More

  RODITELJI PODNELI 56 NOVIH KRIVIČNIH PRIJAVA ZBOG SUMNJE DA SU IM DECA UKRADENA IZ PORODILIŠTA

  • Roditelji su podneli nove prijave zbog sumnje da se to dogodilo u porodilištima u Kragujevcu, Nišu, Požarevcu, Kruševcu, Kraljevu i Leskovcu, saopštio je Radiša Pavlović, član državne Komisije za utvrđivanje propusta državnih organa u slučajevima nestalih beba i predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“
  • Pavlović je kazao da ako se dokaže da je u pitanju organizovana otmica beba radi preprodaje, u šta roditelji nestalih mališana sumnjaju, „bebi aferom“ bi moglo da se bavi i Tužilaštvo za organizovani kriminal
  • Predlog novog zakona, koji se nalazi u skupštinskoj procedure nudi odštetu, a ne istinu, ocenio je pon.
  • Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je početkom decembra pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama

  foto: medija centar beograd

  Radiša Pavlović, član državne Komisije za utvrđivanje propusta državnih organa u slučajevima nestalih beba i predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“, kazao je da su roditelji podneli 56 novih prijava tužilaštvima zbog sumnje da su im deca ukradena u porodilištima u Kragujevcu, Nišu, Požarevcu, Kruševcu, Kraljevu i Leskovcu.

  Pavlović je kazao da se  nove istrage rade u skladu sa postojećim krivičnim zakonodavstvom,” koji je mogao i ranije da se primenjuje, ali nije postojala povoljna klima za to”.

  -Članovima  Udruženja je cilj da dokažu da su zajedničke istrage policije i roditelja moguće i bez donošenja novog zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, a protiv kog su se pobunila sva roditeljska udruženja jer nudi odštetu, a ne istinu-ocenio je on.

  Pavlović je dodao da ako se dokaže da je u pitanju organizovana otmica beba radi preprodaje, u šta roditelji nestalih mališana sumnjaju, „bebi aferom“ bi moglo da se bavi i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

  Prema njegovim rečima, Udruženje i roditelji, osim toga, i dalje vode svoje, paralelne istrage.

  – Došli  smo do prvog velikog dokaza, koji bi mogao da preokrene celu priču i rezultira hitnim nadzorom nad bolnicama i porodilištima. U pitanju su dupli protokoli porođaja u slučaju Slobodanke Milošanović iz Požarevca. Dva protokola za istu porodilju razlikuju se ne samo po brojevima, već i po tome što se vidi da je jedan prepravljan- rekao je on.

  On je ocenio da je to prvi konkretan dokaz da su u bolnicama rađeni dupli protokoli i da se „muljalo“.

  -U Požarevcu imamo i ženu koja je u istom porodilištu rodila blizance, a u dokumentaciji je navedeno da je imala abortus. Policijska uprava Požarevac dobila je nalog tužilaštva da ispita ovaj slučaj – kazao je Pavlović.

  Inače, Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je početkom decembra pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava kojom joj je, između ostalog, naložena i ta obaveza.

  Vlada Srbije je predlog zakona o „nestalim bebama“ uputila Skupštini 8. marta ove godine, ali on još nije usvojen.


  EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA NALOŽIO DA SE IZVRŠI PRESUDA ZA NESTALU BEBU

  Komitet ministara  Saveta Evrope naložio je državi Srbiji da izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine povodom tužbe  građanske Zorice Jovanović, koja sumnja da joj je beba ukradena.

  Prema toj odluci,  Srbija Jovanovićevoj mora  da isplati 10.000 evra odštete i sudske trokove jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je u oktobru 1983. godine rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji, a zatim tri dana kasnije proglašena umrlom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi