More

  Regionalni javni servis u Nišu-zajednički cilj pozicije i opozicije

  • SPS i Narodna stranka traže da Niš dobije regionalni javni servis
  • SPS će se zalagati za vraćanje Niške televizije, odnosno za formiranje Regionalnog javnog servisa Niška televizija, jer bi sigurno uticao na dalji razvoj grada u svim oblastima, rekao je Igor Novaković iz SPS
  • On je najavio da će se „ menjati Zakon o javnom informisanju, ako bude potrebno“, da bi se formirao regionalni javni servis
  • Dragan Stojadinović, član povereništva Narodne stranke u Nišu, pozdravio je odluku SPS da podrži prvu tačku njihovog lokalnog programa
  • Nadamo da prihvatanje ove inicijative nije samo puko predizborno obećanje već istinski zaokret u politici SPS, pošto su sa SNS ugasili NTV, kazao je on
  foto: ilustracija Pixabay

  Igor Novaković, drugi na listi SPS-JS za predstojeće lokalne izbore u Nišu, najavio je da će jedan od glavnih ciljeva u izbornoj kampanji ove koalicije biti formiranje regionalnog javnog servisa.

  -SPS će se zalagati za vraćanje Niške televizije, odnosno za formiranje Regionalnog javnog servisa Niška televizija. Ta televizija je formirana početkom  90. godina i Nišlje dobro znaju koliko je ona bila značajna za grad. Takav servis je neophodan Nišu, i sigurno bi uticao na dalji razvoj grada u svim oblastima- rekao je Novaković.

  On je napomenuo da je svestan da Zakon o javnom informisanju prepoznaje samo jedan regionalni javni servis –Radio televiziju Vojvodine, ali je kazao da bi u tom slučaju bilo neophodno da se promeni zakon.

  Novaković je rekao da će se niški socijalisti zalagati za decentralizaciju Srbije.

  – Mile Ilić,  Novica Tončev ja smo garancija da će se SPS boriti protiv debeogradizacije i decentralizacije. U prethodnom periodu centralizacija Niša je bila veća u odnosu na ranije. Borićemo se da Niš bude administrativni centar jugoistočne Srbije- kazao je Novaković.

  Dragan Stojadinović, član povereništva Narodne stranke u Nišu, pozdravio je odluku SPS da podrži prvu tačku njihovog lokalnog programa.

  -Narodna stranka je ovu inicijativu prezentovala na konferenciji za štampu, održanoj 21. marta 2019. godine, a na okruglom stolu održanom 18. juna, ovu inicijativu su javno prihvatili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka i Niška inicijativa-rekao je Stojadinović.

  On je ocenio da je dobro je da se što veći broj političkih aktera složi oko programskih načela koja su očigledno korisna za građane Niša.

  -Ali podsećamo da je baš SPS, sa svojim partnerima iz SNS, ugasila  Nišku televiziju kao osnov za formiranje javnog regionalnog servisa. Sa te strane se nadamo da prihvatanje ove inicijative nije samo puko predizborno obećanje već istinski zaokret u politici SPS-kazao je Stojadinović.


  Novaković u borbi protiv decentralizacije

  Igor Novaković se kao direktor “Jugoistoka” zalagao da ovo preduzeće ostane u Nišu, ali je njegova borba bila uzaludna jer je ono ugašeno, a on smenjen i kasnije uhapšen zbog sumji u finansijske malverzacije.

  -Ostao sam usamljen u svojoj borbi protiv decentralizaicje. Sada mnogi razumeju da sam bio u pravu, jer Niš ima manje para u budžetu i 20 milijardi dinara manje u efektu prelivanja na nišku privredu. Sada neću biti usamljen u toj borbi – rekao je Novaković.

  Podsetimo, većina odbornika SPS pre dve godine je glasala u Skupštini grada da Srbija preuzme osnivačka i vlasnička prava Aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu. Ovu odluku je predložio SNS, njihov koalicioni partner u lokalnoj vlasti. Građani Niša su danima protestvovali zbog te odluke.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi