More

  ŠESTA SLOBODNA ZONA U NIŠU: OPOZICIONARI ĆE TELIMA SPREČITI RUŠENJE CENTRALNOG TRGA I SEČU DRVEĆA

  • Branislav Jovanović, član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) i odbornik u Skupštini grada Niša, najavio je da će on lično fizički ometati novo popločavanje centralnog Trga kralja Milana, a da će se pojedini opozicionari vezati za drveće u obližnjem gradskom parku kako bi telima sprečili njegovu seču
  • Jovanović, kao i predstavnici Demokratske stranke (DS) i Nove stranke (NS), koji su održali konferenciji za novinare u okviru šeste Zone slobode u Nišu, ocenili su da rekonstrukcija centralnog niškog trga, koja košta više od 218 miliona dinara, predstavlja „koruptivni, štetočinski i nepotreban posao“ u režiji lokalne vlasti
  • Zatražili da se odmah zaustave započeti radovi na preuređenju obližnjeg parka, vredni oko 84 miliona dinara, koji predstavljaju prvu fazu rekonstrukciju trga, te da se o rekonstrukciji otvori javna rasprava
  • Pomoćnik gradonačelnika Niša Miloš Milošević negirao je da je ovaj posao namešten za konzorcijum predvođen lazarevačkom firmom “Bauvezen”, koja inače dobija velike građevinske projekte u Srbiji uprkos tome što se nalazi na crnoj listi Ministarstva finansija zbog porekog duga od preko 100 miliona dinara
  • Firma “Bauvezen” pobedila je na tenderu za rekonstrukciju centralnog niškog trga iako je dala za tri miliona dinara skuplju ponudu od konzorcijuma na čelu sa niškom firmom “Kika gradnja”

  Branislav Jovanović, član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) i odbornik U Skupštini grada Niša, najavio je večeras da će on lično fizički ometati novo popločavanje centralnog Trga kralja Milana, a da će se pojedini opozicionari vezati za drveće u obližnjem gradskom parku kako bi telima sprečili njegovu seču.

  Jovanović, kao i predstavnici Demokratske stranke (DS) i Nove stranke (NS), koji su održali konferenciji za novinare u okviru šeste Zone slobode u Nišu, ocenili su da rekonstrukcija centralnog niškog trga, koja košta više od 218 miliona dinara, predstavlja „koruptivni, štetočinski i nepotreban posao“ u režiji lokalne vlasti.

  Oni su podsetili da ovo neće biti konačna cena rekonstrukcije, pošto u nju nisu uračunati rasveta, obnova Tvrđavskog mosta i nova fontana na obližnjem parkingu, koji če je uvečati za nekoliko desetina miliona dinara.

  Zatražili da se odmah zaustave započeti radovi na preuređenju obližnjeg parka, vredni oko 84 miliona dinara, koji predstavljaju prvu fazu rekonstrukcije trga, te da se o rekonstrukciji otvori javna rasprava.

  – Suprotstavićemo se ovom štetočinskom poslu svim sredstvima, najpre fizičkim ometanjem, a postoji i mogućnost  podizanja krivičnih prijava ukoliko krenu da se vade ploče na centralnom trgu. Moguće je da protiv nekih od nas budu podnete prekršajne ili krivične prijave, ali bolje bi im bilo da se zaustave na prvoj fazi rekonstrukcije trga, odnosno preuređenju parka, gde su inače već razvalili klupe i kante- rekao je Jovanović.

  On je kazao da rekonstrukcija centralnog trga u Nišu nije usamljen posao te vrste, pošto se slični poslovi rade i u Leskovcu, Aleksincu, Kalemegdanu…

  – Očigledno je da postoji nalog te vrste iz Beograda da bi se namestili poslovi za neke njihove firme- rekao je.

  Jovanović je podsetio da je centralni trg popločan i uređen 2012. godine, na inicijativu prethodnog gradonačelnika Niša Zorana Perišića (SNS), za daleko manji iznos sredstava.

  – Ukoliko se želi dodatno „šminkanje“ centra grada, dovoljno je samo zameniti neke od ploča na trgu, koje su napukle zbog kamiona sa vodom koji zalivaju cveće i travu, a da se u parku popločaju staze i poboljša osvetljenje. Sve ostalo je bahaćenje vlasti i nepotreban luksuz, za koji Niš nema novca, jer ima manju prosečnu platu od Pirota- kazao je.

  Čelnici DS, SSP i NS naveli su da se za novac koji se nepotrebno baca na rekonstrukciju centralnog trga može završiti Somborski bulevar ili izgraditi tri nove zdravstvene stanice, a za novac koji se baca na preuređenje parka napraviti dva nova obdaništa.

  Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS, podsetio je da samo 33 odsto domaćinstava u Nišu ima rešenu kanalizaciju, da je 2200 dece na listi čekanja za vrtiće, a da za sedam godina vlasti SNS-a nije izgrađen nijedan vrtić, niti škola.

  – Umesto bahaćenja sa rekonstrukcijom trga, po nalogu beogradskih centara moći koje lokalna vlast u Nišu krajnje poslušno izvršava, prioriteti bi morali biti izgradnja kanalizacije, izgradnja i obnova vrtića i škola, uklanjanje arhitektonskih barijera, izgradnja azila za napuštene životinje…- rekao je.

  Ivan Jovanović, predsednik GO NS, kazao je da svi ovi problemi ne mogu da se reše ukloliko se ne sruši aktuelni režim, koji svojom katastrofalnom politikom nanosi veliku štetu građanima. – Za koga se uopšte pravi ovaj trg, kada iz Niša ljudi odlaze u kolonama- upitao je.


  CENA MANJE VAŽNA NEGO NIJANSA GRANITA

  Pomoćnik gradonačelnika Niša Miloš Milošević najavio je nedavno da će kompletna rekonstrukcija centra Niša biti završena do kraja sledeće godine. On je negirao da je ovaj posao namešten za konzorcijum predvođen lazarevačkom firmom “Bauvezen”.

  Ova firma se, inače, nalazi na crnoj listi Ministarstva finansija zbog porekog duga od preko 100 miliona dinara, dobija velike građevinske projekte u Srbiji. Prema istraživanju portala Pištaljka, ona se dovodi u vezu  i sa nekim proneverama u “Kolubari”.

  “Bauvezen”, koja je nastupila zajedno sa firmom “Geo lider” iz Bujanovca, pobedila je na tenderu za rekonstrukciju centralnog niškog trga iako nije dala najnižu ponudu. Ponudila je da ovaj posao uradi za 218 miliona dinara, dok je konzorcijum na čelu sa niškom  firmom  “Kika gradnja” za isti posao ponudila 215 miliona dinara.

  Razlog za ovakvu odluku je, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, što niškoj firmi navodno fale određeni dokumenti, a i boja uzorka granita koji su dostavili je svetlije nijanse od predviđene. “Kika gradnja” se žalila na ovakvu odluku, ali je žalba odbijena.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi