More

  RADNICI I RATNI VETERANI: VUČIĆA BI TREBALO DA BUDE SRAMOTA

  • Predstavnici radnika propalih društvenih preduzeća najavili su da njihova delagacija sutra ide na sastanak u Vladu, kako bi „dobili konačan odgovor“ da li će, kada i kako njihove zaostale zarade niti isplaćene
  • Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk, kazao je da bi Aleksandra Vučića trebalo da bude sramota sinoćnih negativnih izjava o radnicima propalih preduzeća, poklanjanju Niškog aerodroma i gradu Nišu
  • Profesorka Ekonomskog fakulteta Tamara Milenković Kerković je kazala da univerzitetski radnici i studenti podržavaju ovaj protest
  • Na protestu je skandirano i zviždano na pomen aktuelne vlasti, a posebno predsednika Srbije Vučića.
  • Sledeći protest zakazan za petak 13. april

  foto: Danas

  Predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika propalih društvenih preduzeća u Nišu Žarko Đorđević najavio je da će sutra u Beogradu biti održan sastanak predstavnika Vlade i delegacije ovih radnika na kojem bi „trebalo da se daju konačni odgovori o vremenu i načinu isplate njihovih zaostalih zarada“.

  Protest bivših radnika, održan danas ispred Gradske kuće, na kojem je Đorđević najavio sastanak, obeležili su zvižduci aktuelnoj vlasti, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, zbog njegovih sinoćnih izjava vezanih za Niš i njegove građane.

  U njihovim protestima, koji se inače organizuju već deset godina svakog petka, sa zahtevom da im se isplate zaostale zarade, odnedavno učestvuju i ratni vojni rezervisti iz rata na Kosovu 1999. godine, koji traže isplatu ratnih dnevnica.

  – Aleksandar Vučić bi trebalo da bude svestan da mu budžet nije ostavio tata, već ga pune svi građani, pa i oni iz Niša. Trebalo bi da ga bude sramota kritika koje je sinoć uputio radnicima propalih društvenih firmi iz Niša koji traže svoje zaostale i zarađene plate, građanima koji ne daju da njihov aerodrom na silu bude „poklonjen“ državi, gradu Nišu…, kazao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk.

  On je posebno kritikovao Vučićevu izjavu da su „radnicima propalih društvenih preduzeća u Nišu ostali dužni dosovski lopovi“, podsetivši da su Vučić i njegovi saradnici bili na vlasti i tokom devedesetih, kada su ta preduzeća propadala, a radnici ostajali bez radnih mesta i zarađenih plata. Takođe, kazao je on, Vučić je bio ministar u Vladi za vreme rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, kada je nastao dug za ratne dnevnice vojnih rezervista.

  – Srbija nije ni „dosovska“ ni „naprednjačka“, već je država građana- kazao je on.

  On je dodao da su naprednjaci na vlasti u poslednjih šest godina i upitao da li su rešili probleme ovih radnika ili ratnih veterana, odgovorivši sam da nisu.

  – Ali su zato zaposlili 200 hiljada svojih stranačkih kadrova u državnoj  upravi i javnim preduzećima na svim nivoima, za čije plate i troškove iz budžeta ode dve milijarde dinara.  A za ove gladne radnike i veterane, kaže on, nema para- kazao je Milošević, dodajući da su „Vučić ne razume gladne ljude, jer nikada nije bio gladan“.

  Profesorka Ekonomskog fakulteta Tamara Milenković Kerković je kazala da univerzitetski radnici i studenti podržavaju ovaj protest.

  – Niš je i grad- heroj. Ovde žive slobodni građani koji su umeli, a i sada umeju da kažu da su neke stvari „došle do kraja“ i da to tako ne može. A glas naroda je glas Boga- kazala je ona.

  Na protestu, kojem je prisustvovalo oko dvesta ljudi, saopšteno je da ga podržavaju i Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat. Okupljeni su između ostalog skandirali „Lopovi“ i „Ubice“.

  Sledeće protesno okupljanje zakazano je za petak 13. april, a deo demonstranata je najavio da će ispred Gradske kuće postaviti šatore, pošto je, kako su kazali, sasvim jasno da „nema političke volje da država isplati ono što duguje svojim građanima“.

  Okupljeni radnici su i danas podsetili da su još oktobra 2016. godine, kada je Vlada Srbije radno boravila u Nišu, od tadašnjeg premijera Vučića i ministra privrede Gorana Kneževića dobili  obećanje da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, za šta u budžetu „ima para“, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u svim ostalim gradovima.

  Od tada isplata nije počela, a Vučić je nekoliko meseci kasnije kazao da para za njih- nema, te da će im biti isplaćeno ono što su davno zaradili „u skladu sa mogućnostima“.

  Niški Centar za socijalni rad je u to vreme evidentirao više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj. Njima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im se budu isplaćivali minimalci

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi