More

  Rukovodioci “Niš ekpresa” prete radnicima da će ih otpustiti ako akcije ne završe u privatnoj firmi direktora tog prevoznika?

  • Sindikat “Sloga” je objavio snimak razgovora u kojem rukovodioci “Niš ekspresa” traže od grupe radnika da nateraju roditelje koji su takođe radili u tom preduzeću  da prodaju svoje akcije privatnoj firmi “Gojko Bokić doo” čiji je vlasnik dugogodišni direktor “Niš ekspresa” Zoran Jovanović, uz “upozorenje” da će se, ukoliko ih ne prodaju, to odraziti na njihov radni status
  • Sindikat “Sloga” je saopštio da su u ovom “ucenjivačkom” razgovoru navodno učestvovali pomoćnik generalnog direktora Bojan Zlatanović i rukovodilac Stevan Dimitrijević
  • Prema navodima sindikata, jedan od radnika koji  su učestvovali u razgovoru, a “nije uspeo da ubedi oca da proda akcije”, ostao je bez posla, što “nije usamljen slučaj”
  • “Niš ekspres” ne odgovara na optužbe sindikata
  foto: Fejsbuk nalog Niš ekspresa

  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” objavili su danas snimak razgovora u kojem rukovodioci “Niš ekspresa” traže od grupe radnika da nateraju roditelje koji su takođe radili u tom preduzeću da prodaju svoje akcije privatnoj firmi “Gojko Bokić doo” čiji je vlasnik dugogodišni direktor “Niš ekspresa” Zoran Jovanović, uz “upozorenje” da će se, ukoliko ih ne prodaju, to odraziti na njihov radni status.

  Prema navodima sindikata, jedan od tih radnika koji “nije uspeo da ubedi oca da proda akcije”, ostao je bez posla, što “nije usamljen slučaj”.

  Na snimku su rukovodioci “ubeđivali” zaposlene da “nateraju” roditelje da prodaju manjinske akcije, kako one ne bi bile prodate kroz prinudni otkup, na kojem će imati manju cenu, uz naglašavanje da će se drugačija odluka odraziti na njihov posao i život.

  Sindikat “Sloga” je saopštila da su u ovom “ucenjivačkom” razgovoru navodno učestvovali pomoćnik generalnog direktora Bojan Zlatanović i rukovodilac Stevan Dimitrijević.

  – Početkom decembra prošle godine Regionalno povereništvo “Sloge” je zatražilo od nadležnih državnih organa, tužilaštva i policije da odmah ispitaju poslovanje firme “Gojko Bokić d.o.o,” koja je preko brokerske kuće iz Beograda ucenila manjinske akcionare da prinudnim otkupom prodaju preostalih deset odsto akcija, kako bi ona postala stoprocentni vlasnik “Niš ekspresa”- navodi “Sloga”.

  Sindikat dodaje da “nema nikakve poslovne logike da vlasnik jednog od najvećih preduzeća u Srbiji za prevoz putnika na domaćim i međunarodnim linijama postane firma “Gojko Bocić” koja je registrovana za izradu predmeta od plastičnih masa.

  foto: privatna arhiva

  – Svako od radnika ko se pozivao na zakon i pravo ostao je bez posla. Postoji bezbroj dokaza ne samo o mobingu već i o otvorenim i direktnim pretnjama, kao što su “letiš sa posla ako ne prodas akcije”, “čistićes toalete do penzije ako ih ne prisdaš” ili “smanjićemo ti platu”- kaže predsednik Sindikata “Sloga” za jug Srbije Dejan Ilić.

  On kaže da se trgovina akcijama “svela na trgovinu ljudima, ljudskim životima i ljudskom egzistencijom”, a da je “Niš ekspres” postao “primer trgovine uticajem, kršenja ljudskih prava, zastrašivanja, prisile i ukidanja ljudskog dostojanstva”.

  Ilić  dodaje da je veliki problem što na sve te nepravilnosti tužilaštvo ne reaguje, a Srbija ćuti.

  – Zadatak svih nas je da ova besprizorna afera dobije epilog na sudu, da se ukine bezakonje i ugrožavanje života ljudi, a zarad interesa jednog čoveka ili grupice ljudi koji sa pozicije moći i vlasti otvoreno pokazuju da su iznad zakona države Srbije- kaže on.

  U “Slogi” dodaju da će nastaviti da prate slučaj, kao i da će “insistirati na reviziji privatizacije ‘Niš ekspresa’, a posebno na odgovornosti svih koji su učestvovali u ovoj “pljački i otimačini državne imovine”.

  foto: print screen

  Firma “Gojko Bokić d.o.o”, koja je inače poslednjih godina poslovala sa gubitkom, u oktobru prošle godine uspela je da otkupi akcije u vrednosti od oko tri miliona evra od kompanije “Delta real estate” Miroslava Miškovića, koja je bila vlasnik 51 odsto “Niš ekspresa”.

  Privatna firma diogogodišnjeg direktora “Niš ekspresa” Jovanovića tada je postala vlasnik 90 odsto akcija ovog niškog prevozničkog preduzeća.


  Niš ekspres” ćuti

  Rukovodstvo “Niš ekspresa” danas nije odgovaralo na pitanja u vezi sa navodnim pritiscima i  ucenama na radnike “Niš ekspresa”, pa čak i na njihove roditelje, da prodaju svoje akcije u korist privatne firme dugogodišnjeg direktora “Niš ekpresa”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi