More

  RAT I MIR, RAT I MIG

  foto: privatna arhiva

  Marfijev zakon glasi- ako Informer svake nedelje u proseku bar dvaput objavi naslovnu stranu sa ekskluzivnom informacijom: „Šiptari sutra upadaju na sever Kosova!!!“, trista pedeseti put će da upadnu, ali stvarno.

  Kao svojevremeno kada je jedan srpski tabloid objavio legendarni naslov: „J… ježa u leđa, ali stvarno“, tako se desilo i da Informer prvi put u novijoj istoriji objavi jednu tačnu informaciju o početku rata, makar iz trista pedesetog puta.

  Jutro posle završetka rata koji je Informer najavio oko 350 puta samo tokom tekuće godine, u predjutarnjem programu Pinka pojavila se novinarka Informera da objasni strukturu situacije, jer gledaoci žele prave, tačne i nezavisne analize od cik zore.

  Pink, naime, ima dva programa na sabajle – predjutarnji se zove „Svitanje“, a jutarnji „Novo jutro“ – mada razmišljaju da uvedu i treći: „Mentolno raslojavanje“, kako bi parirali Daretu i Maretu, a gde bi glavni urednik Informera pričao sam sa sobom o geopolitičkim izazovima Srbije, jerbo mi većeg stručnjaka za stend-ap humorističku geopolitiku nemamo.

  A ne bi bilo loše da uvedu i jutarnji program „Sa Sarapom od sabajle“ jer ima ljudi koji piju od sabajle, a ima i onih koji su Sarapom od sabajle, što je u suštini sličan proces.

  Došla, dakle, novinarka Informera u predjutarnji progam Pinka i objasnila dešavanja na severu Kosova sledećim rečima: „Prebili su gluvonemog čoveka samo zato što je govorio srpski!“

  Posle toga više niko nije slušao šta novinarka Informera dalje priča, ali svima se svidelo što je i Pink uveo jutarnji humoristički program, kako bi sem „Hit tvitom“ koji parira „Utisku nedelje“ i Lavov Pajkićem koji parira Kesiću, „Svitanjem“ parirali „Mentalnom razgibivanju“.

  Ne zna se šta je zabrinuta novinarka Informera, skraćeno – novinformerka – dalje pričala o Kosovu, ali je postojala opravdana bojazan da je prebijanje ruskog državljanina na severu Kosova objasnila na svoj prepoznatljiv način: „Prebili su jednog Rusa samo zato što je Srbin!“ I da je hapšenje 11 Srba, četiri Bošnjaka i četiri Albanca, objasnila logičnom konstatacijom: „Uhapsili su 11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka samo zato što su Srbi!“

  Dan ranije je predsednik Srbije u Skupštini Srbije dva i po sata izlagao svoj plan za Kosovo iz koga se savim neplanirano moglo zaključiti da nekog posebnog plana i nema, te da je plan da svi misle da imamo plan.

  „Od svih predsednikovih planova bez plana, ovaj je najbolji. Taj plan bez plana najbolje štiti interese srpskog naroda, koji se zove srpski narod samo zato što je Srbin“, isijavalo je kasnije iz govora poslanika SNS koji su predsednikov plan bez plana nagradili dugotrajnim aplauzima, u kojima se najviše istakao Marko Đurić, direktor Kancelarije za aplaudiranje predsedniku dok te ne zabole ruke (skr. Kancelarija za APDTNZR).

  Izlaganju predsednikovog plana nije prisustvovala opozicija, i to samo zato što je predsednik Srbin, mora da je javio Informer razloge zbog kojih predsednikov plan koga nema, usvojen aklamacijom i bez opozicije.

  Ali je zato Informer u nadahnutom tekstu objasnio kako je predsednik posle pet sati oterao albanske specijalce naružane do zuba iz Zubinog Potoka i sprečio Treći svetski rat svojom mudrom politikom. I ne samo da ga je sprečio, nego je Treći svetski rat i dobio.

  Doslovan citat iz Informera glasi: „Priština je naredila povlačenje specijalaca tek kada je predsednik Aleksandar Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, naredio da vojnici krenu ka južnoj pokrajini i kada je jedan ‘mig-29’ preleteo iznad Novog Pazara u pravcu Kopnene zone bezbednosti!“

  Celu herojsku borbu predsednika Vučića koji je za samo pet sati, tri minuta, 24 sekunde i osam stotinki dobio jedan rat bez ispaljenog metka, sa jednim ispaljenim migom, pokvario je Kfor, jednom glupom forom, da ne kažemo „kforom“.

  Portparol Kfora, naime, rekao je da su vlasti Srbije bile obaveštene da će doći do akcije hapšenja na severu Kosova u utorak, 28. maja, i da „nije bilo iznenađenja“, čime je nesumnjivo dokazano da je onu izuzetno retku tačnu informaciju Informeru dojavio ili Kfor ili predsednik Vučić. Mada, pošto Informer nikada nije objavio naslov „Kfor ima muda“, pre će biti da im je anonimni izvor bio AVnonimni izvor.

  Jednog dana će neko o ovom ratu objaviti i roman koji će se zvati „Rat i mir, rat i mig“, čiji siže će biti ovakav – Priština, Kfor, Beograd, predsednik Tači i predsednik Vučić, sve jedni drugima namigujući, pet sati ratuju, da bi na kraju naš predsedniik poslao mig i postao totalni heroj svoje nacije, a predsednik Tači heroj svoje nacije. Dobra (k)fora!

  (Autor je glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas. Uz dozvolu autora tekst je preuzet sa sajta Televizije N1)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi