More

  PRVI SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE O IZBORNIM USLOVIMA?

  • U Beogradu je danas iza zatvorenih vrata održan prvi razgovor pojedinih predstavnika vlasti iz redova SNS-a i lidera opozicionog Saveza za Srbiju na kojem je bilo reči o izbornim uslovima
  • U razgovorima su između ostalih učestvovali ministar policije Nebojša Stefanović i poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, kao i opozicioni lideri Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Aleksandar Ivanović ,Tomislav Žigmanov
  • “Sastanku” su prisustvovali i predstavnici dela civilnog sektora
  • Nakon skupa nije bilo izjava učesnika jer, kako su kazali u Fondu za otvoreno društvo, koji je organizator skupa, jedan od zahteva je bio da on bude zatvoren za medije jer su “učesnici hteli da razgovaraju bez prisustva javnosti”
  • Skup je bio zamišljen kao prezentacija Cesida i Crte o izbornom zakonodavstvu, tako da to nisu bili nikakvi pregovori i slične besmislice, kazao je nakon “sastanka” poslanik SNS-a Đukanović
  • Savez za Srbiju je, takođe, saopštio da “nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije”, a da su njegovi predstavnici zastupali stavove iz Sporazuma sa narodom i izveštaja Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“ u kojima je između ostalog navedeno da nema uslova za slobodne i poštene izbore, a da će ih SzS bojkotovati dok se takvi uslovi ne stvore

  U Beogradu je danas iza zatvorenih vrata održan prvi razgovor pojedinih predstavnika vlasti iz Srpske napredne stranke (SNS) i lidera opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) na kojem je bilo reči o izbornim uslovima, a oko čijeg karaktera i sadržaja po njegovom završetku nisu mogli da se slože ni sami učesnici.

  Razgovor je održan na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, u formi “okruglog stola” na kojem su učestvovali pojedini predstavnici vlasti i opozicije, uz prisustvo civilnog sektora. 

  Prema izveštavanju Televizije N1, u zgradi fakulteta su u vreme razgovora između ostalih bili potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović i poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović.

  U razgovoru su učestvovali i predsednik  Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić, čelnik beogradskog odbora Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

  Takođe, “sastanku” su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, koji je bio moderator. Među prisustnima su bili i Bojan Klačar iz CeSID-a, kao i predstavnici CRTE.

  Nakon skupa nije bilo izjava učesnika.

  Antonijević je kratko kazao da je jedan od zahteva bio da sastanak bude zatvoren za medije jer su učesnici hteli da razgovaraju bez prisustva javnosti.

  On je rekao da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi.

  – Veoma je dobro da se dijalog u Srbiji otvara na ovaj način uz učešće relevatnih aktera- rekao je Antonijević, dodajući da je skup održan na FPN-u jer se taj fakultet “bavi izučavanjem izbornih sistema i civilnog društva”.

  Novinari Televizije N1 našli su se na licu mesta jer su u holu FPN bile izlepljene nalepnice na kojima je najavljen “dijalog o izborima 2020”, odnosno neka vrsta okruglog stola u organizaciji Fonda za otvoreno društvo.

  foto: tviter

  Poslanik SNS-a Đukanović je nakon sastanka na društvenim mrežama optužio opoziciju da je prekršila uslove o isključenju javnosti i “obavestila N1”.

  – Na predlog Fonda za otvoreno društvo, uz pravilo koje je moderator definisao da nema medija, pristali smo da dođemo na skup na kome bi govorili o izborima. Gospoda iz Saveza za Srbiju su namerno pozvali N1 i time prekršili pravilo moderatora. Jadno i bedno!- objavio je Đukanović na Tviteru.

  Potom je usledio još jedan tvit.

  – Elem, skup je bio zamišljen kao prezentacija Cesida i Crte o izbornom zakonodavstvu. Nikakvi pregovori i slične besmislice. Ipak, očito je da su gospoda iz SzS imali za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali su medije- dodao je on.

  Đukanović je optužio predstavnike SzS da ih “ne zanima nikakav razgovor nego je bila poenta da oni nameste nas”.

  – Nisu bili nikakvi pregovori vlasti i opozicije to je važno da se naglasi. To je vrlo važno da se naglasi. Nisu bili pregovori i neće ih ni biti- naveo je.

  Uprkos tome što je nedavno saopštio da zamrzava sve partijskle funkcije, Đukanović je na “sastanku” zastupao SNS, a pri tom je, uprkos dogovoru da se u javnosti ne iznose detalji, naveo: „Da li je bilo žustro bilo je. Bile su i teške reči“.

  foto: facebook

  Savez za Srbiju je, takođe, saopštio da “nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije”.

  U njihovom saopštenju se precizira da je Savez dobio poziv Fakulteta političkih nauka i Fonda za otvoreno društvo da učestvuje u radu serije okruglih stolova na koji su pozvane političke partije, nevladine organizacije i profesori Fakulteta političkih nauka.

  – Poštujući organizatore i činjenicu da nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije, što je jasno kad se pogleda lista učesnika, prihvatili smo poziv i izneli naše stavove bazirane na sporazumu o izbornim uslovima koji su potpisale sve opozicione stranke u decembru 2018, Sporazumu sa narodom i preporukama i zaključcima Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“- navodi se u saopštenju.

  Kako su dodali, zahtev organizatora je da se u javnost ne iznose diskusije učesnika okruglog stola, što će, kako kažu, poštovati.

  Nova stranka je saopštila da je na okruglom stolu učestvovao predsednik njenog Političkog saveta Aris Movsesijan, ali da neće iznositi detalje jer je dogovoreno da dijalog, kako danas, tako i ubuduće, bude vođen po principu ‘Chatham House’, odnosno bez izlaženja u javnost sa informacijama”. 

  U ovoj stranci su izrazili nadu da će nastavak dijaloga biti javan.

  Udruženje „Jedan od pet miliona“ saopštilo je da je ovakav dijalog vlasti i opozicije poželjan, ali da je došao kasno.

  – Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora. Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva u protivnom pozivamo na aktivan bojkot- navelo je to udruženje. 

  Udruženje je ocenilo da dijalog mora biti transparentan, jer se tiče svih građana Srbije a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci. 

  – Opozicija je učestvovanjem na ovim sesijama pokazala da je otvorena za dijalog i razgovor na temu implementacije preporuka stručnog tima… Odstupanja od bilo koje tačke preporuka stručnog tima značilo bi smanjiti već minimalne granice za normalno funkcionisanje izbornog procesa i medija. Sve tačke preporuka prihvaćene od strane političkih opcija, sindikata i drugih potpisnika Sporazuma sa narodom, moraju biti ispunjene- dodalo je.

  Udruženje je ocenilo da samo sređivanje biračkog spiska, administracije i izbornog procesa, bez dovoljnog prisustva u medijima “daje minimala, ili nikakav efekat na izbore”. 

  – Napominjemo da mediji koji su kontrolisani sedam godina, uključujući sve medije i nacionalne frekvencije koje su u privatnom vlasništvu, kroz kratko vreme i dijalog od nekoliko sesija nije moguće otvoriti za sve strane mišljenja u ovom društvu, stoga je bojkot jedina trenutna opcija- navodi se u saopštenju.

  Svi potpisnici Sporazuma sa narodom-  Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka, Građanska platforma, Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Marinika Tepić i Ana Stevanović, kao i 19 pridruženih članica SzS, obavezali su se u februaru ove godine da neće učestvovati na izborima sve dok se ne ispune uslovi za slobodne i poštene izbore, a mediji ne oslobode kontrole vlasti.

  SzS je u junu ove godine u celosti usvojio izveštaj Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona”, tako da je taj  dokument  “postao platforma Saveza za eventualni dijalog sa vlašću o uslovima za fer izbore i medijske slobode”.

  U izveštaju je zaključeno da u Srbiji “trenutno ne postoje uslovi za poštene izbore, kao ni medijske slobode”.

  Među zahtevima i preporukama Stručnog tima su i oni da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, kao i izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV). 

  Političke stranke koje su članice SzS i potpisnici Sporazuma sa narodom do sada se načelno zalažu za bojkot izbora, ali se razlikuju u procenama da li kampanju bojkota treba započeti odmah ili tek nakon pokušaja da se ispune uslovi za slobodne i fer izbore koji ne donesu rezultat.


  OPOZICIJA I “OPOZICIJA”

  Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je okrugli sto predstavnika političkih partija i nevladinih organizacija na beogradskom Fakultetu političkih nauka „dobar korak“ i „potvrda da dijalog vlasti i opozicije nema alternativu“.

  Stranka je u saopštenju izrazila zadovoljstvo „što su se za jednim stolom našli svi oni koji imaju zajednički interes da se poprave izborni uslovi i da se tom problemu pridje sa ekspertske strane, bez politikanstva“. 

  – Nadamo se ubrzo sledećem okupljanjaju i bićemo, kao i danas, učesnici i ljudi koji svojim predlozima pokušavaju da reše nagomilane probleme u političkom sistemu i društvu- naveli su u Liberalno-demokratskoj partiji.

  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da su i on i njegova stranka bili pozvani na današnji sastanak vlasti i opozicije, ali su odbili da na njemu učestvuju, jer „i vlast i delovi opozicije načinom na koji je sastanak sazvan urušavaju institucije i marginalizuju Skupštinu Srbije“. 

  – Skupština kao najviše predstavničko telo građana Srbije je jedino mesto gde se ovakav dijalog može voditi, čime se ojačavaju kapaciteti te institucije- naveo je Čanak. 

  I Pokret Dosta je bilo je ocenio je sastanak vlasti i opozicije „ilustruje sav raspad demokratskog parlamentarnog sistema u Srbiji“, te da je jedini forum za raspravu o načinu ispunjenja opozicionih uslova Narodna skupština. 

  – Sastanak bivše i sadašnje vlasti Dragana Đilasa i Nebojše Stefanovića u organizaciji i pod pokroviteljstvom ‘odabranih’ nevladinih organizacija pokazuje punu dubinu kolonijalnog statusa Srbije- naveo je DJB u saopštenju. 

  Navodi se da se pitanje uslova za fer i slobodne izbore „ne sme i ne može“ rešavati unutar „kružoka nevladinog sektora kome je zajednička odrednica mantra da ‘EU nema alternativu'“. 

  DJB je poručio da Savez za Srbiju „nije jedina opozicija u Srbiji“, kao i da jedan od osnivača SzS-a Dragan Đilas „nije lider opozicije“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi