More

  Publikacija o niškom LAF-u štivo za borbu protiv korupcije

  • U Nišu objavljena publikacija “ Građani protiv korupcije” o radu LAF-a, sa ciljem da se građanima daju preporuke za borbu protiv korupcije
  • Publikacija nije samo jedno od svedočanstava vremena u kojem živimo, obeleženog snažnom korupcijom u čitavom društvu, već bi mogla biti i korisno štivo za one lokalne samouprave i građane u Srbiji koji žele da se suprotstave korupciji, kaže Zorica Miladinović, autorka publikacije
  • Koautorka Vesna Crnogorac navodi da će publikacija biti dostavljena i “donosiocima odluka” u Nišu, što je jedan od pokušaja oživljavanja procesa donošenja novog niškog LAP-a
  • Članovi LAF-a su tokom bezmalo četvorogodišnjeg mandata nastojali da realizuju mere i aktivnosti iz Lokalnog plana, ali ne deklarativno i salonski, već proaktivno, kroz konkretne slučajeve koji su bili važni za njihove sugrađane i život u lokalnoj zajednici
  • LAF je inicirao postupke pred državnim organima zbog sumnje u korupciju u različitim oblastima, predlagao razrešenje i druge mere protiv funkcionera, nudio sistemska antikorupcijska rešenja za javni sektor, pokušavao da pruži podršku građanima koji su ukazivali na korupciju i zbog toga bili izloženi šikani-piše u publikaciji
  • Većina lokalnih medija ih je cenzurisala od septembra 2015. godine, nakon najave tog tela da će monitorisati budžetski podržane projekte i način trošenja novca građana dodeljenog na medijskom konkursu
  foto: m.k.

  Publikaciju “Građani protiv korupcije”, čije su autorke Zorica Miladinović i Vesna Crnogorac, o niškom Lokalnom antikorupcijskom forumu( LAF) objavio je Centar za integritet iz Niša, sa ciljem da se građanima Srbije daju neke od preporuka kako da se bore protiv korupcije.  

    -Ova publikacija nije samo jedno od svedočanstava vremena u kojem živimo, obeleženog snažnom korupcijom u čitavom društvu, već bi mogla biti i korisno štivo za one lokalne samouprave i građane u Srbiji koji žele da se suprotstave korupciji, kroz članstvo u lokalnim antikorupcijskim telima ili na druge načine, a takođe je i naš mali doprinos pravu na život bez korupcije- kaže Miladinović, inače dugogodišnja antikorupcijska aktivistkinja.

  Crnogorac napominje da će publikacija biti dostavljena i “donosiocima odluka” u Nišu.

  -Ovo predstavlja još jedan pokušaj oživljavanja procesa donošenja novog niškog LAP-a. U publikaciji se, osim “lične karte” LAF-a, daju i  preporuke za revitalizaciju ovog procesa, praćenje primene budućeg LAP-a i formiranje budućeg antikorupcijskog tela, kao i okvirni model za budući niški LAP-kaže ona.

  Čitaoci će moći da se upoznaju sa radom, iskustvom i izazovima kroz koje je prošao Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF), prvo nezavisno i funkcionalno antikorupcijsko telo na lokalnom nivou u novijoj istoriji Srbije. Članovi LAF-a su bili građani koji su morali da poseduju lični i profesionalni integritet, a nisu smeli da budu javni i partijski funkcioneri.

  Nezavisna komisija u kojoj nije bilo predstavnika lokalne i republičke vlasti izabrala je petoro članova na javnom konkursu. Gradsko veće Niša je rešenjem o osnivanju potvrdilo njihov izbor, bez diskusije o članovima.

  -Grad Niš je zajedno sa još tri grada 2011. godine usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, u okviru projekta BIRODI-ja “Lokalni planovi za borbu protiv korupcije i građanski aktivizam”, kojim su takvi planovi i tela osmišljeni godinama pre nego što je to sistemski učinila država. Formiranje LAF-a započeto je u vreme usvajanja Lokalnog plana, ali pokušaj nije bio uspešan zbog problema koje je, po oceni BIRODI-ja, kao monitora i evaluatora primene tog plana, generisala tadašnja lokalna vlast. LAF je uspešno formiran novembra 2013. godine, ali se u svom radu susretao sa nizom smetnji koje je, po oceni tog tela, opet produkovala vlast, ovoga puta aktuelna-navedeno je u publikaciji.

  Članovi LAF-a su tokom bezmalo četvorogodišnjeg mandata  nastojali da realizuju mere i aktivnosti iz Lokalnog plana, ali ne deklarativno i salonski, već proaktivno, kroz konkretne slučajeve koji su bili važni za njihove sugrađane i život u lokalnoj zajednici.

  LAF je inicirao postupke pred državnim organima zbog sumnje u korupciju u različitim oblastima, predlagao razrešenje i druge mere protiv funkcionera, nudio sistemska antikorupcijska rešenja za javni sektor, pokušavao da pruži podršku građanima koji su ukazivali na korupciju i zbog toga bili izloženi šikani-piše u publikaciji i dodaje da su zajedno sa BIRODI-jem realizovali projekat izrade elektronskog registra sa podacima o primanjima, ovlašćenjima, nadležnostima i imovini javnih funkcionera ili sveobuhvatni monitoring konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa iz 2015. godine.

  Članovi LAF-a su, kako je navedeno, pritom radili u neuslovnoj kancelariji, koja je osam meseci bila i bez struje. Predstavnici gradske vlasti su ih uglavnom ignorisali ili vršili pritisak, a prethodni gradonačelnik Niša sa njima nije komunicirao bezmalo dve godine, nakon LAF-ovog antikorupcijskog dijaloga o nepravilnostima u javnim nabavkama, na kojem je bio učesnik, a i prozivan od drugih učesnika.

  Većina lokalnih medija ih je cenzurisala od septembra 2015. godine, nakon najave tog tela da će monitorisati budžetski podržane projekte i način trošenja novca građana dodeljenog na medijskom konkursu.

  Poslednja aktivnost članova LAF-a bilo je devetomesečno učešće u Radnom timu za izradu novog niškog LAP-a, tokom 2017. i 2018, koje je okončano njihovom ostavkom, uz obrazloženje da su predstavnici lokalne samouprave u timu opstruisali izradu plana koji bi bio u skladu sa Modelom i “praksom i iskustvom” niškog LAF-a, koji Model označava kao relevantne. Nakon ostavke predstavnika LAF-a u Radnom timu, proces donošenja novog LAP-a potpuno je zamro, tako da grad Niš tri godine kasni sa njegovim usvajanjem. Nekadašnji lider u oblasti institucionalne borbe protiv korupcije na lokalu danas je na njenom začelju.

  Publikacija je objavljena u okviru projekta “Građani Niša protiv korupcije”, koji je realizovao Centar za integritet iz Niša, uz podršku Centra za istraživanje, transparetnost i odgovornost (CRTA). Izdavač publikacije je Centar za integritet, a publikaciju je štampalo niško Grafičko preduzeće “Punta”.

  Miladinović je , inače novinarka Danasa, bivša koordinatorka LAF-a Niš i jedna od osnivačica Centra za intergitet. Crnogorac, inače doktorka kulturoloških nauka i komunikologije, bivša je članica LAF-a i upravnica Centra za integritet. Saradnik na jednom od ukupno tri dela publikacije je Milan Jovanović, advokat i bivši pravni savetnik LAF-a.


  Uspeh LAF-a

  Uprkos brojnim izazovima, prilično posvećen, a pritom volonterski angažman članova ovog gradskog antikorupcijskog tela imao je više ili manje uspeha. Jedan od rezultata bio je i „ulazak“ niškog LAF-a u Model Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) za jedinice lokalne samouprave, koji je u aprilu 2017. godine donela Agencija za borbu protiv korupcije, a u kojem su njegova „praksa i iskustvo“ preporučeni kao obrazac za „način izbora, organizacije i rada“ svih budućih antikorupcijskih tela u Srbiji. Svi gradovi i opštine u Srbiji su bili u obavezi da do 30. juna 2017. godine donesu LAP-ove, a retki među njima koji su te planove već imali da ih upodobe sa Modelom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi