More

  PRVI MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP U SRBIJI O POSLEDICAMA KORIŠĆENJA OSIROMAŠENOG URANIJUMA U NATO BOMBARDOVANJU

  • U Nišu će u ponedeljak biti održan međunarodni simpozijum „Posledice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999. godine“
  • Na skupu će biti izneti konkretni podaci i naučni dokazi koji bi trebalo da posluže za pripremu tužbi za naknadu štete građanima Srbije koji su bili izloženi ovoj radioaktivnoj materiji, pa oboleli od raka, kaže advokat Srđan Aleksić, šef Pravnog tima za pripremu tužbi
  • Među učesnicima skupa je i vojni pilot Domeniko Leđero iz Italije, koji je jedan od najzaslužnijih što je italijanska parlamentarna komisija nedavno konstatovala da postoji uzročno- posledična veza između boravka vojnika u međunarodnim misijama na teritorijama izloženim osiromađenom uranijumu i njihovog oboljevanja od raka
  • Imam  dokaze da su Sjedinjene Američke Države pre više godina saopštile NATO-u kakve posledice po vojnike ima osiromašeni uranijum, ali da su to skrivale od šire javnosti, kaže Leđero.

  Međunarodni simpozijum „Posledice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999. godine“ biće održan u ponedeljak 18. juna u Nišu.

  Na simpozijumu će biti izneti konkretni podaci i naučni dokazi koji bi trebalo da posluže za pripremu tužbi za naknadu štete građanima Srbije koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma, pa oboleli od raka.

  -Prvi put će u Srbiji domaći i međunarodni stručnjaci različitih profila, na jednom mestu, govoriti, ali i iznositi konkretne dokaze o štetnim posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom- kaže advokat Srđan Aleksić, šef pravnog tima za pripremu tužbi za naknadu štete.

  Pravni tim će pripremati i podizati ovakve tužbe u ime građana koji su 1999. godine učestvovali u borbama u kojima je NATO koristio osiromašeni uranijum ili su živeli na takvom području, nakon čega su teško oboleli ili umrli.

  Članovi tima planiraju da tužbe podnesu pred nacionalnim sudovima 19 država članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju SRJ, mada postoji i ideja o potrebi formiranja ad hok međunarodnog suda koji bi bio nadležan za ovo pitanje.

  Aleksić najavljuje da će među učesnicima skupa biti i vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača i odgovornih osoba u organizaciji Vojna opservatorija, pri Odeljenju italijanske odbrane, koji se godinama bori da „dokaže istinu o štetnim posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u međunarodnim misijama“.

  – Leđero će  doneti dokumentaciju o NATO dejstvima municijom sa osiromašenim uranijumom, među kojima su presude, veštačenja i drugi dokumenti, kao i dokaze o povezanosti takvih dejstava sa velikim brojem obolelih i preminulih italijanskih vojnika- kaže advokat.

  On precizira da je zahvaljujući Leđerovoj  upornosti ove dokaze nedavno je potvrdila četvrta Italijanska parlamentarna komisija.

  -Građani Italije danas mogu dobiti izdašnu naknadu štete samo ukoliko su u jednom momentu boravili na području bombardovanom osiromašenim uranijumom- pri tom uopšte nije važno koliko dugo, a potom oboleli od kancera- objašnjava Aleksić.

  Prema njegovim rečima, na simpozijum su pozvani i prestavnici nedavno formirane skupštinske Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije i na životnu sredinu, kao i predsednik te Komisije Darko Laketić.

  -Članovi te komisije i mi smo na zajedničkom zadatku, iako oni rade „u ime države“ a mi to radimo samostalno- kaže Aleksić, koji očekuje da oni dođu na skup.

  Na skupu će govoriti 19 učesnika iz Italije, Nemačke, Rusije, Švajcarske, Kipra, Kine i Srbije, koji će predstaviti naučne radove, kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u izloženim zonama, od Iraka i Avganistana, do BiH i SRJ.

  Među njima će biti 12 stranih učesnika, od kojih su neki „pozta imena međunarodnog javnog i međunarodnog krivičnog prava.

  Skup će biti održan u amfiteatru Univerziteta u Nišu, sa početkom u 10 časova.


  LEĐERO: AMERIKA UPOZORILA NATO DA OSIROMAŠENI URANIJUM IZAZIVA RAK

   -Imam  dokaze da su Sjedinjene Američke Države pre više godina saopštile NATO-u kakve posledice po vojnike ima osiromašeni uranijum“, ali da su to skrivale od šire javnosti-kaže Domeniko Leđero.

  On precizira da  je NATO još 1994. znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju i druge zemlje.

  -Američki vojnici su na Kosovu imali specijalnu zaštitu- pošto im je saopštena štetnost osiromašenog uranijuma, dok su italijanski i drugi vojnici bili nezaštićeni- kaže Leđero. 

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi