More

  RODOLJUB ŠABIĆ: MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBMANULO JAVNOST, A NIŠKA FIRMA PREKRŠILA VIŠE ZAKONA PRI OBRADI PODATAKA GRAĐANA

  • Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zabranio je nipkoj firmi „Sorsih International d.o.o.“ da i dalje obradjuje podatke gradjana dobijene putem aplikacije „Izabrani doktor“ jer „postoji mogućnost da budu zloupotrebljeni“
  • Ova firma i njeni agenti mogli su posredstvom te aplikacije da koriste ime, adresu i lični broj osigurnika (LBO), a omogućeno im je da znaju i njihovu IP adresu, domen servera, vrste uredjaja kojom se pristupa aplikacijom, kontakte, e-mail naloge, sms poruke, kalendar, lokaciju, podatke o osiguranju i slično
  • Reč je o krajnje ozbiljnoj stvari koja zaslužuje pažnju policije i tužilaštva, a u kojoj su prekršene odredbe više zakona, rečeno je na konferenciji za novinare poverenika
  • Šabić je upozorio da je Ministarstvo zdravlja povodom ovog slučaja „svesno obmanulo gradjane“ jer je u saopštenju navelo da je cilj aplikacije isključivo zakazivanje pregleda i da se podaci gradjana nigde ne sladište i ne čuvaju, što nije tačno
  • Ministarstvo je nakon prethodnog reagovanja Poverenika saopštilo da su njegove zamerke „tehničke i slovne greške u aplikaciji“, a samo reagovanje „još jedna bruka i sramota političara u pokušaju“

  foto: Mrdija centar Beograd

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zabranio je firmi „Sorsih International d.o.o.“ iz Niša da i dalje obradjuje podatke gradjana dobijene putem aplikacije „Izabrani doktor“ jer „postoji mogućnost da budu zloupotrebljeni“.

  Poverenik Šabić je rešenje o zabrani ovoj firmi uputio juče, a zabrana će trajati dok se ne otklone napravilnosti.

  – Veoma je problematično što je za samo sedam dana više od 10.000 ljudi preuzelo aplikaciju, a da ne znaju ni kome su ni u koje svrhe dostavili svoje podatke. Reč je o krajnje ozbiljnoj stvari koja zaslužuje pažnju policije i tužilaštva- rekao je on na konferenciji za novnare u Beogradu.

  Šabić je još kazao da je u celoj stvari „nejasna uloga Ministarstva zdravlja“, kao i da je ono svojim saopštenjem „svesno obmanulo gradjane“. On je podsetio da je Ministarstvo 1. juna saopštilo da je cilj ove aplikacije isključivo zakazivanje pregleda i da se podaci gradjana nigde ne sladište i ne čuvaju, što nije tačno.

  Zlatko Petrović, koji je u kancelariji Poverenika zadužen za sektor nadzora, precizirao je da svrha aplikacije „Izabrani doktor“ nije samo zakazivanje pregleda, već i dirketan marketing i profilisanje gradjana.

  On je novinarima pročitao „Politike privatnosti“- koja je u medjuvremenu izbrisana sa aplikacije, a koja potvrđuje ovakve ocene.

  – Postoji mogućnost da koristimo vaše lične podatke kako bismo vam preporučili odredjene resurse ili pružaoce usluga, na primer prema udeljenosti od vas. Možemo koristiti kontakt podatke kako bismo vam poslali informacije u Izabrani doktor, o našim proizvodima ili uslugama- navedeno je u „Politici privatnosti“.

  Petrović je kazao da to između ostalog znači da je firmi „Sorsih International“ i njenim agentima dozvoljeno da koriste podatke gradjana, odnosno njihovo ime, adresu i lični broj osigurnika (LBO), a omogućeno im je i da znaju i IP adresu, domen servera, vrste uredjaja kojom se pristupa aplikacijom, kontakte, e-mail nalog, sms poruke, kalendar, lokaciju, podatke o osiguranju i slično.

  – Na ovaj način prekršene su odredbe više zakona, uključujući i Zakon o zaštiti podatka o ličnosti, Zakon o Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), Zakon o informacionoj bezbednosti- kazao je.

  On je dodao da je od upućivanja rešenja o zabrani obrade podataka ovoj niškoj firmi „došlo do zanimljivih promena na aplikaciji koje su se dešavale iz sata u sat“.

  Prema njegovim rečima, na aplikaciji je promenjeno da je ona u vlasništvu firme „Sorsih International“ i navedeno da je „u vlasništvu Ministarstva zdravlja kao deo Integrisanog zdravstvenog sistema Srbije (IZIS)“.

  Takođe, na aplikaciju se više ne može ući samo uz LBO broj, već je neophodan i zdravstveni broj.

  – Ulazak pomoću LBO broja je bio vrlo problematičan jer onda svako ko poseduje taj broj može da zna nečije poverljive podatke. Već se više puta dešavalo da su

  poslovne banke i osugravajuća društva prikupljale LBO brojeve i da su se nakon toga na interentu mogli naći lični brojevi osiguranika. Bilo koji korisnik interneta mogao je da pristupi vašim podacima i da vidi kada ste dete vodili kod lekara ili kada ćete decu da vodite kod lekara, kada ste bile kod ginekologa i kada planirate da idete kod ginekologa- kazao je Petrović.

  Aplikacija „Izabrani doktor“ predstavljena je javnosti pre nedelju dana, a Poverenik je odmah nakon toga upozorio gradjane da budu oprezni u njenom korišćenju.


  MINISTARSTVO: POVERENIK TRAŽI DLAKU U JAJETU

  Nakon što je Poverenik pozvao građane da budu oprezni u korišćenju ove aplikacije, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su njegove zamerke „tehničke i slovne greške u aplikaciji“ i da on „traži dlaku u jajetu“.

  -Građane Srbije obaveštavamo da treba da budu oprezni sa saopštenjima koje pušta Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, jer mu se, možda, potkrao neki lapsus. Sve u svemu, još jedna bruka i sramota političara u pokušaju- navodi se u saopštenju Ministarstva.

  U njemu se dodaje da je aplikacija „Izabrani doktor“ medijum za komunikaciju svakog osiguranika RFZO-a sa IZIS sistemom.

  – Preko iste osiguranik može da zakaže pregled kod svog izabranog lekara i time uštedi vreme za zakazivanje pregleda. Aplikacija ne čuva (skladišti) lične podatke- navodi se u saopštenju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi