More

  Prva tužba protiv NATO zbog bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom

  • U Višem sudu u Beogradu u sredu će biti podneta prva tužba protiv NATO zbog bombardovanja Srbije 1999. godine osiromašenim uranijumom
  • Niški advokat Srđan Aleksić najavio je da će nakon toga uslediti i druge tužbe pred sudovima u Nišu, Vranju, Novom sadu i Kragujevcu
  • Tužbenim zahtevom tražićemo  odštetu zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili jugu Srbije, rekao je on
  • On je kazao da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata i svi su dostavili medicinsku dokumentaciju koju proverava tim veštaka
  • On je naglasio da je u pripremi tužbi i postupaka pred sudom uključen i italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je u istim predmetima u Italiji uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata, italijanskih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnoj misiji na Kosovu

  Foto: Vikipedija

  Prvu tužba protiv Severnoatlanskog pakta(NATO) u ime obolelih od karcinoma kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom 1999. godine, advokatska kancelarija Aleksić iz Niša podneće u sredu parničnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

  Advokat iz Niša Srđan Aleksić najavio je da će nakon toga uslediti i druge tužbe pred sudovima u Nišu, Vranju, Novom Sadu i Kragujevcu.

  -Tužbenim zahtevom tražićemo  odštetu zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili jugu Srbije-rekao je Aleksić.

  Niški advokat je kazao da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata i svi su dostavili medicinsku dokumentaciju koju proverava tim veštaka.

  Ukazao je da će tužbe biti podnete u ime onih koji imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja pokazuje da je njihovo maligno oboljenje posledica dejstva osiromašenog uranijuma.

  On je naglasio da je u pripremi tužbi i postupaka pred sudom uključen i italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja,  koji je u istim predmetima u Italiji uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata, italijanskih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji.

  Tartalja je, inače, krajem prošle godine upisan u Advokatsku komoru Niš. On je pred italijanskim sudovima uspeo je da dokaže uzročno-posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i oboljenja vojnika od kancera, na osnovu čega im je isplaćena odšteta.

  Aleksić je ukazao da će pred sudovima u Srbiji, uz pomoć italijanske sudske prakse i veštačenjima u predmetima u kojima je postupao italijanski advokat, ali i drugim dokazima, pokazati postojanje uzročno posledične veze između trovanja osiromašenim uranijumom i oboljenjavanja od raka srpskih vojnika i policajaca.

  Visina oštete biće precizirana tokom sudskog postupka, ali advokat Aleksić smatra da je minimum 100.000 evra i više.

  Kancelarija Aleksić će tražiti da se njeni klijenti oslobode plaćanja sudskih taksi u tim postupcima, jer su oboleli od najteže bolesti.

  Italijanski sudovi su upravo tako postupali i oslobodili svoje vojnike sudskih taksi.

  Aleksić smatra da su njegovi klijenti bili u identičnoj situaciji kao italijanski vojnici koji su dobili odštete pred sudovima svoje zemlje.

  – Bili su bez zaštitne opreme, hranu, vodu i sve ostalo konznumirali su na terenu i, kao i italijanski vojnici, došli su u kontakt sa teškim metalima i osiromašenim uranijumom kada se naša vojska povukla sa KIM – precizirao je on.

  Tužena strana biće Severnoatlanski pakt – NATO, budući da je to međunarodna organizacija, koju su osnovale konkretne države članice, a koja ima svoje organe i postupak odlučivanja.

  U slučaju da sud tužiocima dosudi odštetu, nju bi trebalo da isplati NATO jer, kako smatra advokatska kancelarija Aleksić, NATO kao međunarodna organizacija ima svoju nezavisnu pravnu ličnost u odnosu na države članice, pa i svoj budžet.

  Sudu će uz tužbe biti priloženi i pisani dokazi koje su domaći organi ranije prikupili u našoj državi za postupke vođene protiv čelnika NATO-a i čelnika država koje su učestvovale u bombardovanju.

  To su pre svega dokazi izvedeni u postupcima vođenim 2000. godine u Okružnom sudu u Beogradu i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 2004. godine, zatim italijanske presude u slučaju obolevanja njihovih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnim misijama u bivšoj Jugoslaviji, sudska praksa domaćih sudova, veštačenja i medicinska dokumentacija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi