More

  SIMOVIĆ: SRBIJA ZBOG INTERESA PRIVATNOG KAPITALA ZANEMARUJE ZNAČAJ JAVNIH DOBARA

  • Voda je pre dve godine proglašena za prirodno bogatstvo da bi na rekama mogle da se grade mini hidrocentrale i da se privatizuju vodovodi, kazao je Vladimir Simović, iz Centra za politie emancipacije.
  • On je rekao da Srbija toliko želi da izgradi male hidrocentrale jer je zbog pristupnih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom obavezna da proizvede 27 odsto struje iz obnovivih izvora.
  • Mini hidroelektrane mogu da proizvedu beznačajne količine struje, pošto jedna može da proizvede jedan megavat struje,a hidroelektrana Đerdap hiljadu puta više, rekao je Goran Tokić, iz Grupe građana za zaštitu Stare planine.
  • On je naglasio da bi planiranih 700  malih hidrocentrala na planinskim rekama uništilo životnu sredinu.
  • Ako na Staroj planini bude izgrađeno 44 male hidrocentrale biće uništen život stanovnika u planinskim selima, ocenio je Tokić.
  • Razvijene države u Evropi preuzimaju vodovode u državnu svojinu jer uviđaju značaj vode kao javnog dobra, ocenio je Simović.

  foto: Vesna Torović

  U Srbiji se od 1990.godine u periodu tranzicije  izgubio značaj javnog dobra zbog interesa privatnog kapitala,ocenio je Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije.

  -Iako je voda javno dobro, ona je 2016. godine proglašena za prirodno bogatstvo kako bi na rekama mogle da se grade mini hidrocentrale i da se privatizuju vodovodi u Srbiji-kazao je on na tribini „ Država protiv javnih dobara“, u organizaciji Udruženog pokreta slobodnih stanara.

  foto: Vesna Torović

  Simović je objasnio da država toliko insistira na izgradnji malih hidrocentrala jer je zbog pristupnih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom obavezna da proizvede 27 odsto struje iz obnovivih izvora.

  -Pri tome se iz vida gubi da se izgradnjom mini hidrocentrala narušava životna sredina i ugrožava javno dobro-rekao je on.

  foto: Vesna Torović

  Goran Tokić, iz Grupe građana za zaštitu Stare planine, kazao je da mini elektrane mogu da proizvedu beznačajne količine struje.

  -Jedna takva hidroelektrana može da proizvede jedan megavat struje, a hidroelektrana Đerdap hiljadu puta više. Međutim, ako se zaista na planinskim rekama izgradi planiranih 700 mini hidrocentrala one će moći da proizvedu samo jedan odsto potrebne struje u Srbiji- konstatovao je Tokić.

  On je precizirao da je plan da na Staroj planini bude  izgrađeno 44 male hidrocentrale.

  – To će potpuno uništiti život stanovnicima u planinskim selima.Nestaće ribe i rakovi i biće uništeta priroda na Staroj planini, ako Jermi i Visočici i ostalim planskim rekama budu napravljene te hidrocentrale-zaključio je Tokić.

  On je objasnio da država ne brine o zaštiti životne sredine jer privatnici na tim malih hidrocentralama mogu odlično da zarade.

  – Privatnik uz malo ulaganje mesečno na jednoj mini hidrocentrali može da proizvede struju koju će prodati od 20 do 30.000 evra. Zato država i dozvoljava privatnom kapitalu da uništava planinske reke-konstatovao je Tokić.

  Tokić je naveo primer reke Visočice na Staroj planini koja u jednom delu svog toka ima malu klisuru Vladikine ploče u kojoj žive pastrmke teške po 10 i više kilograma.

  -I umesto da investiramo da se ta raritetna prirodna lepota promoviše širom sveta i da privučemo ribolovce koje bi skupo platili da tu love pastrmke, mi ćemo da izgradimo malu hidrocentralu na toj rečicici i ona će presušiti-kazao je on.


  SIMOVIĆ: EVROPSKE DRŽAVE  PREUZIMAJU VODOVODE OD PRIVATNIKA

  -Od 2015. godine 235 vodovoda u 37 zemalja u Evropi je prešlo iz privatne u državnu svojinu. Razvijene države sve više uviđaju značaj vode i zato žele da upravljaju tim javnim dobrom, čak i po cenu da plaćaju skupe penale privatnim kompanijama-rekao je Vladimir Simović.

  1 KOMENTAR

  1. Poštovani, samo mala korekcija za tekst. Ministar Goran Trivan je naglasio da su na tom područiju planirali preko 60, a ne 44 mini hidrocentrale. Najčešća snaga jedne bila bi 0,2MW, a samo najveće bi imale snagu od 1MW i njih bi bilo vrlo malo. Inače tekst je ok.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi