More

  SAGLASNOST VLADE SRBIJE ZA ZAPOSLENJE RADNIKA NIŠKOG AERODROMA NIJE STIGLA NI POSLE 13 DANA OD NJENOG NAVODNOG DONOŠENJA

  • Grupa od 35 radnika Niškog aerodroma, kojoj je 30. aprila istekao radni odnos jer Vlada nije dala saglasnost na njegovo produženje, preko Agencije može da radi još samo samo deset dana.
  • Vlada Srbije je saopštila da je Komisija dala saglasnost na produženje njihovog ugovora o radu na sednici održanoj 27. aprila.
  • Gradsko veće Niša je na poslednjoj sednici odobrilo zaposlenje „za stalno“ 30 od tih 35 radnika, ali je i za to potrebna saglasnost Vlade

  foto: facebook profil

  Direktor Aerodroma „ Konstantin Veliki“ u Nišu Vladica Đurđanović rekao je danas za Medijsku kutiju da saglasnost resorne Vladine Komisije za produženje ugovora o radu za 36 radnika Niškog aerodroma nije stigla ni 13 dana nakon njenog navodnog donošenja.

  -Ovo je 13. dan od kad je, prema izjavama iz Vlade Srbije, data saglasnost te Komisije. Još 30. marta ove godine poslali smo zahtev za produženje tih ugovora Gradu Nišu, kao svom osnivaču, a Grad ga je prosledio komisiji- kazao je Đurđanović.

  On je podsetio da je grupi od 35 radnika Aerodroma, za koje je Grad Niš tražio saglasnost, 30. aprila istekao radni odnos, tako da su oni tada dobili otkaz, a od 1. maja su zaposleni preko Agencije koja ima ugovor sa Aerodromom. Međutim, preko  Agencije ti radnici mogu da rade najduže 20 dana.

  Posle pisanja pojedinih medija o „slučaju“ 35 radnika Niškog aerodroma,  Vlada Srbije je saopštila da je Komisija dala saglasnost na produženje ugovora o radu za 36 radnika Niškog aerodroma- jednog više od broja koji je aerodrom tražio, na sednici održanoj 27. aprila.

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ je posle takve vesti  saopštila da  odgovarajuća Uredba Vlade Srbije predviđa da je rok za odlučivanje ove komisije do 25. u mesecu, a da se nakon toga odlučuje „samo u slučaju hitnosti“.

  -Nije bilo potrebe za bilo kakvom hitnošću kada je reč o Niškom aerodromu- navela je Inicijativa.

  Ona je dodala da zaključak komisije o davanju saglasnosti nije objavljen na internet stranici Vlade, što Uredba takođe nalaže.

  Gradsko veće Niša je u utorak 8. maja  odlučilo da će Grad od nadležne Vladine komisije zahtevati da odobri zapošljavanje „za stalno“ 30 od 35 „spornih“ radnika.

  Na konferenciji za novinare nakon sednice Gradskog veća saopšteno je da će preostalih pet radnika biti zaposleno na određeno vreme, pošto Aerodrom, kao javno preduzeće, ima pravo da na taj način, a bez odobrenja Vladine komisije, zaposli deset odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih radnika.

  Ukoliko Vlada da saglasnost za tih 30 radnika, broj stalno zaposlenih na Niškom aerodromu povećaće se sa 90 na 120, koliko je, inače, predviđeno odlukom Skupštine grada iz decembra prošle godine.

  Gradsko veće je, inače, na preporuku Vlade Srbije, 30. marta odlučilo da Niš besplatno ustupi osnivačka prava, kompletnu imovinu, sertifikate i licence Aerodroma  „Konstantin Veliki“  Republici.

  Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom da bi ograničila broj njegovih putnika, koji od 2015. beleži veliku ekspanziju.

  Prema „priznanjima“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, resorne ministarke Zorane Mihajlović i njenog pomoćnika Zorana lića, u ugovoru o davanju koncesije za Aerodrom „ Nikola Tesla“ u Beogradu francuskoj kompaniji Vansi erpot postoji klazula o ograničenju broja putnika na milion godišnje na Niškom i svim drugim aerodromima u radijusu do 230 kilometara od „Nikole Tesle“.

  Konačnu odluku o vlasničkom statusu Niškog aerodroma doneće odbornici Skupštine grada Niša.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi