More

  PRVOMAJSKI PROTEST U BEOGRADU: SINDIKATI ĆE FORMIRATI RADNIČKU LISTU ZA SLEDEĆE IZBORE?

  • Na sindikalnom protestu “Veće plate- za opstanak i ostanak”, održanom povodom Međunarodnog praznika rada, zatraženo je da se u narednih godinu dana usvoji novi Zakon o radu i prosečna plata uveća na 72.000 dinara, a pojedini govornici najavili su uključivanje sindikata u političku borbu već na narednim izborima
  • Protest u Beogradu, kojem je prisustvovalo više od dve hiljade ljudi, organizovali su Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost”
  • Sindikalci su poručili vlastima i vlasnicima kapitala da “Srbija neće da bude zemlja jeftine radne snage”, a da je radnicima dosta siromaštva
  • Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović kazao je da je osim niskih plata jedan od najvećih problema ve veći odlazak mladih iz Srbije
  • Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković  je nagovestio da bi ovo mogao da bude poslednji Prvi maj koji se obeležava na ovaj način i da će „sledeće godine biti drugačije“, bez preciziranja šta bi to moglo da znači
  • U šetnji su učestvovali i pripadnici više komunističkih organizacija, a neki od njih su sve vreme skandirali „Bando buržujska“, „Neću vlast buržuja nego radnog naroda“ i „Ni Vučić ni  DOS već narodni front“, pevali partizanske pesme i izvikivali parole podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru
  foto sajt UGS Nezavisnost

  Na sindikalnom protestu “Veće plate- za opstanak i ostanak”, održanom danas u Beogradu povodom Međunarodnog praznika rada, zatraženo je da se u narednih godinu dana usvoji novi Zakon o radu i prosečna plata uveća na 72.000 dinara, a pojedini govornici najavili su uključivanje sindikata u političku borbu već na narednim izborima.

  Protest, kojem je prisustvovalo više od dve hiljade ljudi, organizovali su Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“, kao reprezentativni sindikati.

  Sindikalci su, noseći zastave i parole, poručili vlastima i vlasnicima kapitala da “Srbija neće da bude zemlja jeftine radne snage”, a da je radnicima dosta siromaštva. 

  Predsednik SSSS Ljubisav Orbović kazao je da je osim niskih plata, jedan od najvećih problema odlazak mladih koji bolje uslove za život i rad traže van granica Srbije. 

  – I danas se, kao i pre više od jednog veka, borimo za iste ciljeve- tri osmice. Ne poštuje se osmočasovno radno vreme i većina poslodavaca ne plaća prekovremeni rad. Mnoge kolege rade po 10 do 12 sati dnevno i za to, uglavnom, ne primaju nadoknadu, što je sramota za Srbiju i mora da se promeni- kazao je on.

  Prema njegovim rečima, i minimalna, kao i prosečna zarada, koja je za 40 odsto niža od cene potrošačke korpe, nedovoljne su za život.

  Orbović je pohvalio odluku vlasti da pomogne građanima koji su se kreditno zadužili u švajcarskim francima i zatražio istu pomoć za one koji su morali ranije da odu u penziju, zbog čega su im doživotno uvedeni “kazneni penali”. 

  – Oni su nepravedno kažnjeni iako su pošteno odradili svoj radni vek, ali su morali da odu u prevremenu penziju jer su proglašeni tehnološkim viškom- objasnio je.

  Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković zatražio je da sidikati, umesto da svake godine 1. maja bezuspešno protestuju, oroče svoje zahteve, kao i da inistiraju na povratku kolektivnih ugovora u realnom sektoru, kojih godinama nema.

  – Nemam razumevanja za to da za godinu dana minimalna zarada ne dostigne iznos minimalne potrošačke korpe, i da zarade mogu i moraju gore, jer se Srbija, deco, opasno prazni. Ja sam našem resornom ministru rekao- ako se ovako nastavi, ovde će ostati samo oni na vlasti, oni kojima je to u interesu i mi, koji nemamo gde- kazao je on.

  Stojiljković je dodao da “više nema živaca” da sedi u Socijalno -ekonomskom savetu jer su, iako su u saopštenjima sa tih sednica stvari predstavljene idealno, rezultati gotovo nikakvi.

  On je nagovestio da bi ovo mogao da bude poslednji Prvi maj koji se u Srbiji obeležava na ovaj način i da će „sledeće godine biti drugačije“, bez preciziranja šta bi to moglo da znači.

  Na skupu se čulo da je moguće i uključivanje sindikata u političku borbu, kako bi se ostvarili sindikalni zahtevi, te da bi već na narednim izborima mogla da se pojavi “jedna radnička lista”.

  – Evo ja sam doneo jednu majicu. Prošlo je dvadeset godina od kako sam je obukao poslednji put. Mislim da više nije vreme da pričamo o osmicama, nego o pesnicama. Da vidim koliko ljudi ovde želi da podigne pesnicu u vis i kaže „dosta je bilo“. Možemo li mi bolje da vodimo Ministarstvo rada od bilo koje političke partije koja ga je vodila u poslednjih 20 godina? Ja mislim da možemo- rekao je Darko Šper, poverenik sindikata „Nezavisnost“ u Radio televiziji Vojvodine, pokazujući okupljenima majicu “Otpora”.

  Za sada nije poznato da li je ulazak sindikata u političku borbu jedinstveni sindikalni stav ili je reč o pojedinačnim idejama.

  Sindikalci su, nakon skupa na Trgu Nikole Pašića, prošetali ulicama do Slavije, gde su na spomenik DimitrijuTucoviću položili cveće.

  U šetnji su učestvovali i pripadnici više komunističkih organizacija, a jedna od njih potpisana kao Komunistička partija Jugoslavije stavila je na spomenik i natpis „Ponosni i dosledni u nove pobede“.

  Pripadnici Nove komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugoslavije nosili su transparent „Marksizam – Lenjinizam – Rušimo kapitalizam“.

  Oni su tokom šetnje skandirali  „Bando buržujska“, „Neću vlast buržuja nego radnog naroda“ i „Ni Vučić ni  DOS već narodni front“, pevali  partizanske pesme i izvikivali parole podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

  U prvomajskoj povorci bili su i aktivisti Inicijative „Ne davimo Beograd“ koji su nosili zastave organizacije kojoj pripadaju.

  Skup je okončan intoniranjem levičarske i radničke himne „Internacionala“.


  SINDIKATI NA JUGU SRBIJE: NAJVEĆI PROBLEM SU PREKARIJAT, OBESPRAVLJENOST RADNIKA, IZDAJA RADNIKA OD STRANE NEKIH SINDIKATA…

  Najveći problem radnika u Srbiji su siromaštvo, prekarijat i obespravljenost, ocenili su sindikalni predstavnici sa juga Srbije za Medijsku kutiju.

  Oni su izneli niz primedbi na aktuelni Zakon o radu, ukazali na činjenicu da svaki šesti radnik radi po ugovoru na određeno vreme, o privremenim i povremenim poslovima, preko agencija za posredovanje ili radi na crno, kao i da veliki broj njih prima zarade koje su na ivici minimalca. Upozorili su i da nije malo stranih investitora koji ne dozvolavaju sindikalno organizovanje.

  – Posao se gubi lakše nego ikada. Po aktuelnom Zakonu o radu, i predsednici sindikata mogu da dobiju otkaz, što nikada nije bilo. I mene su, recimo, isterali iz “Žitopeka”, odnosno “Don- dona”, ali su morali da me vrate po sudskoj odluci. Međutim, postupak za vraćanje mojih neisplaćenih zarada za četiri godine, koliko nisam radio, u iznosu od 1,2 miliona dinara, još traje, a u međuvremenu mi je naređeno da moram da vratim otpreminu u iznosu od oko 160.000 dinara- kaće Bratislav Ilić, regionalni poverenik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ za područje juga Srbije.

  Bratislav Cenić, poverenik UGS Nezavisnost za Niš, kaže da su veliki problem radnika i tužilaštvo i sudovi, koji ne rade profesionalno, tako da nepoštovanje kolektivnih ugovora, kao i kršenje drugih radničkih i sindikalnih prava od straneposlodavaca prilično često prilazi nekašnjeno.

  – Mi smo mnogo očekivali od stranih kompanija, ali “zahvaljujući” našoj vlasti u njima su plate uglavnom oko 250 evra. Mnoge od njih su htele da daju plate od po 500 evra, ali je naša vlast donela propise po kojima sve kompanije koje prime državne subvencije ne moraju isplaćivati više od 250 evra- kaže Cenić.

  On kaže da je radništvo u Srbiji “ubila tranzicija, privatizacija i korupcija”, a da su radnici apatični jer su ih “svi izdali”, pa i sindikalni lideri, posebno oni koje vode male, “kućne sindikate”.

  Međutim, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koja kao i sindikat “Sloga” nije reprezentativna i nije učestvovala na današnjem protestu, u svom prvomajskom proglasu “izdaju” pripisuje reprezentaivnim sindikatima.

  – Vlastima i poslodavcima- odlično. Vlada muk. Niko se ne buni, profit raste a „uspesi“ se nižu.
  Dva „reprezentativna“ sindikata, takođe zadovoljna. Imaju baš dobar odnos sa vlašću. Brzo i lako se dogovore. U Socijalno-ekonomskom savetu, sve po starom. Ništa se ne radi. Forma zadovoljena, suština i onako nikada nije postostojala. Krajnje je vreme da se ovakvo stanje u Srbiji menja- navodi ASNS.

  Ovaj sindikat zahteva i da se reprezentativnost sindikata dokazuje na tri godine, kako nalaže Zakon o radu, što se sada ne čini.

  -Pa da vidimo ko je reprezentativan, a ko ne. Ko predstavlja radnike u Socijalno – ekonomskom savetu. Ko ima legalitet i legimitet da za sebe kaže da je predstavnik zaposlenih. Krajnje je vreme da na sindikalnoj sceni uvedemo red i više ne osećamo stid, što se nazivamo zaštitnicima zaposlenih, a oni- nikada nezaštićeniji- navodi ASNS.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi