More

  SEDNICA SKUPŠTINE GRADA O NIŠKOM AERODROMU POSLE 21. MAJA

  • Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković rekao je da će sednica Skupštine biti održana u sedmici posle 21. maja, a da su njeno zakazivanje odložili „kašnjenje završetka radova na skupštinskoj sali“
  • Nije reč ni o kakvim političkim razlozima jer vladajuća većina ima vrlo stabilnu skupštinsku većinu u vezi sa bilo kojim pitanjem koje se nađe na dnevnom redu, kaže Rajković.
  • Predstavnici opozicije tvrde da vlast „kupuje vreme“ kako bi izvršila dodatni pritisak na odbornike vladajuće koalicije da glasaju za besplatno ustupanje Aerodroma državi, a ne isključuju mogućnost da „slučaj Aerodrom“ isprovocira i uvođenje privremenih mera
  • Gradski zvaničnici predhodno su najavili da će se sednica Skupštine sa ovom tačkom dnevnog reda održati „odmah posle prvomajskih praznika“.

  foto: Vesna Torović

  Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković rekao je danas da će sednica Skupštine na kojoj će se odlučivati o vlasničkom statusu aerodroma „Konstantin Veliki“ biti održana posle 21. maja, a da su njeno zakazivanje odložili „isključivo tehnički razlozi“.

  Gradski zvaničnici predhodno su najavili da će se sednica na kojoj će se odlučivati o besplatnom ustupanju Niškog aerodroma državi održati „odmah posle prvomajskih praznika“.

  Rajković kaže da sednica nije zakazana jer završetak radova u velikoj sali Skupštine grada na uvođenju klimatizacije i postavljanju elektronske instalacije kasni.

  On očekuje da radovi budu završeni „početkom sledeće sedmice“, nakon čega će odmah biti održan sastanak šefova odborničkih grupa.

  Poslovnik o radu Skupštine grada predviđa da se sednice zakazuju najranije pet dana nakon sastanka šefova odborničkih grupa, što znači da će zasedanje biti održano „u sedmici koja počinje 21. Maja“.

  – Nije, dakle, reč ni o kakvim političkim razlozima. Vladajuća koalicija u Skupštini grada ima vrlo stabilnu skupštinsku većinu, od više od 48 odbornika, u vezi sa bilo kojim pitanjem koje se nađe na dnevnom redu, tako da nema bilo kakve potrebe za kalkulisanjem ili kupovinom vremena- kaže Rajković.

  On dodaje da je „posebno apsurno govoriti o navodnom provociranju uvođenja privremenih mera, pošto za to nema nijednog razloga, jer lokalna vlast uredno funkcioniše, a za održavanje sledeće sednice Skupštine po zakonu je ostalo mesec i po dana“.

  Predstavnici opozicije, međutim, tvrde da vlast „kupuje vreme“ kako bi izvršila dodatni pritisak na odbornike vladajuće koalicije da glasaju za besplatno ustupanje Aerodroma državi.

  – Pozivamo vlast, posebno onu republičku, da prestane da na gradske odbornike vrši pritisak, koji je, po našim saznanjima veliki- kaže šef odborničke grupe DS u Skupštini grada Miodrag Stanković.

  Branislav Jovanović, gradski odbornik opozicione grupe građana „Niš moj grad“, procenjuje da ukoliko sednica Skupštine grada bude zakazana u junu „to znači da Niš klizi kao uvođenju prinudne uprave i raspisivanju vanrednih lokalnih izbora“.

  Gradsko veće Niša je, inače, na preporuku Vlade Srbije, 30. marta odlučilo da  besplatno ustupi osnivačka prava, kompletnu imovinu, sertifikate i licencu Niškog aerodroma Republici Srbiji.

  Ovakva odluka izazvala je građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom kako bi ograničila njegov razvoj zbog koncesije Vansi erportu za beogradski aerodrom.

  Nakon više suprotstavljenih izjava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić „priznali“ su da je u koncesionom ugovoru predviđeno da niški i drugi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok beogradski aerodrom ne dostigne 12 miliona putnika.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre je poručio da “nema problema da Niš upravlja Aerodromom, ako to želi, samo ne treba da traži pare od države za investicije“.

  Nešto kasnije, prilikom otvaranja novog pogona u niškoj fabrici Leoni, rekao je da se “lako može dogoditi da Vlada Srbije vrati Aerodrom gradu Nišu”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi