More

  Skupštinu grada Niša “prekinuo” transparent podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću

  • Sednica Skupštine, na kojoj je usvajan gradski budžet za narednu godinu, počela je političkim “performansom” odbornika opozicione Niške inicijative koji su raširili transparent na kojem je pisalo “Aco  Srbine”, ali uz fotografiju uzbunjivača iz “Krušika”, umesto “očekivane” fotografije predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića
  • Nakon što su razvili transparent, predsednik Skupštine Rade Rajković je tražio da se on ukloni, uz obrazloženje da se na taj način “narušava dostojanstvo Skupštine”
  • Aktivisti Niške inicijative su, zajedno sa aktivistima Nove stranke iz Niša, i u ponedeljak 9. decembra, na nadvožnjaku na auto-putu Beograd-Niš kod Malčanske petlje, postavili transparent na kojem je lik Vućića zamenjen likom uzbunjivača Obradovića, uz ostavljanje prvobitnog natpisa: “Budućnost Srbije”

  Sednica Skupštine grada Niša počela je danas političkim “performansom” odbornika opozicione Niške inicijative koji su raširili transparent na kojem je pisalo “Aco  Srbine”, ali uz fotografiju uzbunjivača iz “Krušika” Aleksandra Obradovića, umesto “očekivane” fotografije predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

  Nakon što su oni razvili transparent, predsednik Skupštine Rade Rajković je tražio da se transparent ukloni, uz obrazloženje da se na taj način “narušava dostojanstvo Skupštine”. Šef odborničke grupe Niške inicijative Srđan Nonić mu je odgovorio da je “taj brod odavno otplovio”.

  – Na ovaj način smo želeli da još jednom podržimo Aleksandra Obradovića koji se bori protiv kriminala i korupcije koji uništavaju naše društvo i živote. On je čovek na kojeg bi trebalo da se svi ugledamo jer je ukazao na ozbiljne nepravilnosti, ne razmišljajući o posledicama po njega lično- rekao je Nonić.

  On je kazao da Niška inicijativa razgovara i sa niškim uzbunjivačima, koji su upozorili na propuste u gradskom javnom sektoru, zbog čega trpe posledice, kako bi i njihovu borbu učinili vidljivijom i pružili im zaštitu.

  Odbornici ovog opozicionog pokreta predložili su, takođe, da se u dnevni red uvrsti usvajanje dokumenta “Akt o osudi nasilja”, kojim bi se zvanično osudio svaki vid nasilnog ponašanja u gradu.

  Prema Nonićevim rečima, ovakva deklaracija je neophodna zbog sve češćeg nasilja u javnom prostoru, od ranjavanja nožem studenta Uroša Janjića letos na Nišavskom  keju jer je odbio zahtev ekstremnih desničara da skine majicu sa antifašističkom porukom, do fizičkog nasrtanja načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića na njega lično, jer ga je sačekao ispred kancelarije i snimao njegov dolazak na radno mesto, proveravajući koliko radi.

  Vladajuća skupštinska većina je najpre jednoglasno usvojila zahtev Niške inicijative za ovakvu dopunu dnevnog reda, ali je glasanje ponovljeno, te je za takav predlog glasalo samo osam odbornika.

  U Niškoj inicijativi su kazali da je većina prvobitno usvojila njihov predlog “greškom”, jer nije znala da su oni predlagači, dok su predsednik Skupštine Rajković i pojedini odbornici SNS-a tvrdili da, kako su kazali, nije bilo duplog glasanja, već je prvo glasanje “prekinuto”, da bi se utvrdio tačan kvorum, pošto su odbornici “ulazili i izlazili”.

  Nonić je danas, takođe, pred početak sednice Skupštine dočekivao odbornike na ulazu u zgradu “prerušen” u naplatnu rampu pored Niša, sa banerom na grudima na kojem piše “SNS naplatna rampa” i saobraćajnim znakom. On ih je pitao da li imaju da plate putarinu i da li imaju “besplatnu” kartu za prolaz rampe, koju je građanima Niša obećao gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

  On je kazao da je Niška inicijativa na taj način protestvovala zbog postavljanja pet naplatnih rampi na samom obodu Niša, kojima je grad “zarobljen” i već napravljena velika saobraćajna gužva, uprkos tome što još uvek nisu puštene u saobraćaj.

  Deo stručne javnosti je upozorio da su rampe postavljene protivno važećem Prostornom planu područja infrastrukturnog koridora Niš- granica Bugarske, koji ih ne predviđa, a “Putevi Srbije” su nakon toga saopštili da se njihovo otvaranje pomera do daljeg.

  Na današnoj sednici Skupštine je, inače, usvajan gradski budžet za 2020. godinu.

  Odbornici SNS-a i drugih vladajućih stranaka su, između ostalog, ocenili da je predlog budžeta za narednu godinu “najbolji” i “najrealniji”od uvođenja višestranačja u Srbiji.

  Oni su isticali postignute rezultate aktuelne vlasti, uz isticanje “velikog doprinosa” predsednika Srbije i SNS-a Vučića dovođenju investitora i smanjenju nezaposlenosti u gradu.

  Pojedini opozicioni podbornici su, pak, naglašavali da je predlog budžeta predizborni, a da su rezultati statistički ”fabrikovani”, jer, kako su kazali, građani Niša sve teže žive.

  Takve tvrdnje su ilustrovali najnovijim podatkom- koji je i vlast “priznala”, da 36.000 građana Niša ima nagomilane komunalne dugove, što znači, kako su rekli, da više od 100.000 ljudi u tom gradu živi u siromaštvu i ne može da plati ni komunalije.


  Transparent podrške Aleksnadru Obradoviću i na nadvožnjaku

  Aktivisti Niške inicijative su, inače, zajedno sa aktivistima Nove stranke iz Niša, u ponedeljak 9. decembra na transparentu na kojem je pisalo “Budućnost Srbije” sa likom Vučića, a koji se nalazio na nadvožnjaku na auto-putu Beograd-Niš kod Malčanske petlje, njegov lik takođe zamenili fotografijom uzbunjivača Obradovića, uz ostavljanje natpisa.

  Nekoliko sati kasnije transparent je uklonjen, a Niška inicijativa je saopštila da je u vreme kada se to dogodilo “viđeno vozilo sa narandžastom rotacijom, koje nije bilo policijsko”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi