More

  SKUPŠTINA GRADA NIŠA: UMESTO DEBATE, TRANSPARENTI I NAJAVA ULIČNIH AKCIJA

  • Na početku sednice Skupštine grada Niša, Srđan Nonić, odbornik opozicione Niške inicijative, razvio je transparente sa natpisima „94 miliona?“ i „Mediji lažu“, protestvujući što predsednik Skupštine Rade Rajković u dnevni red zasedanja nije uvrstio formiranje komisije koja bi se bavila problemom „medijskog mraka“ u ovom gradu
  • Branislav Jovanović je najavio da će odbornici iz odborničke grupe „Niš moj grad“, koje je nazvao „niškim Bastaćima“, sprečiti radove na popločavanju centralnog Trga kralja Milana, a kao odgovornog za taj koruptivni posao označio zamenika gradonačelnika Miloša Banđura- „niškog Vesića“
  • Miodrag Stanković, šef odborniške grupe DS i predsednik niških demokrata, najavio je da će opozicija sledeće subote organizovati treću „Zonu slobode“, a uskoro i „Otvorenu skupštinu“
  • Predsednik Skupštine Rajković je kazao da su svi opozicioni predlozi za proširenje dnevnog reda odbijeni jer nisu sačinjeni u skladu sa Poslovnikom, a da predlagači nisu želeli da iskoriste stručnu pomoć skupštinske službe kako bi ih bolje formilisali
  • Skupštinsku sednicu je bojkotovalo svih deset odbornika iz odborničkih grupa Demokratske stranke, „Niške incijative“ i „Niš moj grad“, a u sali je ostao jedan „predstavnik“ opozicije, odbornica Srpskog sabora „Zavetnici“
  foto: Medijska kutija

  Na početku današnje sednice Skupštine grada Niša, Srđan Nonić, odbornik opozicione Niške inicijative, razvio je transparente sa natpisima „94 miliona?“ i „Mediji lažu“, u znak protesta zbog toga što predsednik Skupštine Rade Rajković u dnevni red zasedanja nije uvrstio formiranje komisije koja bi se bavila problemom „medijskog mraka“ u ovom gradu.

  Sednicu je bojkotovalo svih deset odbornika iz odborničkih grupa Demokratske stranke, „Niške incijative“ i „Niš moj grad“, a u sali je ostao samo jedan „predstavnik“ opozicije, odbornica Srpskog sabora „Zavetnici“.

  Na opozicionoj konferenciji za novinare, u holu ispred sale za sednice, Nonić je pitao novinare i snimatelje lokalnih medija u kakvom su položaju i da li je tačno da plate u Niškoj televiziji kasne 56 dana, poručujući im da „imaju pravo da se čuje njihov glas“. Na ta pitanja nije dobio odgovor, a njihovu „nemu reakciju“ snimao je mobilnim telefonom.

  On je još jednom ponovio da je ove godine za medije iz gradskog budžeta izdvojeno 94 miliona, od kojih skoro 60 miliona za projektno sufinansiranje, koje je, kako je kazao, najobičnija farsa koja služi za upumpavanje novca medijima porodice direktora BIA Bratislava Gašića i niške porodice Radimirović.

  – Opozicija je proterana iz skoro svih lokalnih medija u gradu, izuzimajući par portala, a i u Skupštini predstavljamo ikebanu, pošto naši predlozi ne prolaze, naša izlaganja se skraćuju, a nikakve debate nema- kazao je Nonić, koji je prethodno više dana protestvovao ispred Gradske kuće, presrećući vodeće gradske funkcionere sa pitanjem šta će učiniti povodom medijskog mraka u gradu.

  foto: Medijska kutija

  Branislav Jovanović, odbornik grupe „Niš moj grad“ i član Predsedništva Stranke slobode i pravde, saopštio je da je predsednik Skupštine Rajković odbio njegov predlog da se u dnevni red uvrsti rasprava o razrešenju zamenika gradonačelnika Miloša Banđura, koga je nazvao „niškim Vesićem“, zbog toga što, iako je resorno zadužen za borbu protiv korupcije i komunalna preduzeća, „korupcija nikada nije bila veća, a javna preduzeća nikada u gorem položaju“. 

  – Kada započne popločavanje centralnog Trga kralja Milana, koje je trenutno najveća korupcionaška afera u gradu, pojaviće se „niški Bastaći“ da spreče takav posao „niškog Vesića“. Odbornici iz naše odborničke grupe staće na put takvim radovima- najavio je on.

  Jovanović je, ilustrujući parlamentarni i demokratski deficit u gradu, kazao da nije dobio „skoro nijedan odgovor“ na čak 82 odbornička pitanja koja je postavio od novembra prošle godine.

  On je kazao da predsednik Skupštine Rajković dopušta gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću da za skupštinskom govornicom drži monologe od 40 minuta, tvrdeći da je reč o replici, koja inače ne može trajati duže od dva minuta.

  Prema njegovim rečima, opozicija za održavanje svojih skupova ne može dobiti „ni hodnik u Skupštini grada“, kao niti jednu mesnu kancelariju, dok je SNS-u to omogućeno.

  foto: Medijska kutija

  Miodrag Stanković, šef odborniške grupe DS i predsednik niških demokrata, najavio je da će zbog nedostatka elementarnih uslova za parlamentarni rad opozicioni odbornici uskoro u centru grada organizovati „Otvorenu skupštinu“.

  On je najavio da će Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Nova stranka i Pokret mladih „Za Niš bez straha“ u subotu održati treću „Zonu slobode“, u kojoj će sa građanima razmeniti stavove o ekonomskoj, političkoj i medijskoj situaciji u gradu, koja je, po oceni opozicije, „ravna katastrofi“.


  PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA: OPOZICIJA NIJE IMALA DOBRU VOLJU

  Rade Rajković je kazao da je šest opozicionog predloga odbijeno jer nisu sačinjeni u skladu sa Poslovnikom o radu skupštine, a predlagači nisu iskoristili stručnu pomoć skupštinske službe da ih upodobe sa ovim dokumentom.

  – Predlozi nisu sadržali sve obavezne elemente koje propisuje Poslovnik, a sa opozicione strane nije bilo dobre volje da iskoriste stručnu pomoć naših službi, kao da su želeli da se one ne razmatraju. Ja ne mogu i ne želim da u skupštiski rad uvrstim akt koji nije u skladu sa zakonom i poslovnikom- rekao je on.

  Odbornik Nonić je kazao da je „pet puta bio u toj službi“, ali da nije dobio stručnu pomoć, već indirektna objašnjenja da razmatranje ovih predloga nije moguće.

  Rajković je, inače, odbio svih šest predloga odborničkih grupa DS, „Niške inicijative“ i „Niš moj grad“ za proširenje dnevnog reda današnje sednice koji su se prethodno čuli na građanskom protestu „1 od 5 miliona“ i protestu odbornika Nonića.

  Opozicija je tražila da Skupština, osim o formiranju komisije koja bi se bavila rešavanjem problema „medijskog mraka“, raspravlja i o stvaranju zakonskih preduslova za formiranje regionalnog javnog servisa,  vraćanju niškog aerodroma, Privredne komore i Jugoistoka iz vlasništva republike u svojinu grada, rasvetljavanju serije paljevina automobila, adekvatnom obezbeđenju svih pružnih prelaza u gradu i smanjenju neopravdano uvećanih računa za daljinsko grejanje.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi