More

  Sindikat “Sloga” traži ostavku direktorke niške “Pčelice” jer je “ugrozila zdravlje” dece

  • Regionalno povereništvo Sindikata “Sloga” za jug Srbije zahtevalo je smenu direktorke Predškolske ustanove “Pčelica” Svetlane Mitić, koju smatra odgovornom za propuste u centralnoj kuhinji i drugim delovima proizvodnog bloka koji su “ugrozili zdravlje dece”
  • “Sloga” je između ostalog navela da se zbog problema sa kanalizacijom njen “sadržaj” sliva u sudopere i magacin izuzetno smrdi, a da se zbog kvara teretnog lifta meso I druge namirnice distribuiraju do kuhinje na nehigijenski način
  • U upravi “Pčelice” kategorički demantuju ovakve navode, tvrdeći da se navedeni problem rešavaju, a da je sanitarna i zdravstvena situacija potpuno uredna, a da deca nisu ni na koji način ugrožena, što potvrđuju i nalazi sanitarne inspekcije
  • Dokumenti interne sanitarne kontrole u “Pčelici”, u koje smo imali uvid, međutim, potvrđuju probleme koje navodi “Sloga”, uz  ocene da oni “predstavljaju opasnost po zdravlje dece” ili “mogu dovesti do infekcije”
  • Prema podacima “Pčelice”, u 26 vrtića je upisano oko 5.000 dece, a sada ih dolazi oko 3.000, što je “posledica poštovanja epidemioloških mera”

  Regionalno povereništvo Sindikata “Sloga” za jug Srbije zahtevalo je smenu direktorke Predškolske ustanove “Pčelica” Svetlane Mitić, koju smatra odgovornom za propuste u centralnoj kuhinji i drugim delovima proizvodnog bloka koji su “ugrozili zdravlje dece”.

  Direktorka Mitić nije želela da komentariše zahtev za smenu, a u upravi “Pčelice” su demantovali optužbe.

  Prema podacima “Pčelice”, u 26 vrtića upisano je oko 5.000 dece, a sada ih dolazi oko 3.000, što je “posledica pre svega poštovanja epidemioloških mera”.

  “Sloga”: Zbog problema sa kanalizacijom sadržaj se sliva u sudopere i magacin smrdi na crkotinu

  – Pozivam sanitarnu inspekciju da ispita i preduzme korake u vezi ozbiljnih sanitarnih propusta kojima je ugrozila zdravlje dece, korisnika ove predskolske ustanove. Da smo više paznje posvetili moralnim vrednostima u predhodnim godinama očekivao bih da direktorka sama podnese ostavku, ali kako su te vrednosti u našem društvu odavno zaboravljene tražim i molim gradonačelnicu Niša (Draganu Storovski)- smenite je- navodi se između ostalog u saopštenju koje je potpisao Dejan Ilić, predsednik Sindikata Sloga za jug Srbije.

  U ovom sindikatu kažu da je “Pčelicin” interni Tim za kontrolu krajem prošlog meseca utvrdio da stara i dotrajala kanalizaciona mreža u proizvodnom bloku propušta u delu gde je smešten ventilacioni sistem, a da “sadržaj” iz kanalizacionih cevi prolazi kroz pukotinu, sliva se na deo ventiklacionog sistema, pa dolazi  “do poslastičare i sudopera”.

  Zbog ovog problema magacinskim prostorom se širi smrad “koji podseća na crkotinu”.

  Pojedini radnici su kazali novinarima da su zbog ovoga zabrinuti za zdravlje dece za koju spremaju hranu, kao i za sebe lično.

  Tim za kontrolu je u svom zapisniku naveo da je neophodno “pod hitno” rešiti problem, kako bi se “sprečila eventualna veća šteta ili infekcija”.

  Prema navodima sindikata, interna sanitarna kontrola je, takođe krajem prošlog meseca, utvrdila da je transportni lift iz magacina u proizvodni pogon pokvaren, zbog čega se sirovine i namirnice unose u povrtaru kroz proizvodni pogon, što “predstavlja narušavanje njihove zdravstvene bezbednosti”.

  Popravka lifta, koji ne radi dvadeset dana, moguća je, ali je “problem finansijske prirode”.

  Neimenovani radnici “Pčelice” su kazali novinarima da mesari nose meso od magacina do centralne kuhinje “preko leđa”.

  Istom internom kontrolom je utvrđeno i da je početkom prošlog meseca korisnicima “Pčelice” distribuirana salata na nehigijenski način, u termosu bez poklopca koji je samo uvijen u foliju, zbog toga što, po rečima rukovodilaca u proizvodnji, “nema dovoljno poklopaca”. Interni kontrolor je ocenio da “tako upakovana hrana predstavlja opasnost po zdravstvenu bezbednost dece”.  

  Uprava “Pčelice”: Sve je netačno, zdravlje dece nije ni na koji način ugroženo, sanitarna inspekcija nam nije izrekla nijednu meru

  U upravi “Pčelice” kažu da je reč o “nizu tendecioiznih neistina”, a da sindikat “Sloga” u toj ustanovi nije reprezentativan i “ima samo četiri člana”.

  Prema njihovim rečima, sanitarna i zdravstvena situacija u kuhinji i proizvodnom pogonu je potpuno uredna, a deca nisu ni na koji način ugrožena.

  foto: Pčelica

  – Sanitarna inspekcija koja redovno kontoliše situaciju u “Pčelici”, a koja to još učestalije čini u vreme epidemije koronavirusa, nije joj izrekla nijednu meru zbog eventualnih propusta. Naprotiv, i od resornog ministarstva i u Skupštini Srbije dobili smo pohvale zbog primene mera i dobrog stanja u ustanovi- kažu u upravi.

  Oni preciziraju da je problem sa smradom u magacinskom prostoru “saniran”, a da “nije nastao zbog kanalizacije, već se širio jer je sunđer bio natopljen vodom”.

  – Nije tačno da je sadržaj iz kanalizacije dospevao do poslastičarnice ili sudopera- kažu.

  Prema njihovim navodima, kvar lifta nema nikakve veze sa zdravstvenom bezbednošću, a netačno je da nema novca za njegovu popravku.

  – Istina je da smo raspisali javnu nabavku za tu vrstu usluge i čekamo da se ona okonča- kazali su.

  U upravi su, takođe, kazali da se i “distribucija salate i ostale hrane odvija uz poštovanje propisa i na higijenski način”.

  Dokumenti interne sanitarne kontrole potvrđuju probleme u centralnoj kuhinji i proizvodnom bloku koje navodi “Sloga”

  Interni zapisnik i dve službene beleške, u koje smo imali uvid, međutim, potvrđuju navode “Sloge” o oštećenju kanalizacione mreže, kvaru lifta i nepravilnoj distibuciji salate, u kojima su iznete i ocene o posledicama, kao što su “eventualna infekcija”, “urušavanje zdravstvene bezbednosti namirnica” i “opasnost po zdravstvenu bezbednost dece”.

  Ova interna dokumenta potpisali su “Pčelicin” Tim za kontrolu i saradnik za sanitarnu kontrolu.

  Oni su, inače, članovi Tima za bezbednost hrane, koji je formiran 2017. godine odlukom koju je potpisala aktuelna direktorka Mitić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi