More

  Sindikati “Sloga”: “Juri” bi trebalo zabraniti rad u Srbiji

  • Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da bi južnokorejskoj kompaniji „Jura“ trebalo zabraniti rad i „proterati je kao nepoželjnu” iz Srbije jer je pozvala svih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu da počnu da rade 24. aprila, uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije i preporukama Vladinog kriznog štaba da u jednoj smeni može biti maksimalno 50 radnika na 5.000 kvadratnih metara
  • Smatramo da je vrh države svojom podaničkom politikom prema stranim investitorima, kao takozvanim “spasiocima srpske privrede”, isključivo odgovoran za katastrofalno stanje koje se danas dešava sa radništvom Srbije, navedeno je u saopštenju “Sloge”
  • Niški Štab za vanredne situacije je 9. aprila doneo odluku o redukciji rada Jure i sličnih kompanija nakon protesnih okupljanja radnika, nezadovoljnih zbog “oboljevanja” njihovih kolega i nepoštovanja zaštitnih mera
  foto: sajt Sindikata Sloga

  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da bi južnokorejskoj kompaniji „Jura“ trebalo zabraniti rad i „proterati je kao nepoželjnu” iz Srbije jer je pozvala svih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu da počnu da rade 24. aprila, uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije, kao i preporukama epidemiologa Vladinog Kriznog štaba i niškog Instituta za javno zdravlje da u jednoj smeni može biti maksimalno 50 radnika na 5.000 kvadratnih metara.

  – Smatramo da je vrh države svojom podaničkom politikom prema stranim investitorima, kao takozvanim “spasiocima srpske privrede”, isključivo odgovoran za katastrofalno stanje koje se danas dešava sa radništvom Srbije- navedeno je u saopštenju.

  U Sindikatu „Sloga“ su naveli da zaposleni u Srbiji zaradjuju u teškim uslovima za rad „od donošenja antiradničkog zakona o radu iz 2014. godine, ozakonjenja agencijskog zapošljavanja, niskih i mizernih minimalaca koje prima većina zaposlenih u privatnom sektoru, pa do zdravstvenog genocida nad sopstvenim narodom od kompanija, poput južnokorejske ‘Jure’, koje ne poštuju naše radnike, naše zakone, zdravstvene propise, naš Ustav“.  

  – Radnicima “Jure” i svim drugim radnicima širom Srbije sa sličnim problemima, poručujemo da su poslednja dogadjanja sa epidemijom korona virusa pokazala koliko je ljudski život u Srbiji jeftin i koliko je kapital važniji od života jednog radnika i njihovih porodica- naveo je ovaj sindikat, koji smatra da je potrebno „proaktivnije voditi borbu za svoja prava, pošto je socijalni dijalog u ovoj zemlji odavno samo mrtvo slovo na papiru“.

  Jura je juče „obavestila“ sve zaposlene o početku rada “u punom kapacitetu” 24. aprila, pozivajući se na odluku niškog Kriznog štaba, u kojoj se ne predviđa se takav rad.

  U toj odluci, inače donetoj 9. aprila,  precizira se da, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje, svi poslodavci na teritoriji grada kojima u jednoj smeni  radi više od 50 radnika ubuduće „mogu imati maksimalno 50 zaposlenih u smeni na 5.000 kvadratnih metara površine“, kao i da moraju obezbediti rastojanje između radnika od najmanje dva metra, obaveznu upotrebu maski i rukavica, te podizanje higijenskih mera na najviši nivo.

  Ove mere su načelne i nisu oročene.

  Bezbednosne i druge uslove rada u Juri kontrolisali su pre više od nedelju dana epidemiolozi niškog Instituta i inspekcija rada.

  Kontrole su usledile nakon višednevnih protesta radnika, koji nisu hteli da uđu u pogone, žaleći se da među njima ima obolelih od koronavirusa, a da u fabrici nisu obezbeđene zaštitne maske i rukavice, kao ni obavezna socijalna distanca.

  Oni su kazali da zbog specifičnog procesa proizvodnje „dišu jedni drugima u vrat“, a da su autobusi koji voze radnike do posla  prepuni.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi