More

  Slikar iz Niša izveo performans o bizarnom izumu Željka Mitrovića

  • Slikar Slavoljub Blagojević izveo performans o bizarnom izumu vlasnika Pinka Željka Mitrovića kojim „leči KOVID 19“, u kojem je predstavio i najnoviju karikaturu na kojoj je koronavirus predstavljen kroz lik predsednika Srbije Aleksandra Vučića
  • Blagojević je izveo ovu bizarnu komšijsku parodiju u svom dvorištu, iz kojeg inače ne sme da izađe jer je stariji od 65 godina
  • Performans je moj bizarni odgovor na bizarni „izum“ Željka Mitrovića, pre svega mašinu za ozoniranje krvi, kojom je, kako kaže, „prvi u svetu“ ukazao na ovaj „metod lečenja“ infekcije koronavirusom, rekao je Blagojević
  • Blagojević je imao više angažovanih performansa i prezentacija karikatura koji su izazvali pažnju javnosti, ali i „organa reda“

  Slavoljub Blagojević, slikar i karikaturista iz Niša izveo je performans u kojem se bavi „izumom“ vlasnika Pinka Željka Mitrovića kojim „leči KOVID 19“.

  U  okviru performansa prezentovao je i najnoviju karikaturu na kojoj je koronavirus predstavljen kroz lik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  Blagojević je izveo ovu bizarnu komšijsku parodiju u svom dvorištu, iz kojeg inače ne sme da izađe jer je stariji od 65 godina.

  Slikar kaže da je performans  prioritetno bio namenjen „samozolovanom“ komšiluku, a posebno deci, jer podseća na pozorišnu predstavu za najmlađe. Snimljen je mobilnim telefonima, kako bi se „delio dalje“.

  Blagojević u svojoj parodiji govori o tome da je koronavirus došao u Srbiju, da je veliki naučnik Mitrović, inače veći od Nikole Tesle i Milutina Milankovića, izmislio način da ga se „reši“, ali da on ima još bolji izum- plastičnu ambalažu sa poklopcem nakon pojedenih „grickalica“. Poklopac ambalaže treba staviti na glavu, kako koronavirus ne bi ušao u mozak, a njeno dno preko lica, kao vizir.

  – Performans je moj bizarni odgovor na bizarni „izum“ Željka Mitrovića, pre svega mašinu za ozoniranje krvi, kojom je, kako kaže, „prvi u svetu“ ukazao na ovaj „metod lečenja“ infekcije koronavirusom. U ovoj parodiji ja sam maskiran u vampira koji, naravno, pošto je vampir, plaši virus. To je bar isto toliko naučno potkrepljeno koliko i njegov izum- rekao je Blagojević.

  Blagojević je imao više angažovanih performansa i prezentacija karikatura koji su izazvali pažnju javnosti, ali i „organa reda“. U julu prošle godine policija ga je na silu udaljila sa ceremonije „Srbija 2019“, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije i ministri u Vladi, kada je razvio transparent sa karikaturom na kojoj su vodeći srpski funkcioneri predstavljeni kao dronovi.

  Mesec dana ranije ga je „privelo“ obezbeđenje Klinike za kardiohirurgiju jer je fotografisao spomen ploču zahvalnosti vojsci, Vladi i narodu SAD za donaciju datu klinici, a potom ga legimitisalo, privremeno mu oduzelo foto- aparat i proveravalo snimljeni materijal. Blagojević je tada za naš list kazao da je fotografisanje bilo inspirisano time što je u medijima objavljeno da je nepoznata osoba nedavno oštetila ploču zahvalnosti na fasadi klinike tako što je bacila balon sa bojom, a da je snimke želeo da iskoristi za dalje performanse.

  Sredinom 2018. godine pokrenuo je akciju u kojoj je pokušao da animira umetnike i donosioce odluka da se postavi kamen temeljac za renoviranje slikarskih ateljea u Niškoj tvrđavi, koji su izgoreli u požaru 2003. godine. Uprkos obećanjima, oni do danas nisu obnovljeni.

  Blagojević je bivši direktor Osnovne škole „Miroslav Antić“ u Nišu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi