More

  Sedam gradova u Srbiji već prekoračilo dozvoljenu godišnju granicu zagađenja vazduha

  • Nacionalna ekološka asocijacija upozorila je danas da je stanje kvaliteta vazduha u Srbiji alarmantno, a da nadležni ne preduzimaju ono što im je zakonska obaveza
  • NEA je saopštila da je od početka ove godine u sedam gradova u Srbiji prekoračena granična dnevna vrednost zagađenja vazduha od 50 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica u trajanju većem od dozvoljenog za celu godinu
  • Od 133 dana u 2021. godini, u Novom Pazaru i Valjevu je prekoračenje graničnih vrednosti izmereno 84 dana, Popovcu 61 dan, Kosjeriću 54, Nišu 51, Obrenovcu i Smederevu 47 dana, navodi ova nevladina organizacija
  • U saopštenju se dodaje da je “posebno zabrinjavajuća situacija u Boru sa koncentracijama sumpor-dioksida”
  • U njemu se ne pominje Beograd, koji se često u javnosti ističe kao jedan od vodećih gradova u Srbiji po aerozagađenju

  Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) upozorila je danas da je stanje kvaliteta vazduha u Srbiji alarmantno, a da nadležni ne preduzimaju ono što im je zakonska obaveza.

  Ova nevladina organizacija je  pozvala nadležne institucije da „hitno zaštite zdravlje građana Srbije“ i podsetila da Ustav Srbije „garantuje građanima pravo na čist vazduh“.

  NEA je saopštila da je od početka ove godine u sedam gradova u Srbiji prekoračena granična dnevna vrednost zagađenja vazduha od 50 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica u trajanju većem od dozvoljenog za celu godinu.

  – Od 133 dana u 2021. godini, u Novom Pazaru i Valjevu je prekoračenje graničnih vrednosti izmereno 84 dana, Popovcu 61 dan, Kosjeriću 54, Nišu 51, Obrenovcu i Smederevu 47 dana”, navodi se u saopštenju.

  U saopštenju se ne pominje Beograd, koji se često u javnosti ističe kao jedan od vodećih gradova u Srbiji po aerozagađenju.

  U njemu se dodaje da je “posebno zabrinjavajuća situacija u Boru sa koncentracijama sumpor-dioksida”.

  – Višestruka prekoračenja u poslednjih deset dana se Uredbom o uslovima za monitoring kvaliteta vazduha definišu kao “opasna po zdravlje ljudi”, a izostala je bilo kakva reakcija institucija- dodaje se u saopštenju, a prenose agencije.

  NEA podseća da je Vlada Srbije ovom uredbom propisala da vrednosti PM10 smeju biti prekoračene najviše 35 dana u jednoj kalendarskoj godini.

  Ova nevladina organizacija je nedavno pokrenula aplikaciju za prikaz kvaliteta vazduha u realnom vremenu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi