More

  REGIONALNI CENTAR „ZABRANIO“ TRIBINU UDRUŽENOG POKRETA SLOBODNIH STANARA ZBOG- EPIDEMIJE GRIPA

  • U UPSS-u su saopštili da je tribina u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju koja je trebalo da se održi sinoć zakazana još 12. februara, a zakup sale uredno plaćen
  • Veče pred tribinu „usplahireni glas“ nadležne službenice Regionalnog centra je kazao da se sala otkazuje, a u pisanom obaveštenju su kao razlog navedene „vanredne okolnosti nastale usled pomeranja početka drugog polugođa, zbog epidemije gripa“, rekli su u UPSS-u
  • Na tribini je javnosti trebalo da bude pretstavljen jedan od izveštaja DRI u kojem je navedeno da Gradska toplana nije preduzela mere kako bi otklonila niz nepravilnosti koje predstavljaju kršenje zakona i „obaveze dobrog poslovanja“
  • Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakve direktive i da nam niko nije naložio da otkažemo rezervaciju sale za ovu tribinu, već se, jednostavno, tribina „poklopila“ sa našom odlukom vezanom za okolnosti povodom epidemije gripa, rekla je direktorka Regionalnog centra Danijela Marković
  • UPSS-u, koji godinama unazad ukazuje na nepravilnosti u radu lokalne samouprave, na ovaj način uskraćen je još jedan gradski prostor za održavanje tribina, nakon što su mu prehodno uskraćeni i svi drugi prostori koje je zahtevao ili koristio
  foto: UPSS

  Niški Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u kojem je za sinoć zakazana tribina Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), otkazao je rezervaciju sale veče pred tribinu, navodeći kao razlog okolnosti izazvane epidemijom gripa.

  UPSS-u je na ovaj način uskraćen još jedan gradski prostor za održavanje tribina, nakon što su mu prehodno uskraćeni i svi drugi prostori koje je zahtevao ili koristio.

  U UPSS-u kažu da je tribina u Regionalnom centru zakazana još 12. februara, zakup sale uredno plaćen, a nadležni službenici u Centru i nakon provere od strane predstavnika tog udruženja potvrdili da nema problema u vezi sa njenim održavanjem.

  Međutim, veče pred tribinu, „usplahireni glas“ nadležne službenice Regionalnog centra ih je obavestio da im se sala otkazuje, a u pisanom obaveštenju koje su sutradan dobili se kao razlog navode „vanredne okolnosti nastale usled pomeranja početka drugog polugođa, zbog epidemije gripa“.

  Na tribini UPSS-a trebalo je da se govori o štetnim posledicama nezakonitosti u radu Gradske toplane Niš po građane.

  Prema tvrdnjama UPSS-a, zasnovanim na informacijama sa zvaničnog veb sajta Regionalnog centra, svi drugi skupovi u toj gradskoj ustanovi nisu otkazivani. Na sam dan kada je otkazana tribina ovog udruženja, u Centru je održana prezentacija projekta nagrađenog od strane Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, kojem je prisustvovalo 50 nastavnika osnovnih i srednjih škola u Nišu.

  – Ovim nezakonitim i antidemokratskim postupkom Regionalnog centra onemogućeno je javno delovanje UPSS-a, čime je između ostalog prekršena i Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana i suspendovan javni interes- kaže predsednik UPSS-a Đokica Jovanović.

  On pretpostavlja da je lokalna vlast htela da izbegne saopštavanje verodostojnih argumenta o tome kako i šta građanima rade preduzeća koja je osnovala, što bi dodatno „uznemirilo“ već „uznemirenu“ javnost.

  -Trenutak za održavanje ovakvih tribina je nezgodan zbog održavanja i širenja građanskih protesta, koji su, inače, samo vrh ledenog brega duboke političke i legitimizacione krize u Srbiji- ocenjuje on.

  Jovanović pretpostavlja, na osnovu prethodnog iskustva UPSS-a, da je „neko iz grada“ naložio da se tribina ne održi, pre svega zbog toga što je javnosti trebalo da bude saopšten još uvek nedovoljno poznat Poslerevizioni izveštaj DRI o „merama ispravljanja“ nepravilnosti u finansijskom i ostalom poslovanju Gradske toplane koje je DRI utvrdio kontrolom tog poslovanja za 2016. godinu.

  Gradska toplana, naime, nije preduzela čitav niz mera kako bi ispravila nezakonitosti i „teško kršenje obaveze dobrog poslovanja“, navela je DRI u Poslerevizionom izveštaju.

  Otkazivanje sale za održavanje tribine danas je najoštrije osudio Građanski front, čiji je UPSS član, ocenjujući da je reč o „gušenju kritičkog delovanja“ UPSS-a,  koji je „često bio jedina brana i zaštitnik javnog interesa građana Niša“. 

  U UPSS-u upozoravaju da je problem utoliko veći jer im je nedostupna i velika sala Skupštine grada, a od maja prošle godine i sala mesne kancelarije “Božidar Adžija“, u kojoj su do tada mogli da održavaju tribine.

  Za njihove aktivnosti „zatvoreni“ su i svi lokalni i regionalni mediji u Nišu, izuzev par internet portala, kazali su u tom udruženju, koje godinama unazad kroz tribine, proteste i druge akcije ukazuje na nepravilnosti u radu lokalne samouprave.


  DIREKTORKA REGIONALNOG CENTRA: NIJE BILO DIREKTIVE DA OTKAŽEMO SALU

  Direktorka Regionalnog centra Danijela Marković kaže da je Centar obustavio sve aktivnosti za nastavnike i sve druge ciljne grupe koje prelaze više od deset polaznika zbog okolnosti u vezi sa epidemijom gripa. Udruženje je u pisanoj formi dobilo tu vrstu obaveštenja, rekla je.

  – Moja saradnica je zakazala skup, a onda me je obavestila da ga je otkazala jer se očekuje veći broj ljudi od onog predviđenog našom odlukom. Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakave direktive i da nam niko nije naložio da otkažemo rezervaciju sale za ovu tribinu, već se, jednostavno, tribina „poklopila“ sa ovom našom odlukom- rekla je Marković.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi