More

  SAVETI TRI NIŠKA FAKULTETA DVA MESECA IGNORIŠU ZAHTEV MINISTARSTVA PROSVETE ZA SMENU DEKANA ZBOG KORUPCIJE

  • Ministarstvo prosvete zbog korupcije traži smene dekana Fakulteta umetnosti Suzane Kostić, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića i Građevinsko arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića
  • Saveti ova tri fakulteta dva meseca ignorišu zahtev Ministarstva, i još se ne zna da li će i kad smeniti sporne dekane
  • Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović smatra da je to što se dešava na ova tri niška fakulteta dokaz da je država namerno napravila neefikasan sistem u borbi protiv korupcije.
  • Iako Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo prosvete preporučuju ili zahtevaju smenu tri dekana, nadležni mogu da ignorišu i ne moraju da postupe po tome, i neće odgovarati, kaže on
  • Jovanović kaže da ćutanjem akademska zajednica maksimalno podržava koruptivne aktivnosti

  Ministarstvo prosvete još pre dva meseca uputilo je zahtev da se zbog korupcije smene dekani Fakulteta umetnosti Suzana Kostić, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić i Građevinsko arhitektonskog fakulteta Petar Mitković, ali saveti ova tri niška fakulteta još to nisu učinili.

  Članovi saveta ovih fakulteta odbijaju da daju informaciju o tome da li će i kad postupiti po zahtevu Ministarstva prosvete i smeniti dekane.

  Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović smatra da je to što se dešava na ova tri niška fakulteta dokaz da je država namerno napravila neefikasan sistem u borbi protiv korupcije.

  Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је mladenjovanovic.jpg

  -Napravljen je takav sistem da iako Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo prosvete preporučuju ili zahtevaju smenu tri dekana, nadležni mogu da ignorišu i ne moraju da postupe po tome. Još gora je činjenica da nadležni neće odgovarati zato što nisu postupili po zahtevu Ministarstva. To što se dešava na ova tri fakulteta u Nišu je samo jedna mala slika mnogo šireg problema borbe protiv korupcije u Srbiji-kaže Jovanović.

  Saveti Fakulteta umetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Građevinsko arhitektonskog fakulteta izabrali su, ponovo, prošle godine Kostićevu, Bratića i Mitkovića za dekane, iako je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njihovu smenu.

  Iako novi Zakon o visokom obrazovanju propisuje da dekan ne može da bude neko ko ima preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za smenu, sredinom oktobra prošle godine  na tajnoj sednici Senata Niškog univerziteta, dekanima ova tri fakulteta verifikovani su trogodišnji mandati.

  Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić ranije je kazao  da Univerzitet “nema nikakvu nadležnost” u vezi sa izborom i rezrešenjem dekana, već da o tome isključivo odlučuju Saveti fakulteta, a tako je bilo i u slučaju tri sporna dekana.

  Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu dekanice Kostić jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, angažovala svoju sestru, advokata iz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta zbog mobinga jedne od profesorki. Fakultet je sestri Kostićeve za advokatske usluge platio 273.000 dinara.

  Smena dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja preporučena je jer je  sklopio sporazum o saradnji sa Džudo klubom „Kinezis“, čiji je osnivač. Agencija je utvrdila da je Bratić jednog od trenera tog kluba zaposlio kao domara na svom fakultetu. U rešenju Agencije navodi se da je Bratić prekršio zakon tako što je, kao član Saveta Univerziteta u Nišu, učestvovao u izboru svoje ćerke, inače profesorke na Fakultetu umetnosti, u Komitet za etička pitanja Univerziteta, a da to nije prijavio Agenciji.

  Agencija je za dekana Građevinskog-arhitektonskog fakulteta utvrdila da je zaposlio ćerku prodekana i sina člana Saveta fakulteta za asistente, dok je u isto vreme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.


  UPLAŠENA AKADEMSKA ZAJEDNICA ĆUTANJEM PODRŽAVA KORUPCIJU

  Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović naglašava da je posebno zabrinjavajuće ćutanje akademske zajednice u Nišu.

  -Uplašena akademska zajednica svojim ćutanjem maksimalno podržava koruptivne aktivnosti. Zašto i čega se plaše profesori na Univerzitetu u Nišu? Umesto da dignu svoj glas i budu prvi u borbi protiv korupcije, najobrazovaniji ljudi ćute-kaže Jovanović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi