More

  SINDIKAT SRPSKE POLICIJE: OSTAVKE FUKCIONERA ZBOG PROPUSTA PRILIKOM GAŠENJA POŽARA U HOTELU „PARTIZAN“ U NIŠKOJ BANJI

  • SSP je zahtevao smenu zamenika  načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Gorana Nikolića, kao i čelnika niške Uprave za vanredne situacije i Vatrogasno spasilačke brigade Srđana Mitrovića i Srđana Nikolića zbog „loše procene u organizaciji rada i nepostupanja po pravnim propisima“ prilikom gašenja požara
  • SSP je kazao da je požar gasilo samo šest vatrogasaca sa tri vozila, a da je on ugašen tek nakon što im se prodružilo još 10 kolega sa četiri vozila
  • Prema nezvaničnim informacijama, forenzičari Uprave za vanredne situacije u Nišu još uvek nisu utvrdili  uzrok požara, ali se pretpostavlja da je uzrok ljudski faktor, pošto u hotelu nije bilo struje
  • Policijska uprava Niš je u poslednjih godinu dana nekoliko puta intevenisala jer su se u napuštenom hotelu skupljale „sumnjive osobe“
  • Prema raspoloživim informacijama, hotel “Partizan” je u vlasništvu Junivorlda, američke kompanije Srbe Ilića, koji je vlasništvo navodno „preneo na brata“.

  foto: internet portal Građanin

  Sindikat srpske policije (SSP)  zahtevao je danas smenu zamenika  načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Gorana Nikolića, kao i čelnika niške Uprave za vanredne situacije i Vatrogasno spasilačke brigade Srđana Mitrovića i Srđana Nikolića, zbog loše procene i kršenja propisa prilikom gašenja požara koji je prošlog petka „progutao“ peti sprat i krov  hotela „Partizan“ u Niškoj Banji.

  – Vaše loše procene u organizaciji rada i nepostupanje po pravnim propisima, dovelo je do nastanka samo materijalne štete i pukom srećom bez žrtava. Kako se ne bi oslanjali na sreću, već isključivo na profesionalnost i zakonitost u postupanju, tražićemo od Sektora unutrašnje kontrole ispitivanje vaše odgovornosti- rekao je predsednik SSP Lazar Ranitović.

  On je rekao da ti rukovodioci veliku zahvalnost duguju vatrogascima- spasiocima koji su čitavu noć gasili požar.

  – Da nije bilo njih, možda bi vi, rukovodioci, neki ljudski život nosili na duši- kazao je Ranitović.

  U ovom SSP su precizirali da su požar gasila samo tri vozila sa šest vatrogasaca, ali da to nije bilo dovoljno jer se on brzo proširio i na drugi deo hotela. Požar je lokalizovan tek nakon što je došlo još 10 vatrogasaca i četiri vozila, ali tek u ranim jutarnjim časovima.

  U ovom sindikatu pitaju da li je izlasku malog broja vatrogasaca na mesto događaja doprinela činjenica da u Upravi za vanredne situacije u Nišu postoji problem sa viškom radnih sati zaposlenih.

  – Sindikat je insistirao na sklapanju sporazuma o isplati viška radnih sati kroz vansudsko poravnanje, ali je vatrogascima umesto toga višak  „isplaćen“ kroz davanje slobodnih dana, i to mimo svih zakonskih i podzakonskih propisa i bez njihove saglasnosti- objasnili su oni.

  Prema nezvaničnim informacijama, forenzičari Uprave za vanredne situacije u Nišu još uvek nisu utvrdili  uzrok požara u hotelu „Partizan“.

  Izvori u nipkoj Policijskoj upravi su kazali da je velika verovatnoća da je izbijanju požara doprineo ljudski faktor- namerno ili slučajno, pošto u hotelu već godinama nema struje.

  Nezvanične procene o visini materijalne štete govore da bi ona mogla iznositi od 50 do 100 miliona dinara.

  Žitelji Niške Banje prethodno su kazali novinarima da su na hotelu bila obijena vrata i da su se u njemu skupljale „sumnjive osobe“, za koje pretpostavljaju da su „beskućnici“ ili „narkomani“. Hotel je ranije imao privatno obezbeđenje, ali ga nema već duže vreme, kazali su oni.

  U gradskoj opštini Niška Banja kazali su da je o boravku nepoznatih ljudi u hotelu u poslednjih godinu dana obaveštavana Policijska uprava Niš, koja je „intervenisala“ .

  Oni su kazali  da je hotel „Partizan“ oglašen za prodaju na dve licitacije, po početnoj ceni od 310 miliona dinara, ali da su one bile neuspešne.

  U iopštini kažu da je krajem februara ove godine prodaju „Partizana“ oglasila i Poreska uprava „zbog duga za porez koji ima trenutni vlasnik“. U međuvremenu se Agenciji za restituciju „javila jedna porodica“, te je postupak poreske uprave zamrznut dok Agencija ne donese odluku o tome.

  Prema raspoloživim informacijama, hotel “Partizan” je u vlasništvu Junivorlda, američke kompanije Srbe Ilića, koji je vlasništvo navodno „preneo na brata“.

  Hotel nije radio poslednjih deset godina, od privatizacije preduzeća „Srbijaturist“, u čijem je sastavu bio, a koji je Ilić kupio.

  Američki biznismen srpskog porekla nije se oglašavao ovim povodom.


  „INTERVENCIJA KVALITETNO ODRAĐENA“

  Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović  nije želeo da komentariše ocene Sindikata srpske policije jer „za to nije ovlašćen“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi