More

  SATIRIČNA AKCIJA U POGAĐANJU KO JE BUDUĆI POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA

  • Građani pozvani da na Tviteru i Fejsbuju daju satirične predloge ko će biti novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti.
  • Inicijativa „ Odbrani pravo na informaciju“ navodi da su pokrenuli ovu akciju jer od 22.decembra, kad je istekao mandat dosadašnjem povereniku Rodolju Šabiću, u javnosti nisu dostupne informacije ko su potencijalni kandidati za novog poverenika.
  • CRTA podseća da je sa još 60 organizacija civilnog društva još krajem novembra pozvala nadležni skupštinski Odbor za kulturu i informisanje da proces izbora novog poverenika bude potpuno otvoren, transparentan i u skladu sa zakonima.
  • CRTA je od Odbora krajem prošle godine tražila da saopšti da li je počeo postupak izbora poverenika, ko su mogući kandidati kao i da javno objavi biografije kandidata, pošto nije bilo nikakve reakcije.

  foto: Media centar Beograd

  Inicijativa „ Odbrani pravo na informaciju“,koju je pokrenuo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost(CRTA), pozvala je građane Srbije da u satiričnoj akciji putem društvenih mreža pogode ko je budući poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti.

  -Odlučili smo da pokrenemo ovu akciju jer je Rodoljubu Šabiću, dosadašnjem povereniku  još 22. decembra istekao mandat, a nama još uvek nisu dostupne informacije o tome ko su potencijalni kandidati niti u kojoj fazi je proces izbora novog poverenika-navode u Inicijativi i dodaju da će simbolično da nagrade onog ko pogodi ko je novi poverenik.

  Inicijativa naglašava da na Tviteru može da se glasa uz hashtag:   #OperacijaPoverenik  a na Fejsbuku  komentari mogu da se ostave ispod  FB objave.

  foto: crta.rs

  CRTA podseća da je više od 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice još krajem novembra pozvala nadležni skupštinski Odbor za kulturu i informisanje da proces izbora novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti bude potpuno otvoren, transparentan i u skladu sa zakonima.

  -Predlažemo  se da odbor javno pozove sva zainteresovana lica koja ispunjavaju uslove da se prijave za funkciju poverenika. Zbog značaja institucije poverenika kao nezavisnog državnog organa, posebna pažnja treba da se posveti kriterijumima neophodnim za stručnu i profesionalnu zaštitu prava na pristup informacijama od javnog značaja i prava na zaštitu podataka o ličnosti-navela je u otvorenom pismu CRTA.

  CRTA dodaje da pošto nije bilo nikakve reakcije  nadležnog skupštinskog Odbora, 26.decembra prošle godine više organizacija uputilo je zahtev da odgovori da li je pokrenut postupak izbora poverenika, ko su mogući kandidati kao i da javno objavi biografije kandidata.


  GRAĐANI POGAĐALI DA ĆE NOVI POVERENIK BITI VUČIĆ, MAJA GOJKOVIĆ, BABIĆ, NENAD KRSTIĆ

  U satiričnoj akciji  na Tviteru i Fejsbuku građani su do sada “predvideli” da bi novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti mogao da bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, analitičar Nenad Krstić, direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić…

  -Da je slobodan, Babić bi bio idealna osoba za mesto @PoverenikRS i taman da postanemo prava karikatura od države i društva. Mada, Đavo ne spava-naveo je jedan od građana na Tviteru.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi