More

  SA AERODROMA U NIŠU U PRVIH PET MESECI LETELO 145.067 PUTNIKA

  • Ove godine broj putnika na Niškom aerodromu za 20.000 ili za 16,1 odsto veći nego u celoj godini, saopštio JP „ Aerdodrom Niš“.
  • Niški aerodrom je u godini zabeležio rekordnih  331.582 putnika, navode iz ovog javnog preduzeća.
  • Na građanskim protestima izražena sumnja da država želi da preuzme Niški aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.
  • Još uvek nije zakazana sednica Skupštine grada na kojoj  61 odbornik treba da odluči da li će država besplatno preuzeti Niški aerodrom.

  foto: Vesna Torović

  Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu u prvih pet meseci ove godine zabeležio je 145.067 putnika, navodi Javno preduzeće “ Aerodrom Niš”.

  Prema podacima ovog javnog preduzeća,  broj putnika koji su odleteli ili doleteli u nišku vazdušnu luku je veći  za 20.000 putnika što je za  16,1 odsto više u odnosu na 2016. godinu kad je bilo 124.917 putnika.

  Niški aerodrom je u  2017. godini zabeležio rekordnih  331.582 putnika, navodi “ Aerodrom Niš”.

  Aerodrom „Konstantin Veliki“ ima direktne letove do 11 evropskih gradova, a putnike prevoze aviokompanije Viz er“, „Rajan er“ i „Svis“. Aviokompanija Viz er“  od 15. novembra “ počeće da leti i do Beča.

  Na preporuku Vlade Srbije Gradsko veće je 30. marta usvojilo odluku da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika.

  Građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“počeli su odmah posle usvajanja te odluke, a na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić potvrdili su da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja.

  Još uvek je nepoznanica da li će Niški aerodrom  ostati u vlasništvo grada  ili će država potpno besplatno preuzeti sva osnivačka I vlasnička prava.

  Sednica Skupštine grada Niša na kojoj 61 odbornik treba da odluči o Aerodomu još uvek nije zakazana, a ako ne bude održana do 23. juna, pošto tada ističe zakonski rok za održavanje sednice, u Nišu će biti uvedena prinudna uprava.

  Prema podacima dobijenim u istraživanju časopisa Nova srpska politička misao, više od polovine anketiranih građana Niša protivi se da država preuzme vlasništvo nad aerodromom.

  Bezmalo polovina ispitanika (48,2 odsto) podržava građanske proteste protiv namere vlasti da se Niški aerodrom besplatno ustupi državi, trećina (35,1 odsto) ih ne podržava, a 16,7 odsto „ne zna“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi