More

  PROVERAVA SE POSTUPANJE PRAVOSUDNE STRAŽE NAKON INCIDENTA U VIŠEM SUDU U KOJEM JE POVREĐENA DEVOJKA, A NAPADAČ IZVRŠIO SAMOUBISTVO

  • Protiv radnika pravosudne straže, ukoliko budu utvrđeni propusti u njihovom radu, mogu biti preduzete mere predviđene Zakonom o radu i drugim propisima koji uređuju odnose državnih službenika i nameštenika, naveli su u sudu
  • U poslednje dve i po godine na ulazu u zgradu- opremljenom  vratima koje detektuju metal i skenerom za prtljag, otkrivena su i oduzeta dva pištolja i bojeva municija, kao i veliki broj noževa, peroreza, žileta, makaza, šrafcigera, turpija i sličnih predmeta
  • Brojčanik na ulazu, koji beleži broj kontrola stvari koje prolaze kroz skener, evidentirao je 969.183 takvih prolaza u periodu od februara 2016. do 25. jula ove godine
  • Kontrolu na ulazu u zgradu u tom periodu dnevno je prolazilo najmanje 3000 stranaka, od kojih je oko 1.500 stranaka svoje torbe i drugi prtljag „proveravalo“ na skeneru, kažu u sudu
  • Penzioner Blagoje S. (70) je 23. jula poprskao suzavcem, pa perorezom u predelu vrata izbo devojku A.M. (17), nanevši joj lakše telesne povrede, a potom popio tečnost za izbeljivanje rublja i preminuo

  foto: Vesna Torović

  U Višem sudu u Nišu u toku je interni postupak vezan za unošenje nedozvoljenih predmeta koji su korišćeni u incidentu koji se dogodio 23. jula, a u kojem je Blagoje S. (70) nožem povredio A.M. (17) i nakon toga izvršio samoubistvo, saopšteno je za Medijsku kutiju u tom sudu.

  Protiv radnika pravosudne straže, ukoliko budu utvrđeni propusti u njihovom radu, mogu biti preduzete mere predviđene Zakonom o radu i drugim propisima koji uređuju odnose državnih službenika i nameštenika, naveli su u sudu.

  Penzioner Blagoje S. je perorezom u predelu vrata izbo devojku A.M., nakon što je isprskao suzavcem, a potom je popio toksičnu tečnost za izbeljivanje rublja i preminuo na Odeljenju za toksikologiju Kliničkog centra Niš. Devojka je lakše povređena jer je, kako su izvestili pojedini mediji, nož za nekoliko milimetara promašio arteriju.

  Incident se dogodio ispred sudnice na prvom spratu u kojoj se vodio spor zbog navodnog duga devojčine majke prema napadaču u iznosu od hiljadu evra.

  U ovoj zgradi se, inače, nalaze Osnovni i Viši sud, a ona ima video nadzor, fizičko obezbeđenje, kao i takozvana kontradiverziona (KD) vrata i skener.

  Portparolka Višeg suda Ana Gajić Ristić je precizirala da se na ulazu u Viši i Osnovni sud nalaze KD vrata koja detektuju predmete od metala, kao i rendgen aparat- skener, koji omogućava uvid u sastav i sadržaj prtljaga.

  Radnici suda koji čine pravosudnu stražu su ovlašćeni i da po potrebi obavljaju pretres lica i stvari u skladu sa Pravilnikom o pravosudnoj straži, rekla je ona.

  Ona je kazala, pozivajući se na podatke pravosudne straže,  da u proseku svaka deseta, odnosno petnaesta stranka ima kod sebe „nešto od nedozvoljenih sredstava“, koje im oni oduzimaju prilikom ulaska u sud.

  – Do sada je bilo pokušaja, i to u septembu 2016. godine i u decembru 2017. godine, da se u Osnovni, odnosno Viši sud unesu pištolji. U više navrata je pronađena i oduzeta i bojeva municija. U svim ovim slučajevima, osobe kod kojih je pronađeno oružje i municija zadržane su i predate na dalje postupanje službenicima Policijske uprave Niš i nadležnom tužilaštvu- rekla je Gajić Ristić.

  – Svakodnevnom kontrolom oduzima se, odnosno privremeno zadržava, veliki broj predmeta- noževa, peroreza, žileta, makaza, šrafcigera, turpija i sličnih predmeta različitih namena, kojima se može ugroziti bezbednost ljudi u Palati pravde- dodala je ona.

  Prema njenim rečima, brojčanik na ulazu, koji beleži broj kontrola stvari koje prolaze kroz skener, evidentirao je čak 969.183 takvih prolaza samo u periodu od februara 2016. do 25. jula ove godine.

  Kontrolu na ulazu u zgradu u tom periodu dnevno je prolazilo najmanje 3000 stranaka, od kojih je oko 1.500 stranaka svoje torbe i drugi prtljag „proveravalo“ na skeneru.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi