More

  PRVA TUŽBA ZA NAKNADU ŠTETE ZBOG KORIŠĆENJA OSIROMAŠENOG URANIJUMA DO KRAJA GODINE

  • Već imamo nepobitne dokaze da je u Srbiji, a posebno na jugu Srbije, zbog korićenja municije sa osiromašenim uranijumom došlo do povećanog oboljevanja građana od raka, a da je životna sredina teško zagađena, kazao je šef pravnog tima za podizanje tužbi Srđan Aleksić
  • On je kazao da nalaz četvrte italijanske parlamentarne komisije i sudska praksa u toj zemlji, koje su konstatovale uzročno- posledičnu vezu između izloženosti osiromašenom uranijumu i oboljevanja od raka, predstavljaju za Srbiju „vetar u leđa
  • Naknada štete za teško obolelele vojnike ili članove njihovih porodica pred italijanskom sudovima iznosi od 200.000 do 500.000 evra
  • Domeniko Leđero,  politikolog, vojni pilot i šef odeljenja za odbranu Vojne opservatorije italijanske vojske, rekao je da je do sada pred italijanskim sudovima doneto više od 80 presuda
  • Leđero, koji je, inače, označen kao jedan od najzaslužnijih aktera za zaključak italijanske parlamentarne komisije, uručio je danas „srpskoj strani“ svu dokumentaciju i druge dokaze koje poseduje o ovom problemu
  • Na simpozijumu je prikazana video prezentacija američkog Pentagona, koja je 1994. godine “dostavljena svim članicama NATO-a“, a u kojoj su zvanično saopštene ozbiljne štetne posledice osiromašenog uranijuma na zdravlje izloženih vojnika, kao i preporuke kako da se takvi efekti smanje

  Prvu tužbu protiv članica NATO za naknadu štete građanima Srbije koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma korišćenog u bombardovanju, a nakon toga oboleli od kancera, podnećemo do kraja godine, najavio je šef međunarodnog pravnog tima Srđan Aleksić na simpozijumu „Posledice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999. godine“, održanom danas u Nišu.

  Aleksić je precizirao da će pravni tim najpre predložiti državama članicama NATO koje su bombardovale SRJ, a njih je 19, da se vansudski poravnaju sa oštećenim građanima  Srbije, kroz isplatu naknade štete i plaćanje njihovog kvalitetnog lečenja u Srbiji i inostranstvu.

  Pošto je sudska praksa različita, tužbe će se, u zavisnosti od slučaja, podnositi sudovima tih država, domaćim sudovima ili će se lobirati za formiranje međunarodnog ad hok suda za rešavanje ovog pitanja.

  foto: Vesna Torović

  – Već imamo nepobitne dokaze da je u Srbiji, a posebno na jugu Srbije, zbog korićenja municije sa osiromašenim uranijumom došlo do povećanog oboljevanja i umiranja građana od raka, a da je životna sredina teško zagađena- rekao je Aleksić.
  On je dodao da nalaz četvrte italijanske parlamentarne komisije, kao i sudska praksa u toj zemlji, predstavljaju za Srbiju „vetar u leđa“, pošto u toj zemlji već godinama učesnici međunarodnih vojnih misija mogu dobiti naknadu štete, i to ukoliko su bar u jednom momentu boravili na području bombardovanom osiromašenim uranijumom, a potom teško oboleli.

  Naknada štete za teško obolelele vojnike ili članove njihovih porodica u slučaju da su oni preminuli u Italiji iznosi od 200.000 do 500.000 evra.

  Domeniko Leđero,  politikolog, vojni pilot i šef odeljenja za odbranu Vojne opservatorije italijanske vojske, rekao je da je do sada pred italijanskim sudovima doneto više od 80 presuda u kojima se nalaže Ministarstvu odbrane da isplati naknadu štete teško obolelim vojnicima koji su bili na Kosovu i drugim teritorijama izloženim dejstvu osiromašenog uranijuma ili njihovim porodicama.

  Četvrta italijanska parlamentarna komisija utvrdila je „nepobitne činjenice“ o štetnim posledicama osiromašenog uranijuma na zdravlje građana Italije koji su mu bili izloženi, kao i umešanost vojnog i političkog vrha u sakrivanje te vrste informacija.

  Cilj te komisije je pravda za sve žrtve, kao i sprovođenje prevencije kod italijanskih vojnika koji će i dalje ići u mirovne misije na kontaminirane teritorije, kazao je.

  – Komsija je Evropskom parlamentu dostavila i  nacrt zakona koji tretira naknadu štete osobama koje su teško obolele nakon izlaganja osiromašenom uranijumu, te pomoć stanovništvu koji boravi na kontaminiranim područijima- rekao je on.

  Leđero, koji je, inače, označen kao jedan od najzaslužnijih aktera za zaključak italijanske parlamentarne komisije o uzročno- posledičnoj vezi između izloženosti osiromašenom uranijumu i oboljevanju od raka, uručio je danas „srpskoj strani“ svu dokumentaciju i druge dokaze koje poseduje o ovoj temi.

  Na simpozijumu je prikazana i video prezentacija, koju je snimio američki Pentagon, a koja je 1994. godine “dostavljena svim članicama NATO-a“, u kojoj su zvanično saopštene ozbiljne štetne posledice osiromašenog uranijuma na zdravlje izloženih vojnika, kao i preporuke kako da se takvi efekti smanje.

  Na ovom dvodnevnom skupu govoriće 30.tak učesnika iz Italije, Nemačke, Rusije, Švajcarske, Kipra, Kine i Srbije, koji će predstaviti naučne radove, kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u izloženim zonama, od Iraka i Avganistana, do BiH i SRJ.

  Među njima će biti 12 stranih učesnika, od kojih su neki akademici ili „poznata imena međunarodnog javnog i međunarodnog krivičnog prava“.

  Organizatori su kazali da su skupu danas prisustvovali i pojedi članovi Komsije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije i na životnu sredinu koju je nedavno osnovala Skupština Srbije.

  Među prisutnima je primećen komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a general Spasoje Mučibabić je poručio da će „Vojska Srbije pružiti sve podatke kojima raspolaže, a koji su potrebni za formiranje tužbe“.

  Simpozijumu su prisustvovali i pojedini lekari, kao i brojni predstavnici Advokatskih komora i advokati. Organizatori su kazali da podizanje tužbi za naknadu štete podržavaju advokatske komore Srbije i Beograda, dok komora Niša to čini „delimično“.


  DRUGAČIJI TONOVI

  Mada je veći broj govornika nastojao da njihova izlaganja budu stručna ili naučna, povremeno su se čuli i politički ili nacionalistički tonovi.

  Najveći apluz okupljenih dobio je ruski akademik Sergej Nikolajevič Baburin, koje je izlaganje završi rečima „Živela Srbija“, nakon što je oštro kritikovao Haški tribunal.

  Drugi govornici iz Ruske federacije oštro su kritikovali NATO, nazivajući ga i „najvećom terorističkom organizacijom“, koja je „nad Srbijom izvršila genocid“.

  Čule su se i kritike „kvaziinteluektualaca“ u Srbiji koji imaju drugačije mišljenje o posledicama korišćenja posiromašenog uranijuma i podizanju tužbi za naknadu štete.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi