More

  Psihološkinja osuđena zbog uvrede korisnice Gerontološkog centra u Nišu

  • Jelena Stefanović (39), bivša psihološkinja u Gerontološkom centru u Nišu, pravosnažno je osuđena zbog uvrede korisnice ove zdravstvene ustanove Svetlane Đ.
  • Stefanovićevoj je izrečena sudska opomena jer je na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju sa korisnicom, uz komentar koji je ukazio da je ona psihijatrijski bolesnik
  • Ona je uvredila oštećenu jer se implicira da je ona “s uma sišavša” osoba i da se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi iako je samo privremeno smeštena u prihvatilištu pri Gerontološkom centru u Nišu i nema psihijatrijsku dijagnozu, naveo je niški Viši sud.
  • Stefanovićeva je pred sudom rekla da nije imala nameru da uvredi tužilju te da se komentar odnosio na Gerontološki centar u Nišu a ne na štićenicu doma
  • Advokat Miroslav Ristić je rekao da je njegova klijentkinja dobila prvostepenu odluku prema kojoj Stefanovićeva mora da joj isplati 100.000 dinara na ime pretrpljenog duševnog bola i povrede časti i ugleda

  Jelena Stefanović (39, bivša psihološkinja u Gerontološkom centru u Nišu, pravosnažno je osuđena zbog uvrede korisnice ove zdravstvene ustanove Svetlane Đ. jer je na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju sa korisnicom, uz komentar koji je ukazio da je ona psihijatrijski bolesnik.

  Apelacioni sud u Nišu je potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Stefanovićevoj izrečena sudska opomena.

  – Stefanovićeva je kriva jer je 5. septembra 2016. godine kao psiholog Gerontološkog centra u Nišu na svom Fejsbuk profilu bez dopuštenja oštećene, objavila njihovu zajedničku sliku sa komentarom “In the meantime… in ‘Dom za s uma sišavše’”. Na taj način je uvredila oštećenu jer se implicira da je ona “s uma sišavša” osoba i da se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi iako je samo privremeno smeštena u prihvatilištu pri Gerontološkom centru u Nišu i nema psihijatrijsku dijagnozu- naveo je niški Viši sud.

  Stefanovićeva je najpre bila oslobođena optužbe da je izvršila krivično delo uvrede, ali se na tu presudu žalio punomoćnik oštećene advokat Miroslav Ristić pa je Viši sud preinačio prvostepenu odluku.

  -Razlog za to da psiholog ipak bude osuđena je da navesti za nekog da iz “Doma za s uma sišavše” predstavlja napad na vrednosti tog lica koje se tiču njegovih intelektualnih, karakternih ili drugih osobina i predstavlja nepoštovanje dostojanstva ličnosti. Okrivljena je privatnu tužilju uvredila preko Fejsbuka, a tu su fotografiju sa komentarom videli njeni prijatelji i prosleđena je medijima, pa iz okolnosti slučaja proizilazi da je postupala u nameri omalovažavanja privatne tužilje jer joj nije saopštila da će fotografiju objaviti niti kakav će komentar staviti-navedeno je u sudskoj odluci.

  Stefanovićeva je pred sudom rekla da nije imala nameru da uvredi tužilju te da se komentar odnosio na Gerontološki centar u Nišu a ne na štićenicu doma. Sud, međutim, nije prihvatio njenu odbranu već je oglasio krivom i izrekao joj meru upozorenja, sudsku opomenu.

  -Pri odlučivanju da joj se izrekne samo mera upozorenja sud je imao u vidu od olakšavajućih okolnosti da je okrivljena bez imovine i ranije neosuđivana kao i njeno držanje pred sudom dok otežavajućih okolnosti nije bilo pa smatra da će sudska opomena na nju uticati da više ne vrši krivična dela- naveo je sud.

  Advokat Ristić je rekao da je njegova klijentkinja nastavila sudski postupak radi nadoknade štete.

  -Dobili smo prvostepenu odluku u našu korist kojom je Jelena Stefanović obavezana da mojoj klijentkinji isplati 100.000 dinara na ime pretrpljenog duševnog bola i povrede časti i ugleda. Ona se na tu odluku žalila, a sud po njenoj žalbi još nije odlučio – kazao je Ristić.


  Naziv prve psihijatrijske ustanove u Srbiji

  Prva psihijatrijska ustanova osnovana u Kneževini Srbiji 1861. godine se zvala “Dom za s uma sišavše”, a upravo je to naziv koji je psihološkinja Jelena Stefanovićeva navela u svom Fejsbuk komentaru.

  Svetlana Đ. nije psihijatrijski bolesnik već je boravila u prihvatilištu Gerontološkog centra nakon što je izašla iz Kazneno popravnog zavoda gde je izdržala zatvorsku kaznu zbog ubistva supruga.  Ona se i dalje nalazi u ovoj ustanovi jer nema gde da boravi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi