More

  Sindikat “Sloga”: Lončareva naredba o stalnom zaposlenju za lekare dobrovoljce marketinški trik pred izbore?

  • Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ zahteva od Ministartva zdravlja i resornog ministra Zlatibora Lončara da „ispoštuju obećano“ i da svi zadravstveni radnici angažovani u epidemiji koronavirusa dobiju stalni radni odnos
  • U ovom trenutku na stotine zdravstvenih radnika u Nišu, Boru, Kikindi, Valjevu, Vladičinom Hanu, Topoli i drugim mestima očekuje stalno zaposlenje prema naredbi Ministarstva zdravlja od 26. marta, naveo je ovaj sindikat
  • “Sloga” pita da li je naredba ministarstva bila iskrena ili je predstavljala „još jedan u nizu marketinških trikova za pridobijanje glasova na predstojećim izborima
  • Predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić kaže još nije rešen problem stalnog zaposlenja medicinskih radnika u Nišu, koji se, kako kaže, plaše da neće svi biti primljeni
  • Rekli su mi da strahuju da će oni koji imaju veze dobiti stalni radni odnos, a u tom slučaju ćemo ćemo protestvovati ispred Kliničkog centra u Nišu
  foto: sajt KC Niš

  Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ ponovo je uputio zahtev Ministartvu zdravlja i resornom ministru Zlatiboru  Lončaru da „ispoštuju obećano“ i uposle sve zdravstvene radnike koji su bili angažovani u toku epidemije koronavirusa.

  -U ovom trenutku na stotine zdravstvenih radnika u Nišu, Boru, Kikindi, Valjevu, Vladičinom Hanu, Topoli i drugim mestima očekuje da budu zaposleni u stalni radni odnos prema naredbi Ministarstva zdravlja od 26. marta, kojom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika po hitnom postupku. Ovo je posebno važno sada kako vidimo da postoji opravdana bojazan od ponovnog povećanja obolelih od virusa korone- navodi se u saopštenju “ Sloge”.

  Sindikat je postavio pitanje da li je naredba ministarstva bila iskrena ili je predstavljala „još jedan u nizu marketinških trikova za pridobijanje glasova na predstojećim izborima.

  Predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić kaže još nije rešen problem stalnog zaposlenja za  grupa od 119 lekara, 90 medicinskih sestara i tehničara i tri farmaceuta angažovanih u kovid centrima u Kliničkom centru (KC) u Nišu, koji su zaposleni na određeno vreme od tri meseca.

  -Posle sastanka u KC u Nišu, na kojem su predstavnici uprave pokazali dobru volju da reše ovaj problem, RFZO-o su podneli ne samo zahtev za povećanje fonda zarada, nego i rešenje za svakog zdravstvenog radnika pojedinačno. KC nije u stanju da iz svojih izvora obezbedi sredstva za njihove plate. Očekujemo da će odgovor biti pozitivan za sve, kao što je slučaj u drugim gradovima-kaže Ilić za Medijsku kutiju

  On napominje da kod lekara dobrovoljaca postoji bojazan da neće svi biti primljeni u stalni radni odnos.

  -Neki od njih su mi otvoreno rekli da se plaše da će opet biti po starom i da će oni koji imaju veze dobiti radni odnos na neodređeno vreme. Pratićemo situaciju, a ukoliko svi ti ljudi, koji su inače podneli ogroman teret u borbi protiv epidemije koronavirusa budu izigrani, organizovaćemo proteste ispred KC – kaže Ilić za naš intgernet portal.

  Uprava KC je sredinom aprila saopštila da je „zbog aktuelne pandemije koronavirusa i povećanog pritiska na zdravstveni sistem, pošto je u Nišu bila najveća kovid bolnica sa 2.800 hospitalizovanih pacijenata, zaposlila na određeno vreme dobrovoljce”, i da  će „nakon procene kvaliteta njihovog rada oni dobiti i ugovore za stalno“.

  Tada su prioritetno zaposleni svršeni specijalisti i specijalizanti na završnim godinama Medicinskog fakulteta iz anesteziologije, infektologije, epidemiologije, dečije hirurgije i pedijatrije. Odmah potom posao su dobili i drugi zdravstveni radnici koji su se odazvali pozivu uprave KC i bili spremni da rade sa kovid pacijentima.


   “Sloga” zatečena objavom na sajtu Ministarstva zdravlja

  Sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ saopštio je da su „iznenađeni“ objavom na sajtu Ministarstva zdravlja, u kojoj je navedeno da su predstavnici reprezentativnih sindikata nakon sastanaka sa resornim ministrom ocenili da bi „kao sindikati trebali da kritikuju, ali nemaju šta“.

  -U potpunosti smo zatečeni saopštenjem, koje ocenjujemo kao političko i predizborno. Podsećamo da je Sindikat ‘Sloga’ nedeljama unazad svoje aktivnosti podredio u samo jednom poslu, a to je da svi zdravstveni radnici koji su bili spremni da žrtvuju svoje živote u vreme najveće borbe protiv korone budu primljeni u radni odnos na neodređeno vreme-navodi se u saopštenju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi