More

  RADNICI PROPALIH DRUŠTVENIH FIRMI I VOJNI REZERVISTI NAJAVILI GENERALNI PROTEST I ŠATORE

  • Bivši radnici propalih društenih firmi u Nišu, koji već deset godina protestuju tražeći da im se isplate zaostale zarade, kao i ratni vojni rezervisti kojima se duguju ratne dnevnice, najavili su danas da će uskoro organizovati masovne proteste, a deo njih će sledeće sedmice ispred Gradske kuće razapeti šatore
  • Dosta je bilo kupovine vremena, očigledno je da ne postoji politička volja da se naš problem reši- rekao je Žarko Đorđević, predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika u Nišu,
  • U Srbiji su ulica i protesti jedini način da ostvarimo svoja prava i niko ne treba da se stidi da prozove aktuelnu vlast i Aleksandra Vučića da rešavaju probleme, jer je to njihova dužnost- rekao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk.
  • Na predstojeće proteste u Nišu biće pozvani predstavnici Policijskog sindikata Srbije, Vojnog sundikata, ostalih sindikata, niški Udruženi pokret slobodnih stanara i slične građanske organizacije, iniverzitetski profesori, studenti i „svi drugi ugroženi građani“
  • Okupljeni radnici su podsetili da su još oktobra 2016. godine, kada je Vlada Srbije radno boravila u Nišu, od tadašnjeg premijera Vučića i ministra privrede Gorana Kneževića dobili obećanje da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, ali isplata nije ni počela
  • Niški Centar za socijalni rad je u to vreme evidentirao više od devet hiljada bivših radnika ovakvih preduzeća, kojima se duguje najmanje 4,5 milijardi dinara

  foto: medijska kutija

  Bivši radnici propalih društenih firmi u Nišu, koji već deset godina svakog petka protestuju tražeći da im se isplate zaostale zarade, kao i ratni vojni rezervisti kojima se duguju ratne dnevnice, najavili su danas da će uskoro organizovati masovne proteste, a da će deo njih već sledeće sedmice ispred Gradske kuće razapeti i šatore.

  – I Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneli niz presuda u kojima jasno stoji da je država dužna da u roku od tri, odnosno četiri meseca isplati zaostale zarade radnicima nekadašnjih društvernih firmi koje su otišle u stečaj, ali se to nije dogodilo ni posle nekoliko godina. Nije tačno da država za to nema para- neka skrati auto put za par kilometara, i eto novca- rekao je Žarko Đorđević, predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika u Nišu, na protestu kojem je prisustvovalo oko 200 radnika i rezervista.

  On je kazao da mu je gradonačelnik  Niša Darko Bulatović danas obećao da će pokušati da reši njihov problem, te da će, kako je kazao, na večerašnjem sastanku sa premijerkom Anom Brnabić tražiti neke odgovore u vezi sa tim.

  Predstavnici „Jedinstvenog Gvozdenog puka“ iz Niša i Topličkog okruga najavili su da će na predstojeće proteste u Nišu pozvati i predstavnike Policijskog sindikata Srbije i Vojnog sundikata, kao i drugih sindikata, niški Udruženi pokret slobodnih stanara i slične građanske organizacije, univerzitetske profesore, studente i „sve druge ugrožene građane“.

  Oni su kazali da neće odustati „dok njihovi zahtevi na budu ispunjeni“.

  – U Srbiji su ulica i masovni protesti jedini način da ostvarimo svoja prava. Niko ne treba da se stidi da prozove aktuelnu vlast i Aleksandra Vučića da rešavaju probleme, jer je to njihova dužnost- rekao je Dejan Milošević, predsednik „Udruženja Toplički gvozdeni puk“.

  – I mi u Kuršumliji smo isposlovali od države svoje ratne vojne dnevnice tek kada smo 2006. i 2007. godine blokirali opštinu, sud i ceo grad punih 150 dana. Onda je država koja je do tada tvrdila da nema para našla 27 miliona evra i isplatila nam dnevnice. Problem je što to nije učinila i za sve ostale ratne vojne rezerviste u Srbiji, ni skoro 20 godina nakon rata- kazao je on.

  Okupljeni radnici su podsetili da su oktobra 2016. godine, kada je Vlada Srbije radno boravila u Nišu, od tadašnjeg premijera Vučića i ministra privrede Gorana Kneževića dobili  obećanje da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, za šta u budžetu „ima para“, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u ostalim gradovima.

  Od tada isplata nije počela, a većina bivših radnika dobila je samo jednokratnu socijalnu pomoć u visini minimalca. Vučić je nekoliko meseci nakon toga kazao da para za njih- nema, a da će isplata onoga što su davno zaradili ići „u skladu sa mogućnostima“.

  Niški Centar za socijalni rad je u to vreme evidentirao više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, a kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im se isplaćuju minimalci. Oni su radili u 60.tak takvih preduzeća, među kojima su i ona najpoznatija-  EI, MIN, Jastrebac, Niteks, Građevinar i druga.


  „Care u kojem ćupu su naše pare“

  Okupljeni radnici i vojni rezervisti nosili su transparente „Care u kojem ćupu su naše pare“,  „AV care pomresmo, a pare ne dobismo“ ili „Mi volimo ovu zemlju ali vlast ne voli nas“. Nakon okupljanja, tokom kojeg im se nije obratio niko od gradskih zvaničnika, oni su otišli u protesnu šetnju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi