat lider opozicionog pokreta…

  Shvatio je to Trifunović. Iz njegovih objava na Tviteru jasno je da mu očigledno uopšte nije smešno što je neki policijski sindikat podneo krivičnu prijavu za ono što nije uradio.

  A mi moramo da znamo da svako od nas sutra može da bude Branislav Trifunović. Ponajmanje što možemo da uradimo je da se zapitamo kuda će da otplovi Srbija ako budemo ćutali i gledali kako se u našoj domovini gazi demokratija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi