More

  RERI TVRDI DA JE SEČA DRVOREDA U ALEKSINCU NEZAKONITA I NAJAVLJUJE MOGUĆNOST PODIZANJA TUŽBE

  • Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je danas da je nedavna seča dvoreda u centru Aleksinca izvršena „bez ikakvog formalnog osnova i odobrenja nadležnih organa, kao i bez ijednog neophodnog dokumenta“
  • RERI naglašava da je dodatno sporan pokušaj opštine Aleksinac da se seča predstavi kao „rad na redovnom održavanju“, za koju nisu potrebne građevinske dozvole ili studije procene uticaja na životnu sredinu, „po uzoru“ na bespravnu seču 150 stabala na Kalemegdanu i Novom Beogradu zbog planirane izgradnje gondole
  • RERI ovakve tvrdnje iznosi na osnovu odgovora opštine Aleksinac da ne poseduje nijedan dokument za seču drvoreda, izuzev Elaborata o stanju stabala, koji je nedovoljan čak i za „radove na redovnom održavanju“
  • Drvored od 45 stabala lipe i kestena isečen je početkom maja, uprkos protestima građana, koji su čak i svojim telima pokušavali to da zaustave
  foto: aleksinac.net

  Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) najavio je danas da će da će „razmotriti mogućnost pokretanja sudskih postupaka“ protiv odgovornih za seču drvoreda u centru Aleksinca, koja je  izvršena „bez ikakvog formalnog osnova i odobrenja nadležnih organa, kao i bez ijednog neophodnog dokumenta“.

  – Seča stabala lipe i kestena u glavnoj ulici Knjaza Miloša u Aleksincu izvršena je bez poštovanja procedure koja se u takvim situacijama primenjuje, odnosno, bez odobrenja nadležnih organa – navodi se između ostalog u saopštenju RERI, nevladine organizacije koja se „bavi realizacijom ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine“.

  RERI naglašava da je dodatno sporan pokušaj opštine Aleksinac da se ovi radovi u potpunosti „odvoje“ od planirane rekonstrukcije ulice i pešačke zone, pod izgovorom da seča predstavlja „radove na redovnom održavanju“. U načinu na koji je izvedena i „pravdana“ seča stabala u Aleksincu „prepoznaju se obrasci i zabrinjavajuća ponašanja“.

  – Po uzoru na planirani projekat izgradnje gondole u Beogradu (Ušće-Kalemegdan), kada je tokom 12. i 13. marta ove godine, na Kalemegdanu i Novom Beogradu posečeno oko 150 stabala, pod izgovorom da se radi o radovima na redovnom održavanju za koji nije potrebno izdavanje bilo kakve građevinske dozvole ili studije na procenu uticaja na životnu sredinu, sada se i u slučaju opštine Aleksinac prethodna seča bez bilo kakvog formalnog osnova pokušava odvojiti od planirane „betonizacije“ centra Aleksinca,  a sve da bi se izbegle dodatne procedure koje nameću propisi iz oblasti planiranja i izgradnje i zaštite životne sredine- navodi RERI.

  Organizacija dodaje da ovakve tvrdnje iznosi na osnovu dopisa koji joj je dostavilo Odeljenje za komunalne i građevinske poslove pri Opštinskoj upravi Aleksinca, odgovarajući na njen zahtev da joj se dostave sva dokumenta u vezi sa najavljenom i u većoj meri sprovedenom sečom, za potrebe rekonstrukcije glavne pešačke ulice Knjaza Miloša.

  Zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja RERI je tražio „sva dokumenta na osnovu kojih je seča sprovedena, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za izvođenje pripremnih radova ili radova na rekonstrukciji pešačke zone, navodno rešenje kojim se seča odobrava, a koje je prema rečima odgovornih izdala opštinska uprava, kao i svu drugu dokumentaciju u vezi sa sečom“.

   – Opština Aleksinac je odgovorila da ne poseduje nijednu informaciju niti traženi dokument, izuzev Elaborata o stanju stabala, koji je izradio Institut za šumarstvo iz Beograda, koji je RERI-u i dostavljen. Seča stabala u centru Aleksinca, sve i kada bi se posmatrala kao posebna aktivnost u odnosu na rekonstrukciju glavne ulice, ne bi mogla da se sprovede samo na osnovu tehničkog elaborata, bez adekvatne odluke nadležnih organa i bez ikakvih dodatnih procedura- upozorava ova organizacija.

  Drvored od 45 stabala lipe i kestena je isečen, a tri stabla su izmeštena početkom maja, po nalogu lokalne vlasti koja je tvrdila da on ugrožava kanalizaciju, a nakon što je Institut za šumarstvo kroz svoj elaborat „odobrio“ da se ukloni sa šetališta.  Lokalna vlast je navela da će umesto lipa biti posađeni javori.

  Seča drvoreda u Aleksincu pokrenula je proteste građana, koji su čak i svojim telima pokušali da zaustave seču, ali bez uspeha. Opozicija je podnela krivične prijave zbog sumnje da je seča drvoreda nezakonita.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi