More

  RADIKALIZACIJA RADNIČKO- BORAČKIH PROTESTA UKOLIKO IH PREMIJERKA U ROKU OD NEDELJU DANA NE POZOVE NA RAZGOVOR

  • Ukoliko ih premijerka Ana Brnabić u roku od sedam dana zvanično ne pozove na razgovor, bivši radnici propalih društvenih preduzeća u Nišu i ratni vojni rezeristi će „radikalizovati protest“
  • Bivši radnici i borci zahtevaju isplate zaostalih zarada i doprinosa, primenu socijalnog programa, isplatu ratnih dnevnica, ustanovljenje nacionalnih priznanja i nacionalnih penzija za borce i donošenje zakona o borcima
  • Među govornicima došlo do sukobaljavanja zbog sumnje da neki od njih „šuruju sa vlastima“ zbog čega između ostalog već deset godina nema pomaka u rešavanju problema
  • Sledeće protesno okupljanje sledećeg petka u podne ispred Gradske kuće

  foto: Medijska kutija

  Ukoliko premijerka Ana Brnabić  u roku od sedam dana njihovoj delegaciji ne uputi zvanični poziv za razgovor o isplati zaostalih zarada i ratnih dnevnica , bivši radnici propalih društvenih preduzeća i vojni rezervisti radikalizovaće proteste, odlučilo je danas dizanjem ruku nekoliko stotina okupljenih na protestu ispred Gradske kuće u Nišu.

  Okupljeni su, takođe, aklamacijom zahtevali da se  razgovori između premijerke Brnabić i njihove delegacije održe u Nišu i pred kamerama, kako bi se izbegle manipulacije, a svi dogovori bili transparentni. Oni su usvojili i odluku da formiraju višečlanu pregovaračku delegaciju, umesto da kao do sada u njihovo ime pregovaraju  „pojedinci“, i to „na netransparentan način“.

  Pojedini predstavnici vojnih rezervista, koji su se inače nedavno priključili protestima, podsetili su da se bivši radnici na tom mestu okupljaju svakog petka već deset godina, ali da nikakvih rezultata nema, ne samo zato što vlast ne želi da ispuni svoje obaveze prema njima, već i zbog toga što „neki među njima šuruju sa vlastima“.

  Žarko Đorđević, predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika propalih društvenih preduzeća, usprotivio se ovakvom stavu, rekavši nezvanično okupljenima da on „pregovara već pet godina“ i da „ne mogu neki novi učesnici protesta da određuju ko će biti pregovarači“. On je njihove govore nazvao „političkim“, naglašavajući da ovi protesti to nisu.

  Uprkos razmimoilaženjima, govornici nisu „pred mikrofonom“ i konkretno optužili jedni druge, već su pozivali na „jedinstvo“, pošto svi imaju iste zahteve, a „sve je bliži dan“ kada će vlast morati da na njih odgovori.

  Dizanjem ruku je usvojeno i da će premijerki Brnabić pre potencijalnog razgovora sa njihovom delegacijom biti upućen spisak zahteva, među kojima su zahtev za isplatu zaostalih zarada i doprinosa radnicima propalih društvenih preduzeća, kao i za realizaciju socijalnog programa.

  Premijerki Brnabić biće upućeni i zahtevi za isplatu ratnih dnevnica učesnicima rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, dodelu nacionalnih priznanja borcima, ustanovljenje nacionalnih penzija borcima ili boračkog dodatka onima koji već primaju penziju, te usvajanje zakona o borcima.

  – Neka nas ne lažu- za sve ovo ima para. Ovo nisu politički protesti, ovde političara nema, ovde je gladan narod. Pozivamo i Beograd, Novi Sad i druge gradove da se pridruže nama u Nišu jer svi imamo iste probleme. Svi smo mi sa jedne strane, a sa druge je nenarodna vlast. Šta svi oni čekaju? Da nam sva deca odu u inostranstvo?- rekao je  Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk.

  Slavica Đorđević, koja je predstavljena kao supruga preminulog borca, kazala je da su njenog supruga, kao i mnoge druge, na silu mobilisali, terali ga zajedno sa drugima da „golim rukama kupi delove aviona“, a da su se posle svi oni kući vratili bolesni, pa jedan po jedan umirali. Ona je rekla da porodice tih boraca „ni danas nemaju šta da jedu ili žive bez struje, jer nemaju da je plate“.

  – Milošević je bio „mala maca“ za gospodina Velikog- zaključila je ona,pozivajući predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razgovara sa demonstrantima u Nišu.

  Okupljeni su još jednom podsetili da su još oktobra 2016. godine, kada je Vlada Srbije radno boravila u Nišu, od Vučića, koji je tada bio premijer, i ministra privrede Gorana Kneževića dobili  obećanje da će im do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u ostalim gradovima. Ministar Knežević je tada tvrdio da u budžetu „ima para“ za tu namenu.

  Od tada isplata nije počela, a većina bivših radnika dobila je samo jednokratnu socijalnu pomoć u visini minimalca. Vučić je nekoliko meseci nakon toga kazao da para za njih, ipak- nema, a da će isplata onoga što su davno zaradili ići „u skladu sa mogućnostima“.

  Niški Centar za socijalni rad je odmah po odlasku članova Vlade iz Niša evidentirao više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, a kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im se isplaćuju minimalci.

  Oni su radili u 60.tak takvih propalih preduzeća, među kojima su i ona najpoznatija-  EI, MIN, Jastrebac, Niteks, Građevinar i druga.

  Sledeće protesno okupljanje zakazano je za sledeći petak u podne, takođe ispred Gradske kuće u Nišu.


  „Niš ne kleči“

  Demonstranti su nosili natpise „Mi volimo Srbiju, ali vlast ne voli nas“, „Borci se umiriti neće“, „Radnici su robovi“, „AV care pomresmo, plate ne dobismo“, „AV care u kojem ćupu su naše pare“, „Ti si nas slao u rat, gde si sada“, „Niš ne kleči“, „Ne damo Južne vesti“.

  Njihov protest podržali su Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi