More

  ŠESTI PROTEST “1 OD 5 MILIONA” U NIŠU: DRŽAVA SRBIJA POSTOJI SAMO NA PROTESTIMA, SVE OSTALO JE VUČIĆEVA PRIVATNA SVOJINA

  • Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i profesor Univerziteta “Union”, pozvao je Aleksandra Vučića da što pre podnese ostavku kako bi se Srbija vratila Ustavu i vladavini prava
  • Ivošević je ocenio da predsednik Srbije, koji po Ustavu ima uglavnom protokolarna ovlašćenja, ne samo da obavlja funkciju i predsednika i premijera, već se ne libi da “zađe” i u zakonodavnu i sudsku vlast
  • On je u sukobu interesa i u aktuelnoj kampanji “Budućnost Srbije” u kojoj zloupotrebljava javnu funkciju i državne resurse za interese svoje stranke, rekao je Ivošević
  • Država Srbija, kao i njeni građani, kojima su oduzeta prava, slobode i lična ili imovinska sigurnost, pretvorena je u privatnu svojinu Aleksandra Vučića i njegovih saradnika, ocenio je profesor niškog Filozofskog fakulteta Bojan Blagojević
  • Nađa Stošić iz Pokreta mladih “Za Niš bez straha” zahtevala je odgovore na pitanja ko je vozio automobil u kojem se nalazio tadašnji direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić, a koji je pre dve sedmice na naplatnoj rampi Doljevac usmrtio majku četvoro dece Staniku Gligorijević i zašto se ne objave snimci nesreće


  Predsedniče, da bi se “ovučićena” Srbija u kojoj ste suspendovali vladavinu prava vratila svom Ustavu morate što pre da date ostavku, poručio je večeras Aleksandru Vučiću bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i profesor Univerziteta “Union” Zoran Ivošević na šestom protestu „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo protesta “1 od 5 miliona”.

  Pred više stotina okupljenih na centralnom niškom trgu, Ivošević je ocenio da predsednik Srbije, koji po Ustavu ima manje ili više protokolarna ovlašćenja, ne samo da, kršeći Ustav, obavlja funkciju i predsednika i premijera, već se ne libi da “zađe” i u zakonodavnu i sudsku vlast.

  On je podsetio da je Vućić i predsednik SNS-a, koja kao politička stranka ima privatno- pravni karakter, te je, kako je rekao, u stalnom sukobu interesa, pošto zastupa njene a ne opšte interese, “daje svoje ime” izbornim listama poslanika i odbornika ili ustupa službena vozila za potrebe stranke.

  – On je u sukobu interesa i u aktuelnoj kampanji “Budućnost Srbije”, u kojoj zloupotrebljava javnu funkciju i državne resurse za interese svoje stranke- rekao je on.

  Sve to ima teške posledice po funkcionisanje države, u kojoj nema neophodne vladavine prava, depolitizovanog sudstva, slobode medija ili demokratskih standarda, a ima viška izbornih mahinacija, korupcije, lažnih doktorata i diploma, odliva mozgova ili partijskog zapošljavanja, zaključio je Ivošević.

  Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Bojan Blagojević je kazao da je “aktuelni zločinački režim došao na vlast izbornom obmanom”, a da sada vlada obmanama, pritiscima, ucenama i mahinacijama.

  On je ocenio da je aktuelna vlast građane Srbije pretvorila u robove jer im je oduzela prava, slobode ili ličnu i imovinsku sigurnost.

  –  Država Srbija je pretvorena u privatnu svojinu Aleksandra Vučića i njegovih saradnika. Njihova privatna svojina postali su i građani Srbije. Država Srbija danas postoji samo na ulicama i dok šetamo. Ako to bude prestalo, neće je biti, ostaće samo privatna svojina Vučića i njegovih saradnika- rekao je on.

  Nađa Stošić iz Pokreta mladih “Za Niš bez straha”, koji je organizator protesnih okupljanja, zahtevala je u ime građana odgovore na pitanja ko je vozio automobil koji je na naplatnoj rampi Doljevac usmrtio majku četvoro dece Staniku Gligorijević, zašto se uprkos zahtevima ne objavljuju snimci sa lica mesta i zašto poredsednik Srbije nije izjavio saučešće njenoj porodici.

  Nesreća se dogodila 31. januara, kada je vozilo u kojem je bio tadašnji direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić, udario u automobile koji su čekali da plate putarinu, te usmrtio ovu ženu, a povredio pet ljudi.

  Na protestu su ponovo zahtevane ostavke  ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i  Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima.

  Zatraženo je rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“, formiranje regionalnog javnog servisa  i smanjenje cene usluga Gradske toplane.

  Nakon okupljanja na trgu, učesnici protesta otišli su u šetnju širim centrom grada. Nosili su srpske zastave i transparente “Pobunjeni gradovi”, “Mi bivši radnici gradili smo ovaj grad i hoćemo pare za naš rad”, “Vi idite mi ostajemo”, “Nas je ipak više”, “Niš je bre naš grad”, “Fiministkinje brane grad”, “Strah je najgore mesto”, “Botov je”, “Kulturu, ne diktaturu”. Skandiralo se “Ostavke”, “Vučiću lopove”, “Lopovi”, “Kosovo je Srbija”.

  Sledeći protest je najavljen za petak 22. februar.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi