More

  Roditelji otete devojčice iz Niša podneli žalbe Savetu za štampu protiv tabloida

  • Savetu za štampu žalbe protiv četiri tabloida podneli su roditelji devojčice iz Niša koju je oteo Ninoslav Jovanović
  • Roditelji smatraju da je prekršeno pravo na privatnost njihove maloletne ćerke i Kodeks novinara Srbije
  • Savet za štampu je dobio ukupno 20 žalbi na izveštavanje o otmici i potrazi za dvanaestogodišnjom devojčicom
  • Savet će se o žalbama izjasniti 30. januara, nakon što dobiju odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove
  foto: logo

  Aleksandra i Robert Karimanović iz Niša, roditelji devojčice M.K. (12) koju je oteo Ninoslav Jovanović, podneli su Savetu za štampu žalbe protiv dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Kurir i Alo jer smatraju da je prekršeno pravo na privatnost njihove maloletne ćerke i Kodeks novinara Srbije.

  Roditelji se u žalbi pozivaju na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstvo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

  Savet za štampu je saopštio da je na njegovu adresu stiglo ukupno 20 žalbi na izveštavanje o otmici i potrazi za dvanaestogodišnjom devojčicom i da će se o tome izjasniti na sednici 30. januara, nakon što dobiju odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

  Savet za štampu je dodao da su mu se, povodom tog slučaja, prethodnih dana obraćali i drugi građani koji su bili uznemireni objavljivanjem tih tekstova, kao i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina.

  -Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi- navodi Savet za štampu.

  Inače, i Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je prekršajne prijave protiv tri tabloida- “Srpskog telegrafa”, “ Informera” i sajta alo.rs zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima jer su objavili detalje iz istrage protiv osumnjičenog Jovanovića, koji je oteo devojčicu.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih za objavljivanje u medijima iskaza osumnjičenog za otmicu devojčice.

  Poverenik je sproveo postupak nadzora u Višem javnom tužilaštvu(VJT) u Nišu i utvrdio da su osumnjičenog Jovanovića saslušavala službena lica MUP i VJT, u prisustvu branioca po službenoj dužnosti.

  -Na osnovu činjenica utvrđenih u postupku nadzora, poverenik je zaključio da postoji sumnja da su podaci o ličnosti iz iskaza osumnjičenog učinjeni dostupnim neovlašćenim licima, što je za posledicu imalo objavljivanje tih podataka u medijima-naveo je Marinović.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi