More

  SKUPŠTINA GRADA NIŠA ODBILA DA RAZGOVARA O MEDIJSKOM MRAKU, NIŠKOM AERODROMU, PALJENJU FUNKCIONERSKIH AUTOMOBILA…

  • Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković odbio je svih šest predloga opozicije za proširenje dnevnog reda sutrašnje skupštinske sednice koji su proistekli iz građanskih protesta „1 od 5 miliona“ ili pojedinačnih protesta opozicionih odbornika, uz obrazloženje da „nisu izrađeni u skladu sa skupštinskim poslovnikom“
  • Odborničke grupe DS, „Niške inicijative“ i „Niš moj grad“ zatražili su da se u dnevni red sutrašnje sednice Skupštine grada uvrsti stvaranje zakonskih preduslova za formiranje regionalnog javnog servisa,  vraćanje niškog aerodroma, Privredne komore i Jugoistoka iz vlasništva republike u svojinu grada, rasvetljavanje svih slučajeva paljevine automobila u gradu, obezbeđenje svih pružnih prelaza ispravnim rampama i adekvatnom svetlosnom signalizacijom i smanjenje neopravdano uvećanih računa za daljinsko grejanje
  • Oni su zahtevali i formiranje komisije koja bi se bavila „medijskim mrakom“ u gradu, koju je predložio odbornik Niške inicijative Srđan Nonić koji je danima protestvovao ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i većnika, presrećući ih prilikom njihovog dolaska na posao sa pitanjem šta će da promene u toj oblasti
  • Nonić je najavio da će i dalje nastaviti sa presretanjem načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića i šefova odborničkih grupa u Skupštini grada
  • On je podsetio da je ove godine iz gradskog budžeta za medije opredeljeno 94 miliona dinara, a da oni, izuzimajući par portala, izveštavaju isključivo o aktivnostima i „uspesima“ vlasti  
  foto: Vesna Torović

  Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković odbio je svih šest predloga opozicije za proširenje dnevnog reda sutrašnje skupštinske sednice koji su proistekli iz građanskih protesta „1 od 5 miliona“ ili pojedinačnih protesta opozicionih odbornika, uz obrazloženje da „nisu izrađeni u skladu sa skupštinskim poslovnikom“.

  Odborničke grupe Demokratske stranke, „Niške inicijative“ i „Niš moj grad“ zatražili su da se u dnevni red sutrašnje sednice Skupštine grada uvrsti stvaranje zakonskih preduslova za formiranje regionalnog javnog servisa,  vraćanje niškog aerodroma, Privredne komore i Jugoistoka iz vlasništva republike u svojinu grada, rasvetljavanje svih slučajeva paljevine automobila u gradu, obezbeđenje svih pružnih prelaza ispravnim rampama i adekvatnom svetlosnom signalizacijom i smanjenje neopravdano uvećanih računa za daljinsko grejanje.

  Oni su zahtevali i formiranje komisije koja bi se bavila „medijskim mrakom“ u gradu, koju je predložio odbornik Niške inicijative Srđan Nonić koji je danima protestvovao ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i većnika, presrećući ih prilikom njihovog dolaska na posao sa pitanjem šta će da promene u toj oblasti.

  – Vaš predlog za proširenje nije izgrađen  u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada Niša, s obzirom da ne sadrži sve elemente propisane poslovnikom. Potrebno je da u skladu sa članom 113. vaš predlog u što kraćem roku uskladite sa odredbama Poslovnika jer u suprotnom neće uspeti da udje u skupštinsku proceduru- navodi se u Rajkovićevom odgovoru.

  U njemu se  predlagačima „preporučuje“ da u pripremanju predloga iskoriste stručnu pomoć Službe za poslove Skupštine grada.

  – Pet puta sam bio u toj skupštinskoj službi na koju nas upućuju i uvek su nalazili neke formalne „cake“da ovi naši predloži ne prođu. Iz njihovi odgovora sam zaključio da mi možemo da predlažemo samo smenu nekih funkcionera ili izmenu i dopunu odluka. Ispalo je da ne možemo da iniciramo skupštinsku debatu o nekim pitanjima, na šta, inače, imamo pravo kao saziv Skupštine, a prvenstveno to pravo imaju građani koji trebaju da budu informisani i čuju stavove svih- rekao je Nonić.

  On je dodao da ovo nije prvi put da se vladajuća koalicija „lažno nudi“ da pomogne opoziciji tokom skupštinskih zasedanja.

  – U poslednje tri godine opozicija nije uspela da proširi dnevni red niti jednog zasedanja, izuzimajući nekoliko amandmana, koji su ušli u dnevni red a potom glasanjem odbačeni. Ovakav vid ponašanja je testament nasilništva u rukavicama, simuliranje demokratije i imitacija institucija. Sramota nas je što sedimo u ovakvoj Skupštini, ali svim građanima možemo da obećamo da nećemo odustati od svih naših zahteva- naveli su odbornici Niške inicijative u saopštenju.

  Odbornik Nonić je najavio da će i dalje nastaviti da „presreće“ gradske zvaničnike prilikom dolaska na posao, navodeći da je nedopustivo da lokalni mediji, izuzimajući par internet portala, izveštavaju isključivo o stavovima i „uspesima“ vlasti, dok kritičkih izveštavanja, među kojima ni onih o protestima, uopšte nema.

  Nonić je kazao da će „presretanje“ suziti na načelnika Gradske uprave Ljubišu Janića, koji donosi odluke o konkursnom sufinansiranju medijskih projekata, kao i na šefove odborničkih grupa vladajućih stranaka u Skupštini grada.

  On je podsetio da je ove godine iz budžeta za medije izdvojeno oko 94 miliona dinara, od kojih za konkursno sufinansiranje medjskih projekata skoro 60 miliona, po čemu Niš prednjači među lokalnim samoupravama u Srbiji.

  Opozicioni predlozi za proširenje dnevnog reda usledili su zbog nagomilanog građanskog nezadovoljstva iskazanog na protestima, ali i nakon pojedinih afera, od kojih su neke odnele i ljudske žrtve.

  Zahtev za boljom regulacijom pružnih prelaza ispostavljen je nakon saobraćajne nesreće u Donjem Međurovu, krajem prošle godine, kada je poginulo pet a povređeno 30 ljudi, a zahtev za rasvetljavanje paljevina automobila nakon što je u poslednje dve godine zapaljeno više od 20 vozila, među kojima i ona koja pripadaju gradskim i policijskim funkcionerima.


  PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA ĆUTI

  Uprkos višestrukim pozivima, Rajković danas nije odgovorio na zahteve novinara da pojasni razloge za odbijanje predloga opozicije o proširenju dnevnog reda.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi